21. september 2016

MELATONIIN – Maga hästi! Tunne ennast hästi!

Melatoniin on üks huvitavaimaid saadaval olevaid toidulisandeid. Olenemata sellest, et keha on võimeline seda ise tootma on tema tarvitamine täiesti ohutu. Paljud teised toidulisandid, mis omavad mõju su kehakoostisele, võivad mõjuda ohtlikult veresuhkru tasemele või kahjustada maksa ja neerusid. Melatoniin seevastu on väga ohutu. Vastupidiselt väidetele, et melatoniini tarbimine võib mõjutada su keha enda võimet, seda hormooni toota, pole mitte ühtegi tõendit, et see siiski seda teeks.

On mitmeid uuringuid mis avaldavad melatoniini võimsaid kasutegureid millest tahan antud artiklis kirjutada. Proovin edasi anda, mis täpsemalt on melatoniin ja kuidas me sellest kasu saame.

Mis on melatoniin?

Melatoniin on hormoon mida toodab käbinääre. Käbinääre on äärmiselt tundlik valgusele. Pimedus vallandab melatoniini vabanemise käbinäärmest, mis omakorda teeb su uimaseks. Lihtne loogika ütleb, et ere valgus takistab melatoniini vallandumist ja muutab sind omakorda erksaks. Sellest tulenevalt soovitataksegi vältida televiisori, monitori ja isegi mobiiltelefoni valgusega kokkupuudet, vähemalt tund enne uinumist. See on ka üks põhjustest miks inimene magab paremini, kui ta tuba on täielikult pime. Melatoniini leidub erinevates toitudes. Nende hulka kuuluvad: tomatid, kirsid, mandlid, vaarikad, kreeka pähklid, linaseemned ja piim. Üks huvitav asjaolu mida uuringud on näidanud on see, et piim mis on lüpstud hilisel ajal sisaldab rohkem melatoniini kui piim mis on lüpstud hommikul. Öösel kogutud piim sisaldab kuni 25 % rohkem trüptofaani.

Sportlase kasu- Paranenud ööpäevane rütm ja parem uni

Palju on väidetud, et regulaarne treening parandab und ja selle kvaliteeti. See on kahtlemata tõsi kuid, tippsportlased kes treenivad piiripealsete koormustega kogevad sageli unehäireid. Eriti siis, kui sportlase keha on stressiseisundis või kui on vaja reisida üle maailma, erinevates ajatsoonides. Võttes arvesse, et hea kvaliteetne uni on üks parimaid taastumisvahendeid, siis võite ainult arvata, kuidas selle puudumine sooritusvõimele võib mõjuda. Kvaliteetne uni on väga oluline, sest see tagab selle, et oled järgmiseks päevaks valmis ja energiaga laetud. Une ajal toodetakse kehas kasvuhormoone ja valke. Ilma uneta keha ei taastu ega parane, see aga toob kaasa ennaegse vananemise. Magamisest ja une kvaliteedist sõltub kasvuhormooni tase kehas, sest seda hormooni eritatkse eekätt sügava une ajal. Paljudes keharakkudes kasvab just une ajal valkude tootmine ja väheneb nende lagundamine. Valgud on keha ehitusplokid. Kordan veelkord, et uneperioodil toimub kõige intensiivsem taastumine. Loodan, et see sai nüüd selgeks.

Melatoniinil on veel teisigi tervistavaid omadusi

Uuringud on näidanud, et melatoniini tarvitamisel võivad paraneda enamus ainevahetuslikut protsessid.
Nende hulka kuuluvad:

– Vererõhu alanemine
– Triglütseriidide alanemine veres
– Paranenud insuliini tundlikus ja glükoosi omastamine

Millal on melatoniinist veel abi

– On tõestatud, et melatoonin vähendab kõrvetiste ja refluks haiguse süptomeid.
– Vähendab treeningust põhjustatud lihaste valulikust
– Omab aju kaitsvat efekti vähendades Alzheimeri riski
– Hilise ja varase uneaja sündroomi korral. Melatoniinist võib abi olla inimestel, kelle loomulik magamise aeg on tavapärasest tugevalt hilisem või varasem.
Melatoniini puudulikuse korral. Peale kolmekümne viiendat eluaastat hakkab keha enda melatoniini tootlikus vähenema. Sellest ka põhjus miks vanemad inimesed kipuvad halvemini magama.
– Depressiooni leevenduseks. Depressiooni puhul on une-ärkvelolekusüsteemi töö häiritud. Sageli on rütm nihkunud varasemaks. Melatoniin aiab reguleerida ärkvelolekurütmi depressiooni korral.

Kuidas melatoniini manustada?

On väga oluline, et melatoniini võib võtta ainult õhtul, enne magama minekut. Seda ei tohiks võtta nagu unerohtu mida võetakse iga kord kui tahetakse teha uinak. Oma suva järgi võtmine läheb vastuollu keha loomuliku ööpäevarütmiga ja see omakorda võib kaasa tuua madalama insuliini tundlikuse ja vähenenud glükoosi taluvuse.

On leitud, et 1-6 mg parema une jaoks on optimaalne.

Lõpetuseks tahan öelda, et mina isiklikult olen tarbinud melatoniini erinevatel perioodidel. Võistlusteks valmistumisel ei ole probleem mitte uinumisega vaid pigem kipun liiga vara ärkama. Nendel puhkudel olen melatoniinist abi saanud. Minu jaoks tõstab antud lisandi väärtust asjaolu, et tegemist on täiesti ohutu toidulisandiga. Vastupidiselt erinevatele unerohu tablettidele mis võivad pikemas perspektiivis osutuda hoopis uneprobleemide tekitajaks. Lõpetuseks kordan veelkord. Ärge alahinnake kvaliteetse une tähtsust. Minu jaoks on see väga oluline ja soovitan melatoniini kõigile, kellel on probleeme korralikult välja puhkamise või uinumisega.

Melatoniin kombineerituna koos magneesiumi, B-grupi vitamiinidega ja looduslike rahustavate ekstraktidega saadaval [url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/1686/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=social&utm_campaign=melatoniin%20peep]siin[/url]

[pilt=13152]

Autor: Peep Reinart