10. mai 2018

Glutamiinist

Mis on glutamiin?u2028 Glutamiin on asendatav (organism on võimeline seda ise tootma) aminohape. Olukordades, kus stressitase on kõrge (näiteks vigastuse, põletiku või intensiivse treeningu korral), organismi glutamiinivajadus suureneb, mõnikord isegi nii palju, et glutamiini kulub rohkem kui organism suudab seda toota. Sel juhul on glutamiin tinglikult asendamatu aminohape, mis tähendab, et puudujääk tuleb korvata.

Ülesanded organismis. u2028Glutamiin on enim esindatud aminohape nii lihastes kui ka vereringes. Hoolimata sellest kulub teda tohutult kiiresti. See on seletatav mitmete metaboolsete protsessidega, mis on otseselt või siis kaudselt glutamiinist sõltuvad.

Glutamiin on immuunsüsteemi esmane energiaallikas. Erilised glutamiini õgijad on soolestiku rakud, mis kulutavad koguni 40% kogu organismi varudest. Kataboolsete protsesside nagu operatsioonide, füüsiliste vigastuste, põletike ja igasuguse muu füüsilise stressi korral suureneb vajadus glutamiini järele märgatavalt, eelkõige immuunsüsteemi kulutuste tõttu.

Glutamiin on ka maksa poolt toodetava glükoosi ja uriini ning antioksüdant glutatiooni ehitusaineks. Glutatioon kaitseb rakke oksüdatiivsete vigastuste eest.

Glutamiin on oluline ka organismi happe-leelistasakaalu reguleerijana.
Viimaks, kuid mis ei ole sugugi vähem oluline, vajatakse glutamiini teiste asendatavate aminohapete ehitamiseks ning ka lihas- ja muude keharakkude valkainesünteesiks.

Mõju lihasmassile ja jõule.u2028Mitmed uurimused on näidanud, et glutamiinilisa kaitseb lihasmassi erinevate kataboolsete protsesside ajal (muuhulgas põletushaavade ning suuremate operatsioonide puhul). Niivõrd kui glutamiin takistab lihasmassi hävinemist stressisituatsioonis, nagu jõutreeningu puhul, peaks aminohappelisa kasvatama ka lihasmassi.

Glutamiin kaitseb lihasmassi dieedi ja stressi ajal omades seega antikataboolset efekti. Glutamiin omab positiivset mõju ka süsivesikute ainevahetusele. Stimuleerib valgusünteesi ja kasvuhormooni produktsiooni. Kiirendab taastumist, kaitseb lihaseid.Tugevdab immuunsust, hoiab ületreeningu eest.

[url=http://fitshop.fitness.ee/aminohapped/0/readmore/2453/]Glutamiin saadaval SIIT [/url]

[url=http://fitshop.fitness.ee]FitShop Hoiab Sind Parimas Vormis[/url]

Autor: Fitness.ee