19. aprill 2017

Igasugust kehakaalu juurdekasvu ei tule karta…

Kaaludes näiteks 67 kg käite regulaarselt kolmel korral nädalas trennis ning kuu aja pärast avastate kaalult numbrid „61,2 kg“. Nüüd otsustate lisaks aeroobsele treeningule integreerida oma nädalaplaani ka jõutreeningu. Pooleteist kuu pärast avastate, et ehkki toitumine on endiselt paigas, kulutate piisavalt ja töö käib, kuid kaal on suurenenud tagasi hoopis 63 kg-le. See on olukord, mis vajab tihtipeale selgitamist. Sellise kaalutõusu pärast ei pea muretsema, kuna väga suure tõenäosusega on tegemist jõutreeningu poolt stimuleeritud kehakaalu juurdekasvuga. See on kaalu juurdekasv, mis tuleneb raskuste tõstmisega kaasneva suurenenud lihastoonuse arvelt. See on tavapärane ja normaalne. Ma ei taha öelda „lihasmassi“ arvelt, sest paar kilogrammi kehakaalu suurenemist selle arvelt, et jõutreeningu poolt saadud stiimul kutsus esile suurema toitainete ja vedelikupeetuse lihastes ei tähenda veel erilist lihasmassi. Aga tõepoolest, see on lihaste kasvamise algus ja tunnusmärk. See ongi see, mida te naised tegelikult tahate, kui hakkate jõusaalis tegutsema ja seate fantaasiates endale eeskujuks mõne bikiini fitnessisti füüsise või proportsioonid. Olgu selleks trimmis käsivarred ja treenitud õlad või lopsakas toonuses reied/tuhar, need väljaulatuvad kumerused teisiti ei tekigi, kui tuleb raskusi tõstes lihaste arvelt kehakaalu juurde kasvatada.

Lihaste kasvamise läbi suurenenud kehakaalu ei tule karta! Uskuge mind, nii naistele kui meestele ei tule seda treeninguga juurde kunagi liiga palju. Tuleb endale teadvustada, et kui te juba jõusaali raskusi tõstma lähete, siis saabki sellel olla peaaegu, et alati üks ja ainus eesmärk: lihaste massi suurendamine. Ja isegi, kui see ei ole otsene eesmärk, otsene taotlus on võib-olla lihtsalt läbi alternatiivse aktiivsuse energiat kulutada, ka siis reageerivad lihased alati ja nende kaal hakkab suurenema. See on loodusseadus ja füsioloogia. Autoga ei saa sõita nii, et kummid ei kuluks. Ei saa teha jõuharjutusi nii, et lihased sellele arenguga ei reageeriks. Küsimus on lihtsalt kui palju ja millisel määral.

Lihaste kasvamise arvelt tulenev kehakaalu lisa on eluskaal, see on kvaliteetne, funktsionaalne, metaboolselt aktiivne ja visuaalselt esteetiline. Keharasvade arvelt juurdetulev kaal on surnud kaal. Selline juurdelisanduv kehakaal on mittefunktsionaalne, metaboolselt inaktiivne, ebakvaliteetne ja kokkuvõttes ebavajalik (inetu).

Autor: Janar Rückenberg