12. veebruar 2019

Tunne Eesti Tegijat: Liis Org

Vanus: 28
Pikkus: 162 cm

Kehakaal: Kehakaal on minu jaoks ainult üks number, mina usaldan rohkem peegelpilti. Minu üpris lühikese pikkuse juures on see number mõne jaoks arvatavasti päris kõrge (PS! Lihas kaalub rohkem kui rasv), niiet ma ei hakka siin inimesi hirmutama ning paanikat tekitama ja jätan kaalunumbri saladuseks.

Selle aasta võistluskaalu eesmärk on kindlasti ületada eelmise aasta kaalunumber.

Kuidas jõudsid (body) fitnessini: Fitnessi juurde sattusin 2013 kui fitness oli väga kuum teema siin Soomes. Igalpool ajakirjade esikaantel olid fitnessiga tegelevad inimesed ning ühel päeval käis mu peas lihtsalt SEE KLIKK ja otsustasin, et ma tahan ka astuda võistluslavadele. 2014 veebruaris alustasingi koostööd oma praeguse treeneriga ning sama aasta sügisel olingi juba võistluslaval.

Oma fitnessteekonda alustasin ma bikiini fitnessiga, kuna sellega oli “lihtsam ” alustada. Treener ütles mulle tegelikult juba meie esimesel kohtumisel, et body fitness on minu kehaehitusele see õige kategooria. Peale esimest hooaega tegime poole aastase improvement season’i (arenguhooaja), et arendada minu keha veel rohkem sobivamaks body fitnessi jaoks ja siin ma nüüd olen. Olen ülimalt õnnelik, et usaldasin oma treenerit katergooria valiku suhtes, kuna vahetus bikiini fitnessist body fitnessi oli rohkem kui õige otsus.

Suurim saavutus: Kui arvestada konkreetseid numbrilisi saavutusi, siis kõige hinnatuim saavutus minu enda jaoks on Euroopa meistrivõistluste 5.koht. Miks? Kuna see oli minu body fitnessi teine hooaeg ning olla viies naine Euroopas, siis on see nüüd kuramuse kõva sõna. Selle tulemuse väärtus on minu enda jaoks kasvanud aja jooksul veel suuremaks ja tähtsamaks.

Need kõige paremad ning kirkamad saavutused ootavad muidugi mind veel lähitulevikus. Üheks suurimaks saavutuseks pean enda jaoks, et olen leidnud enda elus tasakaalu oma elustiili, töö ning pere vahel. Samuti olen rõõmus, et minu harrastus on toonud minule ka töö, mida ma armastan. Olin alati unistanud, et soovin leida sellise “töökoha”, mis ei tundu minule lihtsalt töökohana, vaid mille tegemine rõõmustaks mind kogu südamest. Nüüd mul on selline ja võin öelda, et elu on kohe palju palju ilusam kui teha just seda, mida sa armastad.

Teised spordialad, millega oled tegelenud: Kust nüüd alustada? Ma olen lapsest saati tegelenud spordiga, alustasin kergejõustikuga kui olin 6.aastane. Kooliajal sai muidugi esindatud kooli kõiksugustes erinevates spordivõistlustes, alustades suusatamisega, ujumisega, jalgpalliga, võrkpalliga, jooksmisega ja lõpetades rahvastepalliga jne.

Põhikooli viimased aastad keskendusin rohkem odaviskele ning selle spordiala erialal lõpetasin ka Audentese Spordigümnassiumi.

Aitäh vanematele, kes juhatasid mind sporditeele ning andsid mulle võimaluse nautida spordirohket lapsepõlve.

Mis sind motiveerib: Mina ise ja minu tehtud töö tulemused. Mis saaks olla veel parem kui vaadata peeglisse ning olla uhke enda üle uhke.

Ma tean kust ma olen tulnud ja milline on olnud minu algpunkt, niiet olles praegu sellises olukorras nagu ma olen… On see kuramuse hea ja uhke tunne.
[pilt=14532]

Kuidas lõõgastud: Minu kõige parem viis lõõgastuda on lihtsalt olla, goosh I love it.

Panen oma telefoni hääletuks, teen tassi teed, panen Spotifyst mängima eriti maheda playlisti, viskan diivanile pikali, panen jalga villased sokid, tõmban teki ninani ja lihtsalt olen. See on selline moment, kus ei pea mõtlema mitte millegi peale ning saab lihtsalt keskenduda endale, oma mõtetele ning olemisele.

Kirjelda enda igapäevast toitumis, milliseid põhimõtteid jälgid:
Olles praegusel hetkel võistlusdieedil, siis praegu on minu toitumine on äärmiselt lihtne.. Jälgin oma treenerilt saadud juhiseid, mis on mul must-valgelt paberil kirjas ning kleepitud külmkapi uksele. Minule meeldib ning sobib selline lähenemine kõige paremini. Minu stressitase on toitumise suhtes null, kuna usaldan täielikult oma treenerit ning ma ei pea enda toitumist peas analüüsima.

Toidukordi on päevas 5 ning menüüs on täiesti tavalised toidud, mida söön ka võistlusdieedivälisel ajal.

Ma jälgin aastaringselt, mida ma suhu pistan, kuna fitnessiga tegelemin ei ole minu jaoks ainult võistluslaval käimine, vaid minu jaoks see on elustiil.

Võistlusdieedil olles jälgin oma toitumiskava 110% ning pole lootustki, et pistan suhu midagi sellist, mis ei ole ettenähtud. Võistlusvälisel hoojal söön samuti tervislikult ning jälgin oma toitumiskava, kuid sel perioodil on toitumine ikkagi natukene “vabam”.

Kui hommikul tuleb näiteks kaneelisaiakese isu, siis on täiesti võimalik, et ma söön selle saiakese hommikusöögiks.

Ma tuleks siin kõigile meelde, et (fitnessi)võistlusdieet on hoopis teine maailm “suveks vormi” dieedist. Neid kahte asja ei tohiks omavahel segamini ajada ning arvan, et tavainimene ei peaks isegi võtma kellegi fitnessivõistleja toitumist endale toitumise eesmärgina!

Mis on sinu lemmiktoit: Pean tunnistama, et kõik minu toitumiskava toidud on äärmiselt maitsvad, aga kui peaks valima nüüd need päris lemmikud, siis need on hommikupuder ning minu kurikuulus lõhesalat. Samuti ei saa mainimata jätta, et ma armastan kaneelisaiakesi ning ma olen suutnud isegi need ühendada oma võistlusdieediga, niiet elu on lill. Ahaha.

Kirjelda oma treeninguid: Praegu on treeningkavas 3 erinevat treeningnädalat: raske nädal, pumpav nädal ning raske & pumpava nädala combo ehk siis kahe esimese segu.

Treeninguid on päevas 1 ning samuti on taastav treeningnädal osa minu treeningutest. Minu iga treeningu eesmärk on olla parem kui ma olin eelmises trennis. Sellise mõttemaailm on viinud minu treeningud hoopid kõrgemale tasemele ning tootnud ka ilusaid tulemusi.

Milliseid toidulisandeid tarbid: Nonii hakkame siis pihta. Hommikuti EAA + glutamiin ning selle juurde muidugi ka vitamiinid (C-vitamiin, D-vitamiin, E-vitamiin, naiste multivitamiin ning praegu võtan ka rasvapõletajat).

Enne trenni joon preworkout sheigi ning trenni ajal BCAA + glutamiin. Peale trenni taastav valgujook. Enne magama minekut võtan veel ZMA ning Omega 3, juhul kui pole lõhet söönud. Praegu on minu lemmikus hommikupudru retseptis ka natukene valgupulbrit (maitse lisamiseks) ning vahel tarbin ka vahepalana proteiinipannkoogipulbrit või siis valgupudingupulbrit.

Eeskujud: Minu eeskujuks on positiivsed, motiveeritud, sihikindlad ning julged (edukuse suhtes) inimesed, kes usuvad endasse ning teevad just seda oma asja. Inimesed, kes ei lase end heidutada teiste inimeste arvamusest ning on just sellised nagu nad on.

Samuti olen ma ise enda suureks eeskujuks. Ma tean, mida ma soovin saavutada ning teen kõik selleks, et ma jõuan ka oma eesmärkideni. “If you can dream it, you can do it!”

Kolm soovitust neile, kes soovivad paremasse vormi saada: Sellel teemal on nii palju räägitud ning ei saa ju üle ega ümber sellest kuldsest kolmikust, mis peab olema korras ja tasakaalus: toitumine-treeningud-puhkus. Samuti soovitan võtta endale korralik treener, kellel on selles valdkonnas piisavalt kogemust, teadmisi ning suudad teda usaldada.

Ja üks tähtis asi veel.. TEE SEDA KÕIKE ISEENDA JAOKS!

Autor: Fitness.ee