23. august 2017

Väärarusaamised – II osa…

1. Kõiki harjutusi ei pea sooritama koguaeg üliaeglaselt. Ärgem ajagem siinkohal segamini mõisteid „üliaeglane“ ja „kontrollitud“. Harjutusi tuleb sooritada kontrollitult ja kindlalt, kuid alati mitte väga aeglaselt. Teatud hetkest hakkab liialt aeglane sooritus jõunäitajate edasiviimisele vastu töötama. Iseäranis kehtib see teatud jõuvõimete arendamise ja progressioonidena tehtavate baasharjutuste korral.

2. Ühele lihasele ei pea kõiki harjutusi järjest ära tegema. Selle tõsiasja olen pidanud isegi võrreldes algusaastatega ümber hindama. Väga hästi töötab lähenemine, kui teha antagonistlikele lihastele harjutusi vaheldumisi. Mitte alati, kuid päris sageli on kuidagi see värskendav. Näiteks, esimesena lamades surumine, seejärel lõuatõmbed, siis lendamine hantlitega kaldpingil, seejärel sõudmine istudes lailihasele jne.

3. Kõigile sobivad kõik harjutused. Ei sobi! Küllap seda on kuuldud, kuid väärib ülekordamist. Kehatüübist tulenevalt on igal inimesel harjutusi, mis talle ei sobi. Aga sobivuse ja mittesobivuse määratlemisel tuleb olla enese vastu aus. Kükk ei saa olla sellepärast mittesobilik, et seda harjutust on alguses võib-olla lihtsalt raske teha ning on tehniliselt keeruline omandada. Pikast ülakehast tulenevalt olen näiteks ise sunnitud loobuma erinevatest tõmmetest ettekallutatult lailihasele (tavaline kang ja T-kang kahe käega). Väärt asjad, aga pikk mees või pika ülakehaga mees võib nendega ennast väga ära lõhkuda, ükskõik kuidas ma neid ka ei teeks.

4. Enamus toidud, kui neid korralikult üle süüa, teevad paksuks! Ei ole nii, et „tumedat šokolaadi võib süüa, sest see ei paksuks“. Nii arvatakse vahest. Sellist asja ei ole olemas. Miks üht või teist toitu soovitatakse kehakaalu säilimise/alandamise huvides või mitte, selle taga on hoopis teised mehhanismid. Tumedast šokolaadist võib ennast nii käest ära süüa ja väga lihtsa vaevaga.

5. Kehakaalu ja lihasmassi juurdekasv ei ole üks ja seesama! Kaugeltki mitte.

6. Toonuses tagumikud ja reied joogavideodest ongi venituste, sirutuste ja painutuste tagajärg. Ei ole!

7. Mingeid imenippe ei ole olemas – midagi ei tule kiiresti, ükskõik, mida te saavutada üritate! Imenipid on müügitrikk! Iga asja taga on lihtsalt teadmised ja neid praktikas rakendades tulemuste nägemiseks kuluv elementaarne aeg. Viimane nõuab alati pühendumist ja kannatlikkust.

8. Teatud baasharjutusi ja nende variatsioone ei asenda teatud eesmärkide taotluses mitte miski. Ehk tagakükki võib nii mõnegi variatsiooniga küll asendada, kuid, kui ka variatsioone ei saa ka teha, siis teatud eesmärke lihtsalt ei saavuta. Näide, alakehale valdavalt säärte sirutusi ja jalapressi tehes ei saa heaks rammumeheks või palju kükkivaks (jõutõmbes tõmbavaks) jõutõstjaks.
Järgneb…

Autor: Janar Rückenberg