10. november 2016

Istumine, tuharalihased ja haige selg…

Järgnev stsenaarium ei ole mitte üksnes kuiv teooria, vaid me kõik viime seda rohkem või vähem päevast päeva praktikas ellu. Inimkeha toimib ja säilitab oma tervislikku rühti läbi vastandliigutuste, mida teostavad proportsionaalselt arenenud vastandlihased. Vastandlihasteks on meie kehas sirutajad ja painutajad. Kui me räägime istumisest, sirutajatest, painutajatest ning seljatervisest on peategelasteks vaagen ja puusaliigesed. Puusaliigese moodustavad omavahel ühenduvad vaagen ja reieluud. Kui me tõstame reit ette üles, siis teostub puusa painutamine (ka reie painutamine) puusaliigesest. Kui me viime reit taha (näiteks seistes ühel jalal) või tõuseme kükist üles, siis toimub reie (või puusa) sirutamine puusaliigesest. Kui tehniliselt räägime reie sirutamisest/painutamisest puusaliigesest peetakse kirjeldatud liigutuse all silmas ka puusa sirutamist/painutamist. Peamised lihased, mis meid puusaliigesest sirutavad (ehk sirgestavad ettepainutatud keha puusast) või viivad reit taha on tuharalihas ja reie-kakspealihased. Peamised puusapainutajad on niude-nimmelihas, rätseplihas ja reie-sirglihas. Alaline istuvas asendis viibimine venitab välja ja muudab seeläbi nõrgaks/inaktiivseks meie tuharalihased.
[pilt=13291] [pilt=13295]

Samal ajal puusapainutajad lühenevad. Tagajärjeks on vaagna roteerumine ette. Alaliselt etteroteerunud vaagen loob omakorda „suurepärase“ olukorra alaselja lihaste (selgroosirgestajad) lühenemiseks (lühikesed ja ületoonuses) ja kõhulihaste väljavenitamiseks (väljavenitatud ja alatoonuses).
[pilt=13294]

Sellest olukorrast saavad alguse probleemid, mis haaravad peagi tervet tugi- ja liikumisaparaati eesotsas muidugi selja ja puusadega.
[pilt=13296] [pilt=13293]

Hakkab arenema lülisamba nimmeosa liigne nõgusus. Selgroolülide vahelised diskid pressitakse ebaloomulikku asendisse, need hakkavad rõhuma närvidele, mis hakkabki väljenduma seljavaludena. Edasi areneb asi puusadesse, põlveliigestesse, aga niisamuti ei jää puutumata lülisammas ülespoole. Terve skelett on omavahel ahelana seoses ja krooniline sirutajate/painutajate düsbalanss lülisamba ühes liigeses annab aja jooksul tunda skeleti funktsioneerimises tervikuna. Eriti oluline ongi kõik see, mis toimub keha tüve, lülisamba ja suurte liigestega seonduvalt.

Pikad aastad istumist muudavad tagumiku isegi väliselt visuaalselt lamedamaks. Alakeha lihased on inaktiivsed, hakkavad atrofeeruma ja kärbuvad.
[pilt=13292]

Minu sõnum on ühene. Esiteks, liikuge, inimene ei ole ellu jäänud ja läbi löönud seetõttu, et tal on läbi ajaloo olnud kerge ja lihtne. See on peamine. Me oleme olnud liikuvad ning füüsiliselt aktiivsed, meil on olnud sõna otseses mõttes füüsiliselt „ebamugav“ ja raske (ellujäämiseks on tulnud liikuda ja liigutada). Teiseks, lisaks istumise vähendamisele tegelem oma tagumise lihasahela ja eesotsas tuharalihasega. Selleks on mitmeid võimalusi:
[pilt=13288] [pilt=13289]

[pilt=13290] [pilt=13297]

Ärge unustage harjutuste tehnikaid!!!

Autor: Janar Rückenberg