9. jaanuar 2017

Tunne Eesti tegijat – Helena Mang

Vanus
Veel ☺ 29 aastat noor

Pikkus
165cm

Kehakaal hetkel
59 kg

Võistluskaal
54 kg

Kuidas jõudsid jõusaali ja bikiinifitnessi juurde?
Alustasin jõusaalis jõutreeninguga 2015. aasta septembris, sooviga kaotada 4-5 kg. Edasi läks kõik kuidagi sujuvalt. Peale 5kg kaotamist oli uus eesmärk- rohkem jõudu, 10 lõuatõmmet. Aastavahetuseks oli ka see saavutatud.
Kevadel 2016 käisin vaatamas Salmes Karikavõistlusi bikinifitnessis ja peale seda otsustasin ka ise võistlustulle astuda. Esialgu mõtlesin, et annan endale aasta valmistumiseks, aga kokkuvõttes olin juba 5 kuu pärast, oktoobri alguses lavalaudadel.

Millised on teised spordialad, millega oled tegelenud?
Koolieas polnud ma absoluutselt sportlik tüüp. Pigem otsisin võimalusi, et kehalise tunnist viilida.
Avastasin spordi enda jaoks umbes 10aastat tagasi, peale tütre sündi. Esialgu oli vaja tagasi vormi saada, hakkasin käima spinningus ja jooksmas. Tegin endale lubaduse- “9 kuud paksuks ja 9 kuud peeneks”… Olen alati olnud arvamusel, et (tervislik) kaalulangus on maraton, mitte sprint.
Mitu aastat oligi jooksmine minu peamine tegevusala. Kõige viimane suurem hullustus oli maanteratas ja grupisõidud. Viimane aasta aga kuulub mu süda loomulikult ainult jõutreeningule ja fitnessile.
[pilt=13459]

Mis sind motiveerib?
Eneseteostus. Seatud eesmärgid ja nende saavutamine. Näha, milleks suuteline oled.
Vaadates tagasi lõppenud võistlushooajale on saavutatud tulemused väga motiveerivad ja hetkel, kui valmistun kevadeks, motivatsiooniga küll probleeme ei ole. Kõigele lisaks on mul väga vedanud ja mul on kõrval inimene, kes mind 120% toetab ja oma pühendumisega omakorda motiveerib. Isegi kui tuleb vahel harva mingi madalseis ette, juhib tema mind sujuvalt tagasi reele.

Kuidas lõõgastud?
Hea küsimus, mismõttes lõõgastun? Mulle meeldib töö, mida igapäevaselt 9-17ni teen. Samuti armastan ma oma ajamahukat fitnessi hobi.
Lisaks on mul kodus 9a tütar. Selle kõige kõrvalt ei jää just üleliia palju vaba aega et eraldi kuidagi “lõõgastuda”.
On vist mingi ütlus, et ela oma elu nii, et sa sellest puhkust ei vaja?! ☺
Kui aga aega on ja võimalus antakse, siis leiab mind perega tihti kinost. Eriti meeldivad mulle filmid, mis peale lõppu veel tükiks ajaks mõtlemisainet annavad.

Kirjelda veidi oma toitumist. Milliseid põhimõtteid jälgid? Kas sul on oma lemmiktoit?
Toitumine on mul väga lihtne- söön seda mille järgi isu on. Ainsaks tingimuseks on, et päeva lõpuks tulevad seatud kalori- ja makroeesmärgid kokku ja et söödud toit toetab minu fitness-eesmärke. Ehk siis ma ei hoia kunagi kõhu arvelt kokku et õhtul paar kommi või küpsist menüüsse mahutada. Söön 5 korda päevas, keskmiselt iga 3h tagant. Hommik, vahepala 1, lõuna, vahepala 2 ja õhtu. Keskmised kolm toitu on 95% ajast karpides tööl kaasas. Valmistan need kiirelt samal ajal kui valmib hommikune puder. Ajakulu pole rohkem kui 20 minutit ja värske toit alati käepärast võtta.

Kui parasjagu võistlusteks ei valmistu, olen toitumisega natukene vabam, kaloraaž suurem ja saab rahuliku südamega ka väljas söömas käia (kui 100% ei tea mis taldrikus oli). Samas pigem ikkagi täidan oma menüü kvaliteetse toiduga- lihtsalt kogused on suuremad.
Võistlushooajal erandeid ei tee ja annan endast 100%.

Lemmiktoit?
Tee mu Instagram lahti ja vaata mu toidu pilte- olen õnnelik inimene, kes sööb iga päev seda, mis talle meeldib. Kõik toidud on head.

Kirjelda oma treeninguid. Millist kava järgid?
Hetkel on mul 3-osaline kava- Õlg, Selg ja Tuhar. Vahel teen koos oma elukaaslase Erkiga eelnevale lisaks veel ühe ühise trenni jalgadele (reied, sääred). Tsüklit teen kokku läbi 2x nädalas- kokku 6 treeningut.

[youtube=OkzB9vj7138]]

Kui palju teed aeroobset treeningut?
Aeroobset teen soojenduseks 6-7 min iga trenni alguses. Rohkem eraldi lisaks ei tee.

Milliseid toidulisandeid tarbid?
Minu must-be toidulisand on BCAA, mida tarbin oma vee sees trenni jooksul [url=http://fitshop.fitness.ee/aminohapped/0/readmore/47/](Olimp Xplode).[/url] Aitab väga hästi rasketest treeningutest taastuda. Samuti dieediperioodil lisan BCAA joogi sisse veel ka 1 kulbikese glutamiini, mis takistab lihaskoe kaotust. Peale trenni kui kohe sööma ei saa, joon ühe valgukokteili [url=http://fitshop.fitness.ee/proteiinid-valgud/0/readmore/1610/](Olimp Pure Whey Isolate).[/url]
[pilt=13466]

Enne trenni tarvitan nö käimatõmbajat (preworkout) ja muul ajal on üheks minu lemmikuks [url=http://fitshop.fitness.ee/proteiinid-valgud/0/readmore/1433/]Fasti Puddingu pulber (cookies&cream). [/url]

Sellest saab teha ühe mu lemmikuma magustoidu:
200g rasvatut alma kohupiima
15g Puddingu pulbrit
50g mustsõstraid (otse sügavkülmast)
20g Balsnack neljaviljakrõbuskeid
10g mett

Absoluutselt ei janune šokolaadide või küpsiste järgi, kui midagi nii head nagu valgupudingit või valgupannkooke dieedi ajal süüa saab ☺ Lisaks sellele, et nad on maitsvad, annavad oma makrotoitainete näol kehale lisaväärtust.

Räägi oma tulevikuplaanidest spordis. Millised on eesmärgid?
Võtan 1 hooaeg/aasta korraga. Esialgu on plaanis teha sama edukas kevadhooaeg kui oli eelmine (kõikidel võistlustel finaalikoht). Kaugemaks eemsärgiks on kindlati 2018. aasta MM, mis just Tallinnas toimub.

On sul hobisid?
Fitness ☺

Anna kolm soovitust inimestele kes tahavad paremasse vormi saada.
Vaadake oma toitumine üle, tehke selgeks ABC. Trenni võid rihtida aga halbade toitumisharjumustega on väga lihtne kõik “ära nullida”. Kaalulangetaja meelespea= kalorid sisse/kalorid välja- see on see, millest alustama peab! Kõik muu tuleb hiljem ja on teisejärguline. Täida oma kalorid kvaliteetse toiduga- seda saab oluliselt rohkem. Kui kõht on täis on tuju hea ja tervis saab alguse sinu sisemusest.

Treener/elukaaslane Erki kirjeldab Helenat.
Erki: “Helena on väga kohusetundlik- kui on mingi eesmärgi pähe võtnud, siis naljalt alla ei anna. Eesmärgi saavutamisks läheb kasvõi läbi tule ja vee. Selle kõige juures suudab alati jääda mõistlikuks, hoiab pea selgena ja ei aja asju üle võlli. Võttes arvesse esimest hooaega, selle tulemusi, praegust ettevalmistust ja tema enda panust enesearengusse, olen enam kui kindel, et see kõik on alles algus!”
[pilt=13467]

[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=625459]Pilte Helenast[/url]
[url=https://www.instagram.com/helena.mang/]https://www.instagram.com/helena.mang/[/url]
[url=https://www.facebook.com/Bikini.HelenaMang/?fref=ts]https://www.facebook.com/Bikini.HelenaMang/?fref=ts[/url]

Autor: Fitness.ee