28. jaanuar 2019

Tunne Eesti Tegijat: Ats Lahi

Vanus: Olen oma parimates kahekümnendates (29)
Pikkus: 182cm
Kaal: + – 15kg aastas. Eile hommikul voodist tõustest 95kg ja õhtul enne voodit 98kg

Kuidas jõudsid võistlemise juurde:

Sporti olen terve elu teinud, aga esimest korda sattusin jõusaali 2006. aastal koos sõpradega. Kaalusin siis ca 50kg ja jõunäitajad olid olematud isegi enda kehakaalu arvestades. Olles lapsest saati õhuke poiss leidsin, et ega midagi ei muutu, kui ise selle nimel tööd ei tee. Alates sellest ajast on jõusaalitreeningud alati üheks osaks minu elust olnud. Kolm aastat tagasi rääkis Liisu enda soovist bikiinifitnessis võistelda ning haarasin kohe sõnasabast kinni. Olin varasemalt Egert Oioviga tuttav ning kutsusime Egerti ja Pireti külla, et alaga lähemalt tutvust teha. Rohkem veenmist ei vajanud ning viie kuu pärast olime mõlemad laval. See oli loomulik asjade kulg ning üks väljund, et treeninguid rohkem eesmärgistada. Jõutrenni teen ja teeksin ka siis, kui ei olnuks eesmärki võistleda. Nüüdseks olen võistelnud kolm hooaega mens physique kategoorias.
Suurim saavutus:

Bodybuildinguga seotud suurim saavutus on kindlasti see, et torso reljeefideks ei ole enam roided ning jäsemete kõige jämedamateks kohtadeks ei ole küünarliigesed ega põlved…olen jõudnud kohta, kus tunnen ennast hästi, tervis on tugev ja vaim on raudne.
Võistlemise koha pealt pean siiani suurimaks saavutuseks 2018. aasta maailmameistrivõistluste 5. kohta ning omaette tore kõla on ka Eesti absoluutse meistri tiitlil, mille olen nüüd võitnud kaks aastat järjest.
Väljaspool keha ja tervist on samuti mitmeid põnevaid projekte käimas. Käesoleva aasta sees saab veel mõnigi unistus täidetud.
Teised spordialad, millega olen tegelenud:

Huuhhh…kergejõustik, võrkpall, pikamaajooksmine, maastikurattasõit, murdmaasuusatamine, Brasiilia Jiu-Jitsu, MMA…tõenäoliselt veel midagi. Olen loomult konkureeriv ja võistlushimuline, seega igal eelnimetatud alal ka vähemal või rohkemal määral võistelnud. Mõningad aastad tagasi sai isegi paaril MMA matšil madistatud. Viimase ala vastu on siiani suur huvi ning isegi, kui sellega aktiivselt ei tegele, siis hoian ennast pidevalt kursis ala käekäiguga nii Eestis, kui mujal maailmas.

Mis Sind motiveerib?

Ma ei tea kuidas seda mitte egoistlikult kirja panna, kuid ma olen ise enda suurim motivatsioon. Tean, kui pika tee olen tulnud ja see motiveerib mind veel rohkem edasi minema. Siiski ei nimetaks ma seda motivatsiooniks, vaid pigem elustiiliks. Samuti on mul väga vedanud elukaaslasega, kellega me jagame täpselt neid samu põhimõtteid ja elustiili.

Kuidas lõõgastud?

Ma olen maapoiss ja lihtsuses peitub võlu. Kallimaga õhtune tee ja sinna kõrvale film või episood mõnest lemmiksarjast töötab väga hästi. Saun sõpradega, getaway nädalalõpp maal või paar päeva Liisu suvekodus Saaremaal on tegevused, mis aitavad mõtted ja meeled alati rajale. Naudin reisimist, kuid olen väga aktiivne puhkaja ja rannas lesimist üldiselt reiside päevakavast ei leia. See on teistmoodi lõõgastus.

Kirjelda enda igapäevast toitumist, milliseid põhimõtteid jälgid:

Söön ca 5 toidukorda päevas. Igapäevaselt kaloreid ei loe ja söön tunde järgi. Viimasel ajal on raske oma kaloraaži täis süüa ja söömine on muutunud rohkem kohustuseks. Võistlusdieedi ajal oli toitumine lihtsam, kuna nautisin igat toidukorda.
Toidu valikul ma ei keela endale midagi, kuid ega mul ei ole igapäevaselt ka isusid magusa, kiirtoidu ja muu sellise vastu. Puhas toit maitsebki kõige rohkem ja seega ei ole raske süüa seda, mida keha tegelikult vajab. Toitumisharjumus kujuneb välja aastatega.
Mis on sinu lemmiktoit:

Kartulipuder ahjulihaga on vaieldamatu lemmik läbi aegade. Kõrvale jupp marineeritud kurki ja peedi-küüslaugusalat ning rohkemat ma ei küsi. Magusast eriti lugu ei pea, aga ema tehtud kaneelikringel, mis mustab pähklitest ja rosinatest viib küll keele alla.
Kirjelda oma treeninguid:

Hetkel teen neli kuni viis jõutrenni nädalas ning järgmise paaril kuul on rõhk pigem jõunäitajate kasvatamisel. Teen alati treeningud mängulisemaks luues endale kindla eesmärgi igaks trenniks. Treeningsplit on jagatud kas lihasgruppidele vastavalt või harjutuspõhiselt. Jõutsükli olen jaganud harjutuspõhiselt ehk surumine, kükk, military ja tõmme. Igale põhiharjutusel valin toetavad harjutused jooksvalt kõrvale. Eelnimetatud neljas põhiharjutuses jälgin raskuseid ja progressiivset overloadi, abiharjutused teen tunnetuse pealt.
Milliseid toidulisandeid tarbid:

Selle aasta menüü on omega-3, D-vitamiin, kreatiin ja proteiinisheik peale trenni.

Eeskujud:

Ma ei ütleks, et kellegi kindlat eeskuju järgin. On tohutult tarku ja asjalike inimesi, kellelt on palju õppida. Sportlase puhul ei ole mõõdupuuks ainult tema sooritused, vaid väga oluline on ka suhtumine kaaslastesse ja käitumine väljaspool sporti. Kui kedagi välja tuua, siis minu pikaaegsed lemmikud on Ryan Terry ja Gunnar Nelson.
Kolm soovitust neile, kes soovivad paremasse vormi saada

Kordamine on tarkuse ema, sest anatoomia ja füüsikaseadused ei ole ajas muutunud.

1. Võta aega – muutused ei tule üle öö. Püsivus on kõige olulisem!
2. Näe vaeva – kui tunned, et kava ei tööta, siis tõenäoliselt oled sina see, kes ei tööta.
3. Toitumine – sa oled see, mida sa sööd. Kes sööb vähe ei kasva ja kes sööb üle ei kahane. Siinpuhul ei ole aita ükski treeningkava. Õige ja eesmärgistatud toitumine on A ja O.

Instagram [url=https://www.instagram.com/atslahi/]@atslahi[/url]

Autor: Fitness.ee