14. oktoober 2016

Tume šokolaad – abivahend kehakaalu langetamisel

Tervislikud kasutegurid
Vastavalt “Weight Watcher´i” kodulehele on kvaliteetsel tumedal šokolaadil sama palju kasulikke omadusi kui meile teadatuntud tervislikkudel köögiviljadel. Mõõdukas ja kontrollitud koguses tume šokolaad aitab langetada vererõhku, parandab vereringet tervikuna ja aitab vähendada ateroskleroosi. Need on kõik väga olulised aspektid, olgu tegemist ülekaalulisega või mitte. Tumedas šokolaadis sisalduvad flavonoidid aitavad vähendada insuliiniresistentsust ja veresuhkrutaseme järsku kõikumist, mis on omakorda ülesöömist mittesoodustav.

Tumedal šokolaadil on positiivne mõju ainevahetusele ja see aitab kontrollida söögiisu
Tume šokolaad mõjutab rasvade ning süsivesikute ainevahetust ja seda nii, et meil tekib pärast selle söömist küllastustunne. Oluline on seejuures, et see tume šokolaad oleks tõesti tume, vähemalt 70% või rohkema kakaosisaldusega. Söögiisusid kontrollivad meie organismis kolm peamist hormooni – insuliin, greliin ja leptiin. Insuliini toimel saavad suhkrud liikuda vereringest rakkudesse. Greliini taseme tõus veres tõstab söögiisu ja leptiini taseme tõus vähendab söögiisu. Insuliiniresistentsed inimesed kaotavad võime tunda söödud toidukorrast täiskõhutunnet. Madalmaades läbiviidud uurimus annab tunnistust, et tume šokolaad vähendab insuliiniresistentsust ja alandab greliini taset. Kahes 60 minutilises uurimuses osales 12 naist. Esimeses uurimuses sõid 12 naist 100 grammi 85%-st tumedat šokolaadi, mis sisaldas 85% kakaod ja 12,5 grammi süsivesikuid. Teises uurimuses kuus naist ainult nuusutasid šokolaadi ja kuus ei nuusutanud. Mõlemas uurimuses, naised, kes sõid või ainuüksi nuusutasid tumedat šokolaadi, nendel täheldati greliini taseme alanemist ja söögiisu vähenemist katsele järgnenud perioodil. Tumeda šokolaadiga mitte kokkupuutunud naistel ei täheldatud isu ega greliini taseme osas mingeid muutusi.

Tume šokolaad tõstab heaolutunnet
Tumedas šokolaadis sisalduvad polüfenoolid avaldavad mõju meie heaolutundele. See on oluline, sest kui meil on hea, me oleme rahul, siis väheneb ka tahtmine lihtsalt rahulolu eesmärkidel söömiseks. Austraalia Swinburne´i Ülikooli uurimuses ilmnes, et need, kes manustasid 30 päeva jooksul tumedat šokolaadi olid kuidagi rahulikumad, nende heaolutunne ja hingerahu olid suuremad. Tume šokolaad sisaldab anandamiini, see on lipiid (rasv), mida tuntakse ka „õnneainena”, sest seda eritub just siis, kui tunneme end eriti hästi. See ühend ei püsi organismis kaua ja lõhustatakse kiiresti. Tume šokolaad sisaldab ka aineid, mis pidurdavad anandamiini kiiret lagunemist, mis omakorda pikendab head enesetunnet.

Tumeda šokolaadi kaloraaž
Loomulikult ei tule tumeda šokolaadi kasulikud omadused päris ilma hinnata. Keskmiselt 30 grammi tumedat šokolaadi (60% ja enam) sisaldab umbes 165-175 kcal. Selleks, et tumedast šokolaadist mingisuguseid kasutegureid tunda võiks teda süüa isegi mitu korda (2-3) nädalas. Oluline on jääda mõõdukaks ja kui sa suudad tumedat šokolaadi tarbida mõistlikult on tegemist omamoodi tervisliku toidulisandiga. Sarnased kasutegurid on võimalik saada ka siis, kui lisate aeg-ajalt teelusikatäie toorkakaod (see, millest õige šokolaad ongi tehtud) oma kaerahelbepudrule või jogurtile. See on umbes 60-70 lisakilokalorit teie toidukorrale.

Rasvasisaldus
Tume šokolaad sisaldab küllastunud rasvasid. Ent isegi kaalu kontrollimise korral ei ole kõik küllastunud rasvad alati halvad ja küllastumata head rasvad alati õigustatud. Tume šokolaad sisaldab kolme tüüpi rasvasid: olehape, stearhape ja palmithape. Olehape on monoküllastunud rasvhape, mis alandab kolesteroolitaset. Ainevahetuses metaboliseerimise käigus muutub ka stearhape olehappeks. Palmithape on näidanud kolesterooli tõstvat efekti, ent kombineerituna olehappe ja stearhappega jääb summaarne mõju kolesteroolile tühiseks.

Soodustab treeningut
Tumedas šokolaadis sisalduvad põletikuvastased koostisosad kombineerituna magneesiumiga vähendavad mõnevõrra treeningust tulenevat valulikkust ja põletikulist keskkonda. Kui keha tunneb ennast paremini, siis on ka treenimine ahvatlevam. Mõelda vaid, et 25-30 grammi 70%-st või kangemat tumedat šokolaadi koos klaasikese punase veiniga mõnel õhtul toimib kui omamoodi valuvaigisti. Ja ärge muretsege, 30 grammi tumedat šokolaadi sisaldab vaid 23 milligrammi kofeiini.

Kirjutis pärineb: [url=http://http://livehealthy.chron.com/effects-dark-chocolate-reducing-weight-5330.html]siit[/url]

Autor: tõlge: Janar Rückenberg