15. november 2016

Võitlus isudega

Alustama pean päris kaugelt. Olen eluaeg olnud kõigesööja. Mulle maitseb kõik!
Okei, valetan. Mingil seletamatul põhjusel ei söö ma melonit aga see ei puutu hetkel asjasse. Enne seda, kui kulturismiga tegelema hakkasin ei olnud söömisega mingi probleemi. Sõin siis, kui oli isu ja ei teinud toidust mitte mingisugust numbrit. Oli vaja paari ettevalmistust võistlusteks ja asi muutus kardinaalselt. Toit muutus kinnisideeks ja hoolimata sellest, et dieedi ajal ei patustanud ma mitte kunagi, siis peale võistlusi kiskus asi ikka kohati päris hulluks. Minu “rekord”: hommikul ärgates 75kg ja õhtul magama minnes 83kg. Olin paistes nagu käsn ja see tekitas meeletut ahastust. Sellist asja juhtus pidevalt. Söömasööstud olid tavalised asjad.

Räägin sellest, et miks see kõik nii läks.
Võistlushooaeg saab läbi ja peeglist vaatab vastu vägagi hea vorm. Endale tundub, et iga suhu pandud toidupala muutub automaatselt rasvaks ja alateadlikult hakkan ennast piirama ja tagasi hoida. Kui ühel päeval lubangi natuke rohkem, siis süümepiinadest üle saamiseks hoian ennast ülejäänud nädala kerges näljas. Kõht on tühi ja see kestab ligi 2 aastat. Ükskõik kui palju ma ei söönud, ruumi oli alati veel. Niisiis, tavaliselt lõppes asi sellega, et kuna kogu aeg sai ikkagi hoitud kerget näljatunnet, siis paratamatult mingi hetk toimus murdumine. Leidsin ja otsisin endale vabandusi. Umbes, et on nädalavahetus ja nüüd on aeg teha üks korralik “cheatmeal”. Kahjuks sai cheatmealist cheat weekend ja seda päris tihti. Alustasin pitsaga millele järgnesid pannkoogid. Oleks ma sellega piirdunud, oleks asi korras olnud. Paraku said maitsed mu üle võitu. Järgnes terve päeva või isegi kahepäevane söömaorgia. Šokolaad, saiakesed, kondenspiim jne. Võtsin ühe õlle aga ühest sai järsku kaheksa. Oli selline tunne, et kõik see mida olin endale kogu aeg keelanud, tuli nüüd taganjärgi ära süüa. Nii need kilod tulid. Järgmine päev oled 5 kg raskem ja ahastus peal. Nädalajagu näljatunnet ja asi kordub. Nõiaring.

Aitab nüüd sellest masendavast jutust. Räägin nüüd sellest, kuidas ma sellest asjast võitu sain. Mingi hetk ma tõesti arvasin, et ma ei saa enam kunagi kõhtu täis. Olin konkreetselt täitmatu. Nüüd pean ütlema, et mul on kõht täis ja ma ei olegi selle juures paksuks läinud. Vastupidi, ma olen kõigest kuu-pooleteise kaugusel kõige teravamast lavavormist. Räägin siis vahenditest, kuidas mitte sama reha otsa komistada.

Tagurpidi dieet
Olin kevadel kaevanud ennast nii sügavale auku, et kaloraaz oli lausa häbiväärne 1800kcal. Kui võistlustelt tagasi tulin, siis tõstsin kalorid 2200 peale. Esialgu püüdsin olla lihtsalt aktiivne aga ei teinud mingit meeletut aeroobset. Vaikselt hakkasin tegema trenni ja kergemat aeroobset. Kuna kaal hakkas hoopis langema, siis tõstsin nädalast- nädalasse 50 kcal kaupa. Tänaseks olen jõudnud ilusama numbrini 3150 (nädala keskmine). Olgu öeldud, et viimati sain nii palju süüa 4 aastat tagasi. Nädalas on 5 kangitrenni ja 3 tundi madala intensiivsusega aeroobset. Tagurpidi dieedi juures on raske esimesed 2-3 nädalat. Kui te selle aja vastu peate ja jama suust sisse ei aja, siis edasi läheb lihtsamaks. Tänaseks päevaks võin öelda, et isud põhimõtteliselt puuduvad. Kõht on korralikust ja puhtast toidust täis. Just nimelt- asja võti on puhas toit. Ärge kartke süüa kõhtu täis kartulist ja riisist. Sööge suur kausitäis kaerahelbeid millele olete peale pannud puuvilju ja pähklivõid/taluvõid. Pange rõhku kvaliteetsele ja puhtale toidule ja sellega ellimineerite isu mingi jama järgi, mis omakorda käitub süütenöörina uue jama järele. Kui te keelate endale puhast toitu, siis see on kindlasti üks põhjuseid, miks mingi hetk murdute ja haarate rämpstoidu järele.

Mis puutub suhkru söömisse, siis suhkur tekitab isu uue suhkru järele. Vana teada-tuntud tõde. Suhkur on sõna otses mõttes nagu narkootikum. Olen ise seda omal nahal korduvalt tundnud. Nädalavahetusel söödud kreemisai mõjutab su söögiisu terveks järgmiseks nädalaks. Saage oma suhkrud looduslikest allikatest. Mina näiteks sõin viimati jäätist mais, peale võistlusi. Kooki või torti sõin üldse aasta aega tagasi aga noh, see olen mina. Ma tunnen ennast nii paremini. Valin iga kell enne 100 grammi kaerahelbeid, mille sisse panen 30 grammi rosinaid. Sisse segan munavalgeid ja peale panen 20 grammi taluvõid. See on minu jaoks pidusöök. Ainukese vahega, et see on mu tavaline hommikusöök. Kes saab torti ja kohukesi süüa, ilma põrsaks minemata, see lasku käia. Tegelikult ma valetasin. Ma söön koguaeg kooki aga need on pannkoogid, mida teen ise ja tean 100% mis seal sees on.

Mõned asjad veel, millest olen abi saanud ja soovitan ka teistele.

Ära ütle ega mõtle, et sa ei või teatud asju enam kunagi süüa
Toon lihtsa näite. Sa võid ju mõelda, et McDonalds ei kuulu enam su eelistuste hulka. Paganama õige ja hea mõte. Paraku kohe, kui sa hakkad mõtlema, et sa ei söö enam kunagi Happy Meali, siis hoolimata sellest, et sa pole Happy Meali tahtnud 6- aastasest saadik on see nüüd asi, mida ihaldad. Saate mõttest aru?

Joo vett!
Vana tõde, aga peab paika. Juba väikene vedelikupuudus meie kehas võib tekitada näljatunnet. Kui tunned näljatunnet, siis joo klaasitäis vett ja oota 15 minutit. Kui peale viitteist minutit oled endiselt näljane, vajad suure tõenäosusega toitu.

Veel joomisest
Joo üks kohv. Minu puhul toimib. Vähemalt mõneks ajaks. Kohv aitab isu edasi lükata ja vähendada. Muidugi ilma suhkruta.

Veel üks nipp, millest võib abi olla. Tunned, et enam ei suuda ja sööks ükskõik mida ära siis tee endale üks valgušeik ja joo seda ülimalt aeglaselt. Väikeste lonksude kaupa. Kui oled lõpetanud ja 10 minutit oodanud, siis suure tõenäosusega sul enam isu pole. Proovitud värk 😉

Küsi endalt. Kumb on rahuldust pakkuvam. Kas hea toit või hea vorm.
Premeeri ennast hea toiduga selle eest, et sa ei andnud kiusatusele järgi.
Preemia võib olla peale planeeritud rasket trenni. Või planeeritud petu toidukord. Mitte mingil juhul ei tohi teha petupäevi. Ühest toidukorrast on küll. Mina isiklikult eelistan ka neid asju ise teha ja ise kokata. Nii vähemalt tean, mida sisse ajan. Igasuguseid burgereid, pitsasid, magustoite on võimalik väga edukalt kodus valmistada. Maitse poolest isegi paremaid!
Te ei kujuta ette, mida kõike on võimalik ise korralikust toorainest kokata. Pea tuleb tööle panna.

Hajuta tähelepanu
Väga lihtne. Hoia ennast tegevuses. Tihtilugu ongi kõige raskemad just nädalavahetused. Midagi tarka teha ei ole ja mõte liigub tahes tahtmata külmiku poole. Loe raamatut, jaluta, korista, tee trenni jne.

Kavalda ennast üle
Suurem osa inimesi tahaks mu peale nüüd karjuma hakata ja kividega surnuks visata. Midagi ei ole teha. Mind suhkruasendajad aitavad. Minu jaoks on olnud elupäästjaks toorkakao, maitsestamata jogurt ja vedel huxol. Maitseb nagu lapsena söödud magustoit, mida vanaema mulle valmistas. (hapukoor,suhkur ja kakao). Joon coca-zerot, kalorivabu energiajooke ja magustan kohvi suhkruasendajaga. Samuti võin vabalt küpsetada kõiksugu asju tänu vedelale suhkruasendajale. See olen mina ja ma ei käsi mitte kellelgi suhkruasendajaid tarbida. Ma lihtsalt ütlen, et minul aitab see suhkrust eemale hoida.

Jaota päevane kaloraaž nii, nagu sulle sobib
Kui sul on tavaliselt õhtuti kõht tühi, siis jätagi endale õhtuks teadlikult suurem toidukord. Unustage ära see “peale kella kuute” jutt. Enamasti loeb päevane tarbitud energiahulk ja energiabilanss. Mitte see, mis kell sa sõid juustu ja mis kell saia. Minu päeva viimane toidukord on 1000 kcal või rohkemgi.

Viimane asi, mida öelda tahan on see, et olge aktiivsed. Mida rohkem me liigume, seda rohkem saame endale süüa lubada. Kui teile meeldib hästi süüa ja tahate normaalne välja näha, siis pole lihtsalt valikut 😉

Autor: Peep Reinart