19. märts 2019

Tunne Eesti Tegijat: Jana Teder

Vanus: 40
Pikkus: 171
Kaal: Kuigi jah, bikiinifitnessi kategoorias ei ole kaal määravaks ja kaalunumbrit ei tasu liiga tõsiselt võtta, siis mingi aimduse keha koostisest annab ta siiski. Minu lavakaal, miinimum rasvaprotsendiga, on 60-61 kg. Hetkel, hooajaväliselt on kaal 69 kg.

Kuidas jõudsid bikiinifitnessi juurde? Üldistades võib vist öelda, et jõudsin bikiinifitnessi juurde läbi tantsimise. Mitmed tüdrukud meie tantsutrupist olid jõudnud fitnessilavale ning just Liis Vahter oli see, kes mind ja minu tausta teades küsis mitmeid kordi, et ”Noh…millal?”. Ja kuna Egle Eller-Nabi noogutas kaasa, siis pisi-tasa hakkasin asja ka lähemalt uurima

Suurim saavutus: Rääkides bikinifitnessist, siis mulle tundub, et keegi või miski on mind hoidnud. Sest kui lõpuks – peale kolme aastat põdemist ja kaalumist – lavale jõudsin, sattusin ka endale ootamatult kohe päris tipu lähedale, võites Diamond Cupilt hõbemedalid nii pikkuskategoorias, kui ka mastersite konkurentsis. Suurimaks saavutuseks oleks õige pidada vast viimase hooaja hõbemedalit maailmameistrivõistlustelt, kuid kõik kolm võistlushooaega on täitnud minu salasoove. Enda jaoks pean kõige erilisemateks kahte Eesti meistritiitlit, maailma- ja Euroopa meistrivõistluste hõbemedaleid ning Tyngre Classic’u absoluudi võitu.

Teised spordialad, millega olen tegelenud: Võimlemine, kergejõustik ja tantsimine. Usun, et kergejõustikus trumbiks olnud sprindialad on loonud ka hea baasi minu tänaseks fitnessivormiks – sprinterlik jalalihas ja minevikus tehtud töö kannab täna vilju.

Mis Sind motiveerib? Hmmm…ma arvan, et see on mingi sisemine põlemine. Mulle meeldib elada ja kogeda, ning ma olen alati endast palju oodanud – seetõttu teen ka väga harva allahindlust igasuguse panustamise osas. Ja kui eesmärk on seatud, siis ma enamasti ei peagi ennast motiveerima, vaid lihtsalt teen mida vaja ja leian lahendused. Kõrvaltvaatajatele võivad minu plaanid ja päevakava tunduda hullumeelsed, kuid kui naudid seda mida teed, siis jaksad ka.

Kuidas lõõgastud? Mis on lõõgastumine? Minu päevad on selliselt üles ehitatud, et iga tegevus täiendab teist ja tulemuseks on tasakaalustav kombo. Näiteks rahulik hommikusöök, pingeline ajutöö kontoris, laulukooriproovid hingele ja meelele ning jõusaal füüsisele. Võimaluse korral kohtun ka sõpradega, käin jalutamas, kinos ja loen. Ehk siis lõõgastumine sõltub paljuski hetkeolukorrast ja sellest millest parasjagu vajaka.

[pilt=14569]

Kirjelda enda igapäevast toitumist, milliseid põhimõtteid jälgid: Hetkel, ehk siis hooajaväliselt olen tugevas plusskaloraažis ja toitumine väga vaba – jälgin vaid, et päevane menüü kataks nõutud valgu ja kvaliteetse rasva koguse. Kuid võistlushooajal, kaloridefitsiidis olles, on iga kalor väärtuslik ja siis on ka minu menüü puhas ja kvaliteetne. Just võistlusteks valmistudes sobib mulle rutiin ja lihtsus, ning mida lakoonilisem on sel ajal menüü, seda edukamalt püsin ka ette antud raamides.

Mis on sinu lemmiktoit: Aasia- ja Jaapani köök. Aga lemmiktoit sõltub vist paljuski käesolevast hetkest ja „dieedifaasist“. Enamasti ma ei taha asju, mida ei saa ja naudin hetke. Täna tundub võib-olla veider, aga dieedi lõpufaasis on näiteks amps keedukana, koos lonksu kohviga lihtsalt imeline.

Kirjelda oma treeninguid: Treeningkava raamid annab mulle ette treener, Sergei Popov. Hooajaväliselt on 4 rasket treeningut nädalas, võistlusteks ettevalmistumise ajal aga juba 5-6 treeningut + igahommikune poseerimine + vajadusel ka aeroobne mõnel kardioseadmel. Mulle meeldib tunne ja teadmine, et olen endast andnud kõik, sest siis ei jää ka napid kaotused pikalt hinge kriipima.

Kui saaksid 10 aastat nooremale iseendale jagada õpetussõnu, siis mis need oleks? Arvestades, et 10 aastat tagasi olin 30-aastane ja juba mitmed elu õppetunnid omandanud, siis julgustaksin end siiski seisma iseenda ja oma soovide eest. Meil kõikidel on oma viis ja õigus elada elu just nii nagu sina seda soovid. Kui sinu soovid ei kahjusta teisi ja on kooskõlas sinu tegevuste ja pingutustega, siis enamasti need ka täituvad. Sel viisil, pidevalt panustades, olen jõudnud nii tööalaselt, kui ka fitnessis tänasesse päeva, kus saan tunda heameelt saavutatu üle.

Milliseid toidulisandeid tarbid: Kõige regulaarsemalt tarbin vast Omega-3 kalaõli, D ja C-vitamiini, magneesiumi. Trennipäevadel lisaks ka glutamiin ja BCAA. Täiendavalt tarbin vaid vereanalüüside tulemusel välja selgitatud vajalikke preparaate. Valgupulbreid tarbin ülivähe ning võimaluse korral eelistan alati „päris toitu“.

[pilt=14570]

Eeskujud:
Kui alles mängisin mõttega, kas võtta „minu eas“ ette fitnessitee ja kas see on ikkagi minu jaoks, siis olid suurimateks mõjutajateks Mari Pukk ja Lilian Rannu. Praegu kõlab see kindlasti hästi üldistavalt, aga nende olemus ja olemiseviis andis mulle signaali, et fitness-sportlane ei pea olema tingimata „meelas kiisuke“. Konkreetseid eeskujusid ei ole, kuid näiteks instagrammis jälgin väga suurt hulka naisi, kes inspireerivad oma kirega.

Kolm soovitust neile, kes soovivad paremasse vormi saada: Iseenesest ei juhtu midagi ja ainult tahtmisest ei piisa.

1. Vastuta oma tegemiste ja tegematajätmiste eest ja anna endale aega soovitu saavutamiseks. Distsipliin ja järjepidevus on edu alus. Jäädes oma plaanile kindlaks, jõuad väikeseid võite saavutades ka suuremate eesmärkideni.

2. Proovi välja saada petlikust argipäevaväsimusest – tihti on pärast tööpäeva tunne, et „olen nii väsinud“ ja otsustatakse loobuda õhtusest treeningust või jalutuskäigust. Tegelikult on aga keha kasutatud minimaalselt ja hoopis vaim on väsinud, ning jalutuskäik, jõusaali- või rühmatreening on just see, mis annab tasakaalu tagasi – keha saab koormust ja vaim puhkust.

3. Tunne oma elust ja tegemistest rõõmu, hoia endas lapselikkust, ole elurõõmus ja uudishimulik, proovi uusi tegevusi ja naudi elu! Hoides keha aktiivsena püsib ka vaim noor ja vitaalne.

Autor: Fitness.ee