30. november 2016

Kuidas pühade ajal vormis püsida

Mäletan veel värskelt, kui lõpetasin 2014 aasta sügishooaja detsembri keskel. See on päris halb aeg, sest mitmeid kuid kestnud näljatunne viib sind tahes-tahtmata sellisesse seisu, kus on lihtne üle süüa. Kõige haavatavam oledki esimesed 1-2 nädalat ja värskelt võistlusdieedilt otse jõululauda istuda on paras proovikivi.

Olles kulturist, tean, et olen väga distsiplineeritud ja mul on meeletu tahtejõud aga kui laual on verivorstid, seapraad, erinevad koogid, hapukooresalatid, siis see nõuab minu tahtejõust iga viimsetki sentimeetrit, et jõululaupäevast ei saaks “very high carb day”.

Olenemata kõigist ahvatlustest ei tasu laua taga hulluks minna nii, et sa sealt pärast tõusta ei jõua. Samas, ei tasu ennast ka keelata. Sööge kõike mõõdukalt ja nautige oma koogitükki. Samal ajal tuletage endale meelde, et mitte ükski maitseelamus ei kaalu üle seda, et oled supervormis.

Järgmisel päeval, olge tagasi trennis! Sööge oma ideaalselt kavandatud tasakaalustatud toidukorrad, nagu teete seda iga teinegi päev.

Point on järgmine. Sa saad ja sa peaksid pühi nautima. Kõigil meil peaks olema võimalus nautida pühi oma lähedaste seltsis. Käi pidudel ja lõbutse! Sa võid lubada endale mõned vabamad toidukorrad. Sa võid süüa tüki kooki ja juua mõned klaasid šampust. See kõik on normaalne.

On täiesti võimalik jääda suurepärasesse vormi ja olla tervislik ka pühade ajal, samal ajal seda kõike nautides. Selleks on vaja ainult natuke planeerimist ja distsipliini.

Hakkan vaikselt peale. Mõned moodused, pühade mööda saatmiseks nii, et 1.jaanuari hommikul ei vaataks peeglist vastu vett täis käsn, kes süümepiinade pärast tahaks ennast järgnevad kuu aega näljutada.

Kui neid nõuandeid jälgida, siis saad peale pühi enda üle uhke olla.

Mõtle asjad läbi
Väga lihtne. Millal treenida? Kus treenida? Kuidas treenida jne.
Enamik inimesi jätab just pühade ajal trennid tegemata ja söövad mida jumal juhatab. Ei pea just teadlane olema, et aru saada mis meiega juhtub, kui teeme vähem trenni ja sööme rohkem.
Selle asemel, et olukorra üle kontrolli hoida, kaotatakse igasugune kontroll. Selle vältimiseks tuleks ikka pisut mõelda. Hoia oma standardid kõrgel!
Kui ma nüüd ausalt ütlen, siis sul on võimalus pühade ajal mitte ainult oma vormi hoida, vaid ka parandada! Võta see otsus vastu oma peas ja kõik läheb normaalselt.

Planeeri oma treeningud
Küpsetamine, poodlemine, kingituste pakkimine, pidustused, reisimine jne. Võib päris kiireks minna. Tasub pisut mõelda ja planeerida, millal ja kuidas ja kus saad tehtud oma trennid. Spontaansus ei tule siinkohal kasuks, sest võib juhtuda, et sa ei leiagi trennide jaoks aega. Mõtle ja planeeri ette! Tasub juba varakult mõelda, millistel kellaaegadel on avatud jõusaalid. Kui oled linnast väljas, siis tasuks uurida, millised on treenimisvõimalused.

Sea endale treeninguteks eesmärgid
Mitte, et eesmärke muul ajal olema ei peaks, aga väiksed vahe-eesmärgid pühade ajal, aitavad sind rajal hoida. Pühad on treenimiseks väga hea aeg, sest siis oled puhanud ja hästi söönud. Paras aeg mõni rekord purustada!

Luba endale mõned “ vabamad toiudkorrad” aga planeeri nad ette.
Planeeritud “cheatmeal” aitab sind pikemas perspektiivis. Kui oled kogu aeg liiga range, siis sa valmistad ennast lihtsalt söömasööstuks ette. Üks kuni kaks toidukorda nädala jooksul omab väga väikest efekti su füüsisele. Kui sa oled niigi olnud juba mõnda aega madalate kalorite peal, siis üks päev veidi vabamalt võtmist võib sulle kasuks tulla. Sellega kiirendad oma ainevahetust ja annad kehale signaali, et sa ei ole näljas. Keha saab aru, et ei pea kõike talletama ja saab vabalt kaloreid põletada. Planeeri pühade õhtusöögid oma vabamateks toidukordadeks. Ülejäänud aeg söö nii, nagu tõsine sportlane seda tegema peaks.
Üks asi veel. Naudi oma petutoidukorda. Lase peast vabaks, sest kui sa juba süües süümekaid tunned ei ole see tunne ikkagi see. Kui sa oled terve nädal puhtalt söönud ja korralikult trenni teinud siis sa oled seda toidukorda väärt!.

Kui juhtub, et lähebki lappama, siis alusta uuesti
Usun et, kõigil meil on seda juhtunud. Ühest piparkoogist saab kogemata kaksteist. Ma ei pea siin silmas ainult piparkooke, aga usun, et saate mõttest aru. Ei tasu kohe masendusse langeda. Sa ju planeerisid, et jõululaupäeva õhtul on sul “vabam” toidukord. Isegi siis, kui asi väljus täiesti kontrolli alt, siis ei ole suitsiidseid mõtteid vaja. Homme on uus päev, kus saad pöörduda tagasi on tavapäraste toitumusharjumuste juurde. Mitte mingil juhul ei tohi hakata ennast selle pärast näljutama. Enda näljas hoidmisega saavutad sa ainult selle, et ühel heal päeval ajad kahe käega endale küpsiseid sisse. Teada värk!
Mis tehtud, see tehtud. Enamik meist lähebki sellega alt, et hakatakse mõtlema, et kogu vorm on nüüd hukas ja enam ei ole vahet, mida ja millistes kogustes näost sisse ajada. Antakse täielikult alla ja kui sa enne olid söönud oma prae, koogitüki ja mõned piparkoogid, mis andis sulle ca. 1500 kcal, siis käega lüües ja leides endale mõned vabandused lisad sellele tuimalt 2000kcal otsa.

See on ajuvaba. Kui iga väikese vea pärast alla anda, siis enamik inimesi ei suudaks isegi nädalat normaaset toitumist hoida. Kui sa korra eksisid, siis ei tähenda see seda, et peaksid loobuma. Kõik me oleme inimesed!

Säilita oma tavapärane toitumine
Selle all mõtlen ma seda, et muul ajal olge järjepidevad nagu tavaliselt. Ilma järjepidevuseta ei saavuta me mitte midagi. Enamasti jäetakse oma toitumine pühade ajal juhuse hooleks. Hakatakse sööma toite, mida tavaliselt ei sööda. Lihtsalt sellepärast , et see toit on kogu aeg saadaval. Ei ole mingit põhjust alustada 25.detsembri hommikut eelmisest õhtust järgi jäänud kartulisalati ja sealihaga.
Pühade paiku, kui on teada, et õhtul ootab ees suurem söömaaeg, jäetakse ära lõunasöök, et “õhtuks ruumi jätta”. Pakkuge mis õhtul juhtub? Just-just, ülesöömine!
Just selle päevase tagasihoidmisega valmistate ennast selleks ette.

Kontrolli portsjone
Sa võid süüa kooki – lihtsalt ära söö tervet kooki. Ei ole vähimatki põhjust keelata endale asju, mida naudid. Lihtsalt ära pane üle. Nii kaua, kui sa oled toiduga mõõdukas ja trenni teed, ei juhtu ka su vöökohaga midagi. Lepi enne sööma asumist iseendaga kokku, millises mahus ja mida sa sööd.

Ära mine kaasa teiste inimeste standaritega
Hoia oma standarid kõrgel ja ära oota ega arva, et teiste inimeste standardid on sama kõrged, kui sinu omad. Pea meeles, et enamik inimesi on juba planeerinud pühade ajal läbi kukkuda. Enamikul inimestel on niikuinii täiesti savi millised nad välja näevad. Või nad vähemalt teevad nägu, et neid ei huvita. Sina oled otsustanud olla tugev!

Kui sul on alkoholi mõõt täis, siis joo vett. Kui sulle pakutakse teist koogitükki siis keeldu viisakalt: “ei aitäh, see maitses suurepäraselt”, on lause mida siinkohal kasutada. Kui kellaaeg läheb hiliseks ja jauratakse sellest, et paneme pidu edasi, siis mõtle sellele, et homme on trennipäev. Kui nad on su sõbrad siis saavad sellest aru.

Tee tarku valikuid
Sült, hapukapsad, sealiha, rosolje, toorjuustukook, hõõgvein. Jõululaud on lookas.
Ükskõik kus sa ka ei oleks. Sul on alati võimalik teha valikuid. Vahel tuleb siiski valida halva ja väga halva vahel. Vahel aga hea ja parema vahel. Milline iganes on olukord, siis valikuvõimalus on alati. Tee parim valik arvestades asjaolusi.
Kui midagi muud üle ei jää, siis pigem söö väike portsjon midagi “halba”.
Alkoholist. Nii kaua, kui su veres on alkohol, nii kaua tahab organism sellest lahti saada, lülitades välja kõik muud funktsioonid (kaasa arvatud rasvapõletuse).

Kokkuvõtteks. Ma ei näe ühtegi põhjust, miks trenn ja sinu toitumisharjumused peaksid ära rikkuma su võimaluse pühi nautida. Samuti ei näe ma põhjust, miks pühad peaksid ära rikkuma su treeningud ja vormi.

Autor: Peep Reinart