22. märts 2017

Kuidas elada üle viimased nädalad

Ei ole oluline palju veel lõpuni on jäänud, aga ütleme, et on alanud viimane kuu.

Sa oled tujukas. Sa oled näljane. Sa oled väsinud. Sa ei ole kindel selles, kuidas elad üle oma järgmise trenni, millele järgneb veel aeroobne ja ainuüksi mõte sellest, et seda on veel jäänud kuu aega tundub hirmutav ja ületamatu. Su pea teeb sinuga trikke. Sa kahtled endas pidevalt ja peas käib küsimuste virrvarr. Näiteks: Kas ma ikka jõuan vormi?

Sa vaatad alalõpmata võistlejate nimekirja, et teada saada, kelle kõrval sa laval seisma pead. Sa vaatad vähemalt 5x päevas peeglist oma kõhulihaseid, lootes, et peegelpilt su tuju parandaks. Lõpetuseks on asi jõudnud sinnamaale, et suudad mõelda ainult toidust ja inimesed kes kell 7.30 hommikul McDrive järjekorras on, ajavad sind millegipärast närvi.

Tahad, ma lohutan sind. Sa ei ole hulluks läinud. Su võistlusteni on jäänud lihtsalt neli nädalat.

Isegi kõige paremini planeeritud ja läbimõeldud ettevalmistused võivad olla väga vaevarikkad. Võistlemine ei ole lihtne. Sa sunnid oma keha seisundisse, milles ta tunneb ennast ääretult ebamugavalt. See on nii vaime kui füüsiline väljakutse.

Täna tahangi rääkida sellest, kuidas viimasel kuul just VAIMSELT hakkama saada ilma, et leiaksime end küünarnukini jäätisetünnist.

Tegelikult ei olegi see nii raske. Ise sa selle valisid. Kannata ära! Vähe on veel jäänud.

Olgu-olgu. Tegelikult on mul anda vähe asjalikumat ja leebemat nõu. Kuigi minu jaoks piisab sellest esimesestki. Oleneb inimesest ja kui läbi ta omadega on.

Ära lase sellel kõigel üle pea kasvada.
Mida ma sellega mõtlen? Selle alla saab liigitada palju asju.
See on põhimõtteliselt ainuke juhus, kus ma ei soovita vaadata suurt pilti. Vahest tuleb kasuks, kui võtta päev korraga, üks trenn korraga ja üks toidukord korraga. Kui endale pidevalt sisendada, et jäänud on neli nädalat aga ma olen juba praegu omadega küpse, siis head nahka ei tule. Mõttel on suur jõud! Asju, mis võivad võistlusettevalmistusel üle pea kasvada on veel mitmeid aga täna tahtsin rääkida just sellest.

Rahune maha
Kui sa iga päev mõtled sellele, et äkki ma ei jõuagi vormi, siis suure tõenäosusega sa ei jõuagi. Tean omast käest. Selle mõttega saavutad sa ainult kõrgendatud kortisooli taseme. Mis omakorda hoiab suurima heameelega kinni nii rasva kui vett. Rahune ja usu endasse. Su keha saab väga edukalt võistlusteks valmis. Lihtsalt usalda ja usu protessi õnnetumisse. See on vähim mis sa teha saad.

Unusta see mida teised teevad ja mõtle endale
Tee seda mida sina pead tegema! Kui Jaagup võtab neli nädalat varem soolad välja ja Malle teeb 2,5h aeroobset päevas, ei tähenda see seda, et sa pead sama tegema. Tee seda mis on sinu jaoks parim.

Konkurendid
Pisut haakudes eelmise punktiga, siis ei ole otstarbekas muretseda selle pärast, kelle kõrval sa seisad. Ainuke asi, mida sina saad kontrollida, on see milline sa ise laval välja näed. Olgu sinu kategoorias või Janet Layag või Dexter Jackson. Keda see kotib? See ei muuda seda, milline sina laval oled.

Hoia ennast tegevuses
Siinkohal pean silmas seda, et ole aktiivne ja tegele asjadega mis mõtteid eemale hoiab. Ma tean väga hästi seda tunnet. Tunnet, et heameelega magaks söögikorrast söögikorrani. Mõtted on vaja mujale viia. See võib olla midaiganes. Korista, loe, ole sõpradega. Uskuge mind, see aitab tõesti.

Ümbritse ennast inimestega kes sind toetavad
Ma ei oska seda kuidagi rohkem tähtsustada. Korralik toetus on kõige võti. Viimane asi mida vajad, on negatiivsus. Ole õigete inimeste lähedal . Inimeste kes annavad sulle enesekindlust ja jõudu et jätkata.

Alati usu, et kõik see mis teed ,on seda väärt
Ja usu ka mind, kui ütlen, et see seda ka on. Ükskõik kuidas sa välja näed või mis koha sa saad. Sa saad olema väga õnnelik, et sa lihtsalt alla ei andnud. Teadmine, et sa andsid endast kõik ja ei oleks midagi teisiti teinud on ülimalt rahuldust pakkuv. Tegemist on kogemusega mida sa kunagi ei unusta!

Lõpetuseks
Tahan öelda veel seda, mida olen korduvalt öelnud: “See kõik ei pea selline painamine olema”. Kõike saab teha palju mõistlikumalt ja ilma kõige selleta, mida eelnevalt kirjeldasin. Siiski, kui sa juba oled selles olukorras ja tunned ennast nii mõneski punktis ära, siis on juba pisut hilja. Järgmine kord teed targemini/paremini ja praegu võta seda artiklit kui väikest leevendust ja abi.

Autor: Peep Reinartt