16. august 2017

Mõningad asjad, mida tark treenija peaks silmas pidama

Olen nendel teemadel peatunud ka varem ja nii mõnegi mõtte juures põgusalt peatunud. Siiski leian, et kordamine ei tee kunagi paha. Pealegi ei tule mul kirjutades alati kõik mõtted korraga meelde ja iga kord on jagada ka midagi uut.

Nagu öeldud siis kordamine ei tee kunagi paha ja kui on võimalik õppida teiste vigadest, siis võiks vähemalt üritada. Mis siin ikka pikemalt heietada. Seega, asjad, mida vältida, asjad, mille peale mõelda ja asjad, mida võiks proovida.

Vähem on tihtilugu rohkem
See on asi millest olen aru hakanud saama alles hiljuti. Kahetunnised jõutreeningud ei sobi mitte kõigile. Tegelikult ei sobi pikad jõutreeningud enamikele harjutajatele. Pikkade jõutreeningutega saame endale kõrgendatud kortisoolitaseme ja pikemas perspektiivis ka madalama testosteroonitaseme. See ei käi muidugi kõigi kohta ja metoodikaid on sama palju kui erinevaid inimesi aga valdav enamus võiks üritada oma treeningud mahutada tunni sisse. Parem teha 45 minutit tõsist tööd. Mitte tegeleda 1,5h mingi jamaga.

Pane paika eesmärk ja ole püsiv
Kogu asja point on see, et on väga lihtne nädalast nädalasse leida uusi eesmärke. Paraku tuleb sellist asja vältida, sest nii on väga keeruline mingit progressi näidata. Võta endale eesmärk ja püsi selle juures nii kaua, kuni sinu programm seda ette näeb. Olgu selleks, siis 8 nädalat, 12 nädalat või 16 nädalat.
Olen ise ka kunagi läinud selle asja õnge, et iga nädal tekib mingi uus ja põnev mõte. Iga nädal on uus ja parim lahendus lihaste kasvamiseks. Selliselt treenimine võib muidugi mõnda aega vaimule värskendav olla, aga pikemas perspektiivis on asi kahtlane. Teeks nüüd seda/teist, teeks nüüd nii palju kordusi, prooviks kükkida teisiti jnejne. Keerutades päevast päeva erinevate programmide ja kordusvahemike vahel ei saa sa paraku kunagi teada, mis sinu jaoks töötab.

Teadvusta endale, et kõik “eksperdid “ei ole tegelikult “eksperdid”
Soovitan teha kodutööd. Pean silmas seda, et tee enne veidi taustauuringut, kui hakkad kellegi nõu kuulama. Kõigil on tänapäeval olemas internet ja see kui inimesel on super füüsiline vorm ei tähenda veel seda, et ta on pädev sulle treening- ja toitumisalast nõu andma.

Tõmba harjutuste valikuga koomale
Klassikaline ülemõtlemise teema. Eriti algajate puhul. Tehakse X harjutusi lihastele, mida endal veel olemaski pole. Su treeningud on kordades efektiivsemad, kui tõmbad harjutuste valikuga koomale. Vanasti polnud ühtegi uhket masinat. Oli kang, hantlid ja siis plokk. Kas kulturistid nägid kehvemad välja? Minu meelest isegi paremad. Asi, mille peale mõelda!

Me oleme nii erinevad
Kui oleks olemas üks treeningkava mis sobib kõigile, siis oleks ju elu lihtne. Paraku on meie kõigi organismid tohutult erinevad. Isegi kui sul on väga tark treener, võib ka temal olla raske aru saada sellest, kuidas just sinu organism töötab. See, et üks kava töötab ühel ei tähenda, et see töötab ka sinul. Taastumise kiirus, vereliblede hulk ja erinevus, hormonaalsed näitajad, liigeste tervis, lihaskinnituste asukohad jne. See kõik mängib rolli selles, milline on sinu areng, sinu väljavaated spordis ja millised võiksid olla sinu treeningmahud.

Tuleb teha ka igavaid asju
Need on asjad mida keegi teha ei viitsi aga paraku peab see lause paika, et kett on täpselt nii tugev kui tema nõrgim lüli. Mida ma siis silmas pean?
No siia alla käivad need tüütud käsivarreharjutused, aeroobne treening, süvalihaste treenimine, õla rotaatorite treeninimine jne. Tasub selle peale mõelda. Esimesed saaliaastad sa mõtled, et milleks mulle see kõik. Ajaraiskamine. Pärast paari aastat hakkad mõtlema, et oleks pidanud vist ikka tegema. Olen isegi neid asju hetkel avastamas.

Ole alati õpihimuline
Ole sa nii haritud ja tark kui tahes. Alati on keegi kes teab rohkem. ALATI! Leia inimesed kes on sinust targemad ja uuri/õpi nende meetodeid. Loe raamtuid ja katseta. Edukad treenijad teavad, et nad ei tea kõike!

Autor: Peep Reinart