4. jaanuar 2017

Rasvapõletajatest

Alustama peaks sellest, et rasvapõletajast kui toidulisandist, võib kehakaalu alandamisel olla sama palju kasu, kui nürist noast. Mis ma sellega öelda tahan? Rasvapõletajad töötavad ainult siis, kui neid kasutada läbimõeldult. Selleks, et rasvapõletaja saaks oma tööd teha, peame me omalt poolt üht-teist tegema, mõned asjad tegemata jätma ja mingeid asju sootuks vältima. Tegemist on päris vastuolulise teemaga ja üldiselt jagunevad inimesed oma seisukohtades kahte leeri. On neid kes kiidavad ja neid kes soovitavad need tooted poelettidele jättagi. Mina isiklikult ei laida maha ega hakka ka taevani kiitma. Olen teinud võistlusvorme erinevaid rasvapõletajaid tarbides ja leian, et teatud hetkedel on üks korralik ja läbimõeldud koostisega rasvapõletaja omal kohal.

Kui nüüd lugeda mõne rasvapõletaja tootetutvustust, siis tekst on üldjuhul väga ilus. Inimesed eeldavad, et rasv hakkab sulama nagu jäätis päikese käes. Kahjuks/õnneks ei ole see asi nii lihtne.

Rasvapõletaja on toidulisand nagu iga teinegi ja mina nimetan seda abivahendiks. Spetsiaalselt valitud koostisosad, mis annavad sulle pisikese eelise/tõuke aga seda ainult juhul, kui oled ise teatud kriteeriumid täitnud. Mitte mingil juhul ei asenda rasvapõletaja korraliku toitumist ja treeningut. Kindlasti tahan südamele panna veel seda, et rasvapõletaja kui selline ei ole aastaringi kasutamiseks. Ta lihtsalt kaotab oma mõtte. Minu jaoks on ta olnud abivahend just viimase tõuke andmiseks.

Proovi mõelda nii, et rasvapõletaja on jahirelva optiline sihik. Jahirelv on nagu tööriist (sellega teed lasu), trenn on püssirohi ja rasvapõletaja on optiline sihik, mis aitab paremini sihtida (rasvarakkudele pihta saada).

Millistel eeldustel rasvapõletajaid võtta ja mida selleks tegema peab?
Nagu juba eelnevalt mainisin, siis lihtsalt toidulisandi võtmisega ei juhtu suurt midagi. Kui kõik koostisosad on seadusega lubatud ja keelatud ainete nimekirja ei kuulu, siis ei ole tegemist kaugeltki mingi imelahendusega. Võib öelda, et hea rasvapõletaja teeb su elu pisut lihtsamaks.

Keha võime rasva põletada sõltub suuresti sinu toitumisest.
Alustuseks tuleb tekitada mõõdukas energiadefitsiit. Et kõik aru saaksid, siis energiat tuleb rohkem kulutada kui tarbida. See on rasvapõletuse seisukohalt kõige olulisem aspekt. Edasi tuleb vastavalt treenida. Lisa nendele kahele asjale järjepidevus ja oled ära teinud 90% selleks, et rasvapõletus toimiks.
Kui eelnevad kriteeriumid on täidetud on põhjust mõelda rasvapõletajasse investeermisse. Ainult sellisel juhul on rasvapõletajate tarbimine õigustatud ja just see, mis võib sind sinu eesmärkidele lähemale aidata.

Mis on rasvapõletajad ja mida nad meile annavad?
Rasvapõletajaid on turul väga palju, aga enamasti on nad koostisosadelt sarnased. Esinevad mõned väikesed erinevused just teatud toimeainete koguste osas. Tahan öelda ka seda, et mitte ükski rasvapõletaja ei hävita otseselt su rasvarakke. Toimeained rasvapõletajates aitavad luua eeldusi selleks, et keha oleks võimeline efektiivsemalt rasva põletama.

Toimeained rasvapõletajas annavad energiat tänu millele oled võimeline rohkem kaloreid kulutama.
Kõige lihtsam ja levinum koostisosa on kofeiin. Erinevates vormides esindatud peaaegu kõigis rasvapõletajates. Asjal on lihtne ja loogiline seletus. Mida erksamad me oleme, seda rohkem jõuame kulutada kaloreid. Minu jaoks on see argument piisav, aga eks kofeiinil ole omadusi teisigi, mis võivad omakorda soodustada rasvapõletust või luua selle jaoks parem keskond. Olgu selleks siis kiirenenud pulss, langenud insuliinitundlikus jms.

Rasvapõletajad aitavad vähendada söögiisu.
Söögiisu on üks peamisi põhjusi, miks enamus inimesi oma kaalulangetusega metsa panevad. Kui ikka nälg on majas siis murdumine on täiesti inimlik. Ütlen päris ausalt, et see söögisu vähenemine on üks peamisi argumente miks ma ise teatud perioodidel olen rasvapõletajaid toidulisandina tarbinud. Kõik oleneb muidugi rasvapõletaja iseloomust aga üldiselt on esindatud koostisosad nagu: rohelise tee ekstrakt, l-karnitiin, kroom ja cayenne pipra ekstrakt. Kõik need koostisosad aitavad väga edukalt isusid alla suruda. Kui olete olnud juba mõnda aega kalorideifitsiidis ja ühel heal päeval otsustate, et hakkate tarbima rasvapõletajat on mõju täiesti tuntav juba esimesel päeval. Kui kõht on juba kuid tühi olnud ja ühel päeval avastad, et ma ei olegi söögi peale juba 2 tundi mõelnud, siis on asjal iva.

Rasvapõletajad tõstavad kehatemperatuuri (termogenees)
Teisisõnu… Termogeneetiline ehk sooja tekitav: Me kulutame päris palju energiat selleks, et keha soojendada. Kui kehatemperatuuri õnnestub tõsta, siis saaksime selle arvelt (sama palju süües) ju eneriat kulutades rasva kaotada. Ei tea kuidas teile, aga vähemalt mulle tundub loogiline.

Rasvapõletajad aitavad kaasa efektiivsemale energiakasutusele.
Lihtsamini öeldes, siis rasvapõletajates on koostisosi mis aitavad meil paremini ära kasutada toidust saadavat energiat. Näiteks L-karnitiin aitab meie organismil rasva paremini energiaks muuta.
Veel sarnaste omadustega koostisosaks võiks pidada CLA-d ehk ( konjugeeritud linoolhapet). CLA vähendab rasva omastamist ja aitab kehal treeningu ajal energiaks rohkem rasva kulutada.

Lõpetuseks tahan veel ära mainida seda, et mina isiklikult ei mõtle rasvapõletajast kui, ainult figuuritootest/kaalualandajast. Teatud koostisosad nagu türosiin, bioperiin (musta pipra ekstrakt), guaraana jne, omavad mitmeid muid tervistavaid ja kasulike mõjusid. Türosiin aitab keskenduda/lõõgastuda ja bioperiin mängib olulist rolli östrogeeni reguleerimisel. Rohelise tee ekstrakt on täis olulisi antioksüdante. Nagu näete, saab rasvapõletaja meie jaoks kasulik olla rohkem kui ühel viisil. Tähtis on leida endale sobiv ja kvaliteetne toode.

Kui nüüd jõuame tagasi küsimuse juurde, kas rasvapõletajast on kasu ja kas on vajalik rasvapõletajat võtta, siis vastan ikkagi väga lihtsalt ja ülimalt kulunud väidetega.

Kõige tähtsam on toitumine ja trenn. Ainuüksi rasvapõletaja võtmine ei tee teid kõhnaks/kuivaks. Kui trenn/toit on paigas, siis on rasvapõletaja tarbimine eelis, mille peale tasub mõelda.

Autor: Peep Reinart