13. detsember 2016

Viis üllatavat toiduainet, mis võivad alandada testosteroonitaset

On toite, mis tõstavad testosteroonitaset ja on toite mis seda langetavad. Täna räägin natuke nendest toitudest mis seda tõenäoliselt langetavad. Neid toite on tegelikult päris palju, aga selles artiklis olen välja valinud ainult viis. Väljavalituks on need toidud osutunud sellepärast, et nendest on kõige vähem räägitud ja päris paljud meist tarbivad neid pahaaimamatult iga päev, arvates, et tegemist on kasuliku toiduainega. Nende viie toiduaine hulgas on tõesti asju, mille peale te oleks osanud tullagi. Neid asju avastades olin isegi päris üllatunud aga erinevad uuringud on mind veenud. Ma ei taha selle artikliga taotleda seda, et te neid toite enam kunagi ei sööks. Kõige osas tuleb olla mõõdukas ja artikli mõte on pigem see, et teid pisut mõtlema panna.
Aitab nüüd sissejuhatusest, hakkan asjaga peale. Viis toitu, mis võivad alandada su testosterooni taset.

1. Linaseemned & tooted linaseemnetest.
Kõlab uskumatult aga nii ta on. Üks populaarsemaid tervisetooteid. Tervisetoode just selle pärast, et on üks kõrgeima Omega3 sisaldusega taimne toiduaine. See on iseenesest ju väga hea omadus.
Paraku, kui me räägime linaseemnetest, siis minu arust negatiivne kaalub üle positiivse. Eriti juhul, kui sa oled meesterahvas. Nimelt sisaldavad linaseemned väga suures koguses lingaane. Lingaanid on kiudained, mis seaovad östrogeeniretseptoreid.
Milles siis probleem täpsemalt seisneb?
Lingaanid on ülimalt östrogeensed. Vähe sellest, on mitmeid tõendeid, et nad vähendavad vaba testosterooni taset ja võitlevad vastu ensüümidele, mis sünteesivad testosterooni tootmist.
Lingaanid suurendavad (SHBG) (suguhormoone siduva globuliini) taset, mis omakorda seob end vaba testosterooni molekulidega ja muudab need “passiivsteks” mille tõttu ei saa meie androgeensed retseptorid neid molekule kasutada.
[pilt=13394]
Jutt on keeruline aga olen lugenud erinevaid uuringuid, kus on tehtud erinevaid katseid. Katseid, kus on pikema aja jooksul antud inimestele tarbimiseks teatud hulk linaseemneid. Kui ma toon välja erinevate uuringute keskmise, siis pikaajalise linaseemnete tarbimise tulemusena langeb testisterooni tase keskeltläbi 20%.
Jällegi toonitan, et ära torma selle pärast oma leiba prügikasti viskama, kui seal sees on linaseemned või taignas on linajahu. Lihtsalt ärge sööge linaseemneid suurtes kogustes.

2. Lagrits
Jällegi asi, mille peale naljalt ei tule ja ilmselt pole keegi kunagi selle peale mõelnud, et lagrits võiks testosterooni alandada.
Meie põhjanaabrite juures on tegemist muidugi väga populaarse toiduainega. Nad teevad sellest maiustusi ja kasutavad seda maitset igal võimalikul moel (liköör, tubakas, nätsud). Kasutatkse ka köhasiirupites ja erinevates arstirohtudes.
Väidetakse, et lagrits aitab köha, seedehäirete vastu. Toetab ja paranadab mao ja põrna funktsioone jms.
Teema on järgmine. Lagritsa põhiline komponent glütsürritsiinhappe ehk lagritsa juure ekstrakt (see mis selle maitse annab) omab meesterahva jaoks halbu kõrvalmõjusi ja teeb lagritsast toidu, mis alandab testosteroonitaset.
[pilt=13393]
Et nüüd välitda keerulist ja teadusliku juttu, millest kõigil on raske aru saada, siis proovin jällegi lihtsalt seletada. Olen lugenud vähemalt kolmest uuringust, et isegi väga tagasihoidlik kogus glütsürritsiinhapet blokeerib märkimisväärselt testosterooni tootvate ensüümide tööd.
Ühes uuringus anti meestele päevas 7g lagritsat. Juba neljandal päeval oli vaba testosterooni tase vähenenud poole võrra.
Lagritsa puhul on positiivne see, et kui tarbimine lõpetada, siis taastub normaalne testosteroonitase juba päevadega.

3. Poluküllastamata rasvad
Üllatus-üllatus…. Peaaegu kõik taimsed õlid on pungil poluküllastamata rasvadest (v.a kookosõli, avokaadoõli ja oliiviõli).
Paraku just neid töödeldud taimseid õlisi kasutatakse kahekümnendal sajandil toidu valmistamiseks enim. Nad ei ole head, ei küpsetamiseks ega niisama tarbimiseks.
Töötlemise käigus (pleegitamine, desodoreerimine, rafineerimine jms) uhutakse minema mikrotoitained ja muutub rasvade struktuur. Muudetud struktuur ei sobi inimese keharakkudega.
Poluküllastmata rasvu on lademetes ka teatud “superfoodides” nagu kreeka pähklid, maapähklid ja enamustes seemnetes.
[pilt=13392]
On teada, et inimkeha toimib kõige paremini kui toidurasvade Omega3 ja Omega6 vahekord on 1:1 või 1:2. Aja jooksul on see suhe keskmisel inimesel muutunud selliseks – 1:16 . Mida rohkem kaldub see vahekord Omega6 poolele, seda rohkem peab meie organism kannatama põletike ja oksüdatiivse stressi käes. See kõik suurendab riski haigestuda erinevatesse kroonilistesse haigustesse.
Seega on ülimalt tõenäoline, et Omeg 6 ületarbminine lõppeb madalama testosteroonitasemega.

Põhiline on ikkagi see, et rasva tarbimine peaks olema mõõdukas. Küllastunud rasvade ja monoküllastamata rasvade osakaal peaks olema kõrgem, kui poluküllastmata rasvade osakaal.

4. Münt ja piparmünt, rohemünt
Alustama peaks siis sellest, et sinna taimeperekonda kuulub mitmeid liike ja on ka palju erinevaid hübriide.
Räägin siis kahest levinumast. Tavalisest piparmündist ja rohemündist (Spearmint). Mõlemaid kasutatakse väga palju toiduainetetööstuses. Ekstrakte topitakse šampoonidesse, seepidesse, köha-leevandajatesse, huulepalsamitesse ja muidugi nätsudesse/hambapastadesse.
Ütleme nii, et alguses üllatusin neid ohumärke nähes päris korralikult. Eluaeg ju räägitud piparmündi kasulikest omadustest.
On märke, mis teevad mind pisut murelikuks. Päris ausalt, siis nüüdsest mõtlen kaks korda, enne kui piparmünditee kasuks otsustan. Ei leidnud küll ühtegi konkreetset uuringut, mis oleks täiskasvanud meeste peal läbi viidud. Küll on aga tehtud palju loomkatseid mis näitavad konkreetselt, et regulaarne piparmündi tarbimine vähendab märkimisväärselt testosteroonitaset ja võib kahjustada ka munandite seisukorda.
[pilt=13395]
Uuringuid on läbi viidud ka naiste hulgas ja järjepidev piparmündi tarbimine alandas vaba testosterooni taset kuni 30%. Siit ka põhjus, miks mõndades riikides tarvitavad naised piparmünti, kui anti-androgeeni. Olen lugenud, et naised kellel on probleeme liigse karvakasvuga näol jne, tarbivad piparmünditeed just selle eripära leevendamiseks.

Mis ma oskan öelda. Jällegi, mõtlemise koht. Ei tasu kohe hulluks minna ja mõelda, et iga näritud näts või joodud naturaalne piparmünditee sinu mehelikust hävitab.

5. Sojatooted
Viimaseks olen valinud soja. Kui nüüd kõikide eelnevatega võrrelda, siis see on ilmselt kõige vähem üllatav. Soja tarbimise teemadel on väga palju vastuolusid ja vaidlusi. Proovin veidi selgitada ja põhjendada.
[pilt=13391]
Sojaoad, sisaldavad väga suurtes kogustes phütoöstrogeenseid isoflavonoide ja seetõttu väidetakse, et soja tarbimine tekitab meie kehas sarnaseid protesse mis östrogeen.
On uuringuid mis näitavad, et Hiinas algab naistel menopaus palju hilisemas heas, kui Euroopas. (Hiina on sojatarbmises maailmas number 1).
Isoflavonoidid on vägagi võimelised aktiviseerima östrogeeni retseptoreid, samal ajal alla surudes androgeenseid retseptoreid.
Peale selle on sojal omadus segada kilpnäärme tööd. Blokeerides joodi imendumist kilpnäärmesse. Jood on väga oluline mineraalaine, kilpnäärme normaalseks funktsioneerimiseks. Kilpnäärme alatalitus on üks levinumaid põhjuseid madala testosteroonitaseme tekkimisel.
Veel tasub ära mainida, et sojaubade rasvahappeline koostis on päris nutune. 50 % poluküllastamata rasvhappeid (nende mõjust juba kirjutasin)

Kokkuvõtvalt tahan öelda, et ma ei näe mitte mingisugust mõtet tarbida, suurtes kogustes sojatooteid (eriti siis, kui sa oled lihasööja). Neid võimalike põhjuseid, miks peaks soja östrogeeni tõstma ja testosterooni langetama on ikkagi päris mitmeid. Eks sellega ole nagu kõikide teiste asjadegagi. Korra kuus sojakastmega sushit süües ei juhtu vast midagi. Kui aga päevast päeva ja nädalast nädalasse sojavorsti ja sojaube sisse ajada, siis ei pruugi asjad nii hästi minna.

Lõpetuseks
Panen rõhku jällegi mõõdukusele nagu mul viimasel ajal tavaks on saanud. Kui sul on kõik korras ja sa ei kaeba madala testosteroonitaseme ega kõrge östrogeenitaseme üle, siis pole sul ka põhjust muretseda ega karta. Juhul, kui ikkagi esineb probleeme, siis võib-olla, et eelnevalt nimetatud toiduainete välitmisest või vähemtarbmisest võib kasu olla. Kõik ei ole must ja valge. Mõni mees ei tee elu jooksul ühtegi suitsu ja sureb kopsuvähki. Samal ajal kui paki päevas tõmbav mees elab kaheksakümne viie aastaseks. Minu eesmärk selle artikliga on lihtsalt teatud asjadele tähelepanu juhtida ja mõtteainet pakkuda.

Autor: Peep Reinart