8. aprill 2003

Väherasvane toit

Ideid väherasvase toidu tegemiseks

Kõige suurem pettumus on sageli dieedi alustamisel see, et sa ei tea millised madalarasvalised toidud on maitsvad ja mis mitte. On välja selgitatud see, et väga sageli kui toidust võetakse rasva vähemaks, siis suurendatakse jällegi magusust (arvatavasti tehakse seda rasva puudumise hüvitamiseks). Näiteks on nii magustatud suurem osa poes müügil olevatest salatikastmetest. Järgnevalt on välja toodud mõned variandid kuidas kasutada väherasvast toitu suure rasvasisaldusega toitude asemel.

Õpi jooma rasvavaba piima. Alguses võib see tunduda vastuvõetamatu ja halva maitsega, aga kuna inimene joob enamasti palju piima, siis on see oluline. Võid kindel olla et peale paari nädala möödumist ei märka sa enam erinevust. Pärast võib tavaline rasvaga piim tunduda isegi vastik.

Kasuta väherasvast majoneesi. Helmansi väherasvane majonees sisaldab 1 gramm rasva supilusika kohta. See sobib kenasti leivale ja segatuna tugevamaitseliste toitudega nagu tuunikala. Üks võimalik trikk on segada võrdsed kogused väherasvast majoneesi rasvavaba või väherasvase jogurtiga. See vähendab tõesti majoneesis rasvasisaldust ja on suurepäraseks asenduseks suure rasvasisaldusega majoneesile kartulisalatis ja teistes majoneesiga valmistatud salatites.

Salatikastmed. Enamik kreemjaid salatikastmeid on võimalik teha madalarasvalise majoneesiga ja rasvavaba hapukoorega. Ainus ja suurim viga nendel on see, et nad ei säili kuigi hästi. Soovitav on teha ühe salati jaoks piisav kogus, et ülejääke ei oleks vaja säilitada. Õli ja äädika baasil tehtud salatikastmed võivad ka väga maitsvad välja tulla, kui lisada salatisse vaid pool retseptis soovitatud õlikogusest, samal ajal lisades ärajäetud õlikoguse asemel sama koguse vett. Samal ajal lisa ka väike kogus suhkrut, et leevendada äädikamaitset (lisamise ajal pidevalt maitse). Samas müüakse poodides pudelites juba spetsiaalseid valmis kastmeid.

Hapukoor. Kui süüa toitu milles on hapukoore maitsel oluline osa (näiteks ideaalne mustade ubadega) või küpsetamisel, oleks soovitav kasutada madalarasvalist hapukoort. Kui hapukoor on vaid väike koostisosa toidus või mitteküpsetatud toitudes, oleks hea kasutada hoopis rasvavaba hapukoort. Küpsetamisel rsavavaba hapukoor laguneb ja lõpuks muutub veeks. Samas võib rasvavaba hapukoort segada võrdse osaga jogurtiga. See annab hapukoorele omapärasema maitse.

Jogurt. Rasvavaba jogurt võib saada suurepäraseks täienduseks rasvavabas toidus. See võib olla suurepäraselt hea kartulikatteks, hapukoore asendajana ja samuti juustutootena.

Praetud küüslauk. Kui alustada rasvavaba dieeti, tunnete kindlasti puudust võist leivapeal. Siinkohal võib panna leivale küpsetatud küüslauku, mis maitseb sama hästi või isegi paremini. Ja kui sa väga tahad paari rasvagrammi oma toidule lisada, siis kasuta kitsejuustu või imeõhukest, peaaegu olematut võikihti leivale määrituna!

Madalarasvaline juust. Enamik väherasvaseid juustusorte on suurepärane asendus nende kõrge rasvasisaldusega sortidele. Neid on küpsetamisel hea kasutada ja samas sulavad nad hästi.

Munad. Üks muna sisaldab 5 grammi rasva. Enamikes retseptides millles tuleb lisada terve muna, võid panna vaid kaks munavalget, maitseerinevus on peaaegu märkamatu.

Söö rohkem taimetoitlastele mõeldud toite. Kui sa just ei kasuta nendes suurt kogust õli või ei koorma neid suure koguse juustu või kreemikastmega, on peaaegu võimatu valmistada neid muudmoodi kui väherasvasena.

Autor: michelle