1. märts 2017

Tunne Eesti Tegijat – Ivar Mikk

Vanus
23- aastane

Pikkus
173 cm

Kehakaal hooajaväliselt / võistluskaal
Esmakordselt dieedile minnes oli kaal umbes 76kg. Viie kuuga võtsin esimesteks võistlusteks umbes-täpselt 10kg alla. Seega võistluskaal viimati kuskil 66kg. Hetkel olen 72-73kg.

Kuidas jõudsid jõusaali ja rannafitnessi juurde?
Lasteaiast keskkoolini välja olin alati klassis lühemate ja väiksemate seas. Tegelesin küll erinevate spordialadega, aga ükski ala ei pakkunud piisavalt huvi, et seda pühendumusega teha.
Nüüd juba üle viie aasta tagasi kinkis minu vanem vend minule jõuludeks jõusaali kuupääsme ja võttis endaga trenni kaasa. Esimeses trennis oli süda paha ja pilt virvendas, aga võib öelda, et see oli armastus esimesest silmapilgust. Hakkasin sellega kohe üsna fanaatiliselt tegelema.
Ma ei teadnud küll jõusaalitreeningust suurt midagi, aga tahtejõudu oli palju.
Kaks aastat hiljem tuli esmakordselt mõte, et võiks asja järgmisele tasemele viia, et asjal oleks ka mingi mõte ja väljund, aga sinnapaika see jäi. Julgust jäi väheks ja ei teadnud tol hetkel isiklikult kedagi, kes rannafitnessiga tegeleks. Möödus veel umbes kaks aastat ehk 2015. sügisel rääkisin sellest Natalia Nazarenkoga, kellega töötasime mõlemad tol hetkel Kalev Spa jõusaalis. Varsti pärast seda läksin juba dieedile ja 2016. aasta kevadel astusin 10kg kergemana esmakordselt lavale. Tegelikult, kui esmakordselt see võistlusmõte üldse tekkis, siis oleksin tahtnud athletic fitnessit proovida, aga selleks ajaks seda kategooriat enam ei olnudki. Kui treener ütles, et rannafitnessi jaoks on mul rohkem potentsiaali, kui klassikalise kulturismi jaoks, siis ma temas ei kahelnud ja nii oligi.

Mida pead enda suurimaks saavutuseks?
Absoluutne juunioride Eesti meistritiitel. Kahtlemata on olulisel kohal ka Eesti Kulturismi ja Fitnessi liidu poolt välja antud aasta parima juuniori auhind.
Üheks suurimaks saavutuseks pean ka endale sellise tüdruksõbra leidmist, kes mind mistahes olukorras välja suudab kanntada.

[pilt=13560]

Millised on teised spordialad, millega oled tegelenud?
Nagu mainisin, siis proovisin palju erinevaid spordialasid, ent ükski ei olnud minu jaoks piisavalt paeluv ja seepärast pendeldasingi ühest trennist teise. Käisin korvpallis, jalgpallis, purjetamas, õppisin klaverit ja kitarri, aga kõige pikemalt tegelesin kergejõustikuga. Treeninggruppide väliselt sai palju lauatennist mängitud ning talviti lumelauda ja suuska sõidetud.

Mis sind motiveerib?
Ma arvan, et eneseületuse emotsioon ja loomulikult ka peegelpilt. Kui oled kindla eesmärgi nimel 5 kuud ööpäevaringselt roppu vaeva näinud ja selle nimel palju ohverdusi teinud, siis seda emotsiooni teekonna lõpus on raske kirjeldada. Hea tulemus on sellele ainult boonus. Kui sul endal võistluse või hooaja lõpus ühtegi kahetsust ei ole, et “kurat ei oleks pidanud seda jäätist ikka sööma kaks kuud tagasi” jne, siis on selge, et sa tegid nii hea vormi, kui said. Vaadata tuleb ikka iseennast ja enda progressi seda nii võistluste kui ka hooaegade vahel. See on see, mis loeb.

Kuidas lõõgastud?
Mitmes klubis treenerina töötamise, ülikooli ja enda trennide kõrvalt jääb täpselt nii palju vaba aega, et veedan selle parima meelega tüdruksõbraga mõnda head sarja või filmi vaadates. Aga nagu tihtipeale öeldakse, siis see jõusaalis käimine ongi ise juba omamoodi teraapia ja lõõgastumine.

Kirjelda oma igapäevast toitumist. Milliseid põhimõtteid järgid?
Suur hommikusöök, kaks sarnast lõunasööki ja õhtusöök. Mingeid väiksemaid vahepalasid tavaliselt ei söö. Pigem söön 4 korda päevas normaalseid portse, mitte 6-8 korda päevas väiksemaid koguseid. Lihtsalt isiklik eelistus. Hommikusöök on mul nii kaloraaži kui süsivesikute koguse poolest kõige suurem päeva lõikes.

Mis on sinu lemmiktoit?
Hommikune magus puder on ühtlasi ka lemmiktoit, mille nimel läheks varem magama, et saaks seda juba hommikul süüa.

Kirjelda oma treeninguid. Millist kava järgid? Kui suur osa on aeroobsel treeningul?
Sügishooajaks valmistudes treenisin esmaspäeviti ja reedeti rinda ja triitsepsit, teisipäeviti ja laupäeviti selga ja biitsepsit, kolmapäeviti treenisin jalgu ja õlgu. Neljapäeviti ja pühapäeviti puhkasin jõutrennist, kuid aeroobset tegin tihtipeale ikka. Kõhulihaseid treenisin peaaegu iga trenni lõpus, aga üsna väikese mahuga.
90% aeroobsest tegin veloergomeetri seljas, kas siis vahetult pärast jõutrenni või enne õhtusööki. Kokku 5-6 korda nädalas ja iga kord 60 minutit rahuliku tempoga. Sügishooajaks valmistudes olid lemmiktrennid ilmselt rinna ja triitsepsi päevad. Hetkel hooajavälisel ajal mingit kindlat kava veel järgima ei ole hakanud aga lemmikud on jalapäevad, sest saab jälle suuremate raskustega treenida. Dieedil olles tundsin, et kõige rohkem kannatasid just jalatrennid.

[youtube=xelh9bLjumk]

Milliseid toidulisandeid tarbid?
Lemmiktoidulisand on kindlasti BCAA jook, mida joon iga trenni ajal. Valgujooke tarbin üsna harva, sest eelistan tahket toitu, aga kiirematel päevadel ühest kohast teise liikudes on vahel lihtsalt kiirem ja mugavam see sheik ära juua. Valgupulbrit panen aeg-ajalt ka hommikuse pudru sisse. Dieedil olles oli õhtune [url=http://fitshop.fitness.ee/proteiinid-valgud/0/readmore/1438/]Fasti Pudding[/url] ka üsna populaarne valik.

Mis edasi? Millised on eesmärgid spordis?
Hetkel on plaanis vähemalt 2 hooaega vahele jätta, sest tunnen, et keha ja vaim vajavad puhkust. Kindlat plaani ei ole veel paika pannud, aga võistlen tulevikus kindlasti edasi. Enne on vaja tublisti lihasmassi lisada. Vaatan jooksvalt, kuidas offseason sujub.

[pilt=13559]

Millega tegeled vabal ajal? On sul hobisid?
Jõusaal oligi algselt minu hobi, aga tegelen sellega endiselt sama suure huvi ja armastusega nagu alguses. Olen väga huvitatud ka filmidest ja kõige nendega seonduvast. Kaalusin algselt isegi Balti Filmi- ja Meediakooli õppima minna, aga kuulasin sisetunnet ja siin ma nüüd olen. Aeg-ajalt võib mind leida ka Estonia teatrist ooperit kuulamas.

Eeskujud?
Kai Greene. Thoughts become things.

Anna oma poolsed kolm soovitust inimestele, kes soovivad paremasse vormi saada.
Tulge minu juurde trenni 😀 Tegelikult mul oleks üks selline pikem ja põhjalikum soovitus, kui tohib. Alustage järk-järgult. Oleneb muidugi inimesest, aga suure tõenäosusega, kui sa ei ole 10 aastat korralikult trenni teinud ega toitumist jälginud, siis liiga palju suuri muutusi korraga ei ole jätkusuutlik. Kui päevapealt hakata tegema nädalas 5 korda trenni ja süüa 1000kcal vähem, kui tavaliselt, siis tuleb sein üsna ruttu vastu ja sööd kõik need kilod endale tagasi. Alusta aeglaselt. Võib-olla kukub see esimene kilogramm juba eskalaatori ja lifti vahetamisega treppide vastu ja prae kõrvalt leivaviilu ärajätmisega. Vaheta kõik suhkrurohked mahlad ja karastusjoogid vee vastu. Seda kõike tuleks võtta mitte ajutise dieedina, vaid elustiili muutusena.

Autor: Peep Reinart