2. november 2016

Varu kannatust, sest head asjad võtavad aega.

Alustama peaks kõige tavalisemast stsenaariumist. Inimesed tulevad jõusaali ja sukelduvad täie tõsidusega treeningute maailma. Meeletu töö käib päevi, nädalaid ja lõpeb. Alguse tuhinast ja meeletust motivatsioonitulvast pole enam juttugi.
Nad küsivad endalt: “Ma olen ju nii palju teinud”, “ Miks mul juba pole lihaseid”, “Ma olen teinud paari nädalaga ju rohkem kui enamik kulturiste aastaga”.

Siin see probleem ongi. Aastane treeningmaht peaks olema jagatud aasta peale, mitte surutud mõnda nädalasse. Tõsi ta on, et raskuste tõstmine tagab kõige kiiremad muutused lihasmassi arengus aga sa ei saa kiirustada. Trenni tuleb teha targalt.

Inimesi, kes jäävad jõusaali aastateks, on väga vähe. Põhjuseks on tihtilugu lihtsalt see, et enamik inimesi ei suuda teha süstemaatilist tööd. Selle asemel tahetakse koheseid tulemusi nii lihasmassis ja jõunäitajates.

Kui te näete kedagi, kellel on muljetavaldav füüsis (eeldades muidugi seda, et ta on selle saavutanud ilma keemiata), siis tegemist on inimesega, kes on selle nimel väga kaua vaeva näinud. Ta ei ole seda kõike saavutanud mõne nädalaga.

Olgem realistid. Surudes meeletu töömahu lühikesse aega ei kiirenda sa kuidagi oma progressi. Asja võti on mõistlik ja läbimõeldud treening. Kui sind ei ole õnnistatud üleloomulike taastumisvõimetega ja suurepärase geneetikaga (enamikku meist ei ole), siis ületöötamine ei muuda mitte midagi ega anna soovitud tulemusi.

Nii Phil Heath’ile (Mr. Olympia), kui Toomasele Tallinnast, piisab täiesti 1-2 tunnisest jõutreeningust. Toomas võib teha kolm seeriat lamades surumist 80kg x8 ja Phil Heath kolm seeriat 160kg x8. Aega võtab see täpselt sama palju.

Tõeline edu valem peitub siiski regulaaruses ja järjepidevuses. Samm-sammu haaval. Nädalast saavad kuud, kuudest aastad ja edukas kulturist jätkab treeninguid. Treening ei ole sprint. See mees kes paneb aasta aega hullu, treenib lihtsalt üle. Ta võib küll mõelda, et looma moodi rassides tulevad tulemused kiiremini, aga ta eksib. Kui ta lõpuks loobub, siis on ta samahästi kui alguses tagasi. Keha areneb omas rütmis ja emakest loodust ei saa tagant kiirustada.

Inimene kes treenib nädalas kolm korda, kolmkümmend minutit korraga ja jääb selle juurde aastateks on enamasti arengus eespool sellest inimesest, kes mõne kuu, kuni aasta jooksul ninast vere välja rebestab. Et asja lihtsamalt seletada, siis toon väikse näite. Mees, kes alustab kükkimist viiekümne kilogrammiga ja lisab iga nädal kangile kõigest ühe kilogrammi on poole aasta jooksul suurendanud oma treeningraskust 50%. Võib jääda tunne, et ta pole just suurem asi progress aga 50% tõus näitab ikkagi märkimisväärset arengut. Selline areng on võimetekohane meie kõigi jaoks, kui teha trenni mõistusega ja võimetele vastavalt.

Kontrastiks eelnevale lähenemisele. Mees sukeldub treeningusse sundides ennast alustama kükis seitsmekümne kilogrammiga. Trenn on raske aga ta tahab ju lihaseid ja kohe. Juba teisel nädalal paneb ta peale 80 kg ja mõtleb endamisi kuidas see teine laisk alles 51kg kükib.

Neljandaks nädalaks kükib süsteemne ja rahulik treenija 54kg . Tal on palju energiat ja tunneb ennast hästi. Ta tunneb ennast peale treeninguid hästi ja ta ootab iga järgnevat. Vastupidiselt talle proovib härra kannatamatu liigutada sajakilost kangi, aga seda on tema jaoks liiga palju. Lihased ei ole lihtsalt piisavalt arenenud ja ei allu nendele nõudmistele mida neilt oodatakse. Härra kannatamatu pettub tulemustes ja on väga väsinud.

Viiendaks nädalaks kükib süstemaatiline treenija 55 kilogrammiga ja tunneb ennast hästi, samal ajal kui kannatamatu on treeningutest loobunud.

Kas eelnev jutt kõlab tuttavalt? Me peame leppima sellega, et me oleme need kes me oleme. Pane paika mõistlik graafik, mis lubab sul aja jooksul mõista ja aru saada, milleks sa oled võimeline. Sa suudad ja saavutad oma optimaalse arengu juhul kui treenid õigesti. See tähendab tavalisi, lihtsaid ja mõistlikult raskeid trenne mis ei tõmba sind tühjaks vaid hoopis arendavad sind.

Ole kannatlik ja varu aega. Lisa raskusi mõistusega ja ainult siis, kui su keha on selleks valmis. Selliselt,et keha saaks lisapingutusest kasu. Kui sa oled piisavalt tugev, et treenida 100 kilogrammiga, siis 100 kilogrammi on raskus mida peaksidki kasutama. Kui see jääb lahjaks, siis on õige hetk pisut kangile lisada.
Selliselt toimetades teed sa aja jooksul läbi suurepärase, ohutu ja väga rahuldustpakkuva arengu.

Kus iganes ja kes iganes sa oled. Selle lähenemisega ei saa väga mööda panna. See töötab.

Autor: Peep Reinart