27. september 2019

Science in Sport (SiS)

SiS seisab puhta spordi eest– kõik tooted on testitud maailmatasemel dopinguvastases laboris LGC ning need omavad Informed-Sport sertifikaati.

Eelpool nimetatud põhjusel eelistavad SiS tooteid ka paljud olümpiasportlased.
2016.a Rio suveolümpiamängudel võitsid SiS tooteid kasutavad sportlased kokku 34 medalit.

SiS on teinud sporditoidumaailmas revolutsiooni:

* 2002.a loodi maailma esimene isotooniline energiageel, millele ei ole vaja vett peale juua.

* 2013.a toodi turule maailma esimene nitraatidega geel, mis aitab oluliselt parandada hapnikutarbimise võimet

* 2016.a toodi turule maailma esimese valgugeeli WHEY20, ülimugav viis alustada taastumist

SiS on ametlik sporditoidu partner järgmistele tiimidele:

Team Ineos, British Cycling, Cycling Australia, USA Cycling, USA Triathlon, üle 40 Inglise ja Šoti profijalgpalliklubi, sh Manchester United.

Eestis kasutavad SiS tooteid järgmised liidud ja klubid:

Eesti Jalgpalli Liit, Eesti Ujumisliit, Eesti Võrkpalli Liit, Eesti Orienteerumis Liit, Eesti Käsipalli Liit, JK Tallinna Kalev, JK Vaprus, JK Legion, FC Kuressare, JK FCF, jpt.
SiS tooteid eelistavad paljud nimekad eesti sportlased, eesotsas Kregor Zirk, Ingrid Puusta, Joosep Karlson, Saskia Alusalu, Lauri Ööpik, Dina Ellermann, Karl Martin Rammo, Taavi Tšernjavski, õed Luiged jt.
SiS (Science in Sport) soovitab:

Mõtestatud toitumine kui edu alus

Hea enesetunde ja tugeva sportliku vormi saavutamise üks põhitegureid on korrektne toitumine. Enamasti järgitakse erinevaid dieete või proovitakse üldse mitte süüa, et kehakaalu langetada. Teised jälle söövad kõike ja piiramatult vabandusega, et trennis kulutan ära. Ei tohi unustada, et dieet võiks siiski tähendada mitmekülgset kvaliteetse toidu söömist vastavalt vajadusele – inimene on justkui biomehaaniline masin, mis vajab õiget kütust. Kui aktiivse inimese keskmine päevane vajadus on ca 2500kcal ja sellest 30% võiks tulla rasvadena, 10% valguna ja 60% süsivesikutena, siis sportlastel võiks olla süsivesikute osakaal toiduratsioonis kõrgem.

Muuhulgas tasub meeles pidada, et treeniv inimene vajab umbes 1-3g valku kehakaalu kilogrammi kohta päevas olenevalt pingutuse astmest.

Parimad süsivesikud on liitsüsivesikud (pasta, riis, kartul, juurviljad), mitte lihtsüsivesikud (valge suhkur, glükoos, fruktoos).

Valguallikatest peaks eelistama kiiremini seeditavaid valgurikkaid tooteid nagu muna, linnuliha ning kvaliteetne loomaliha.
Ainult treening ei tee tugevaks

Tugevamaks teeb treeninguga õiges vahekorras taastumine, mille alla kuulub tavaline puhkus kui ka kvaliteetse toidu söömine õigel ajahetkel.

Oluline on 10-30 minutit peale treeningut süüa süsivesikute ja valgurikast toitu, et organism saaks taastada kulutatud varud ja taas üles ehitada lõhutud lihasrakud.
Treening on lõhkuv protsess, mitte arendav!
Taastumisel proovib organism ehitada veelgi tugevamat keskkonda ja seeläbi toimubki areng.

Pikematele treeningutele/võistlustele on tülikas kaasa vedada koogikesi, saiakesi, rääkimata praest – siin tulebki mängu sporditoit, mis asendab tavatoidu olukorras, kus soovid anda organismile vajaliku koguse energiat parema soorituse tegemiseks või võimaluse kiiremaks taastumiseks.

Science in Sport (SiS) peamine eelis teiste brändide ees on enam kui 25 aasta pikkune koostöökogemus parimate teadlaste ja tippsportlastega. SiS esimesed tooted tehtigi reaalselt 1990-ndate alguses nii, et Briti parimad ratturid ütlesid, mida neil on treeningutel ja taastumiseks vaja, vastavalt sellele katsetati laboris ja testiti päriselus ära spordi- ja taastusjoogid.
[pilt=14961]

SiS soovitused:

Vahetult enne pikemat treeningut ära söö kõhtu väga täis, söö normaalselt ning võta trenni kaasa sporditoitu. Sedasi on kõhus kaasas kanda väiksem koorem ja veri saab toita lihaseid, mitte magu seedimiseks.

Kui trenni tehes tunned, et tähelepanuvõime ei ole enam see nagu peaks, siis on see signaal sellest, et aju vajab lisaenergiat.
Aju saab lisaenergiat maksaglükogeenist, mille jaoks on aga vaja süüa midagi magusat. Vajaminev magus ei tohiks olla aga puhas suhkur, sest siis tõuseb ja langeb sinu veresuhkur nagu Ameerika mäed.
SiS toodetest sobib nendel hetkedel ideaalselt [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/2/readmore/2897/GO-Energy-Mini-Bar-+-Caffeine/&manufacturer_id=131/]SiS GO energiabatoon[/url], mis annab 26g süsivesikuid, sh ainult 11g suhkruid ja sedagi vaid puuviljasuhkrute baasil.

Sa võid proovida ka [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/2/readmore/2892/SIS-GO-Energy-Gel-/&manufacturer_id=131/]SiS GO isotoonilist energiageeli[/url] nagu teevad mitte ainult jooksjad, ratturid, vaid ka ujujad, pallimängijad jpt.
Pea meeles, et SiS geelid on maailmas ainsad, millele sa ei pea vett peale jooma.
Geeli eelis batooni ees on see, et sa pigistad geeli 10-15 sekundiga endale suhu ning energia tuleb kiiremini.

Proovi ka [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/2/readmore/2894/SIS-GO-kofeiinishot/&manufacturer_id=131/]SiS GO kofeiinišotte[/url], kui tunned, et oled uimane ja väsinud.
Kui võrrelda neid šotte ā la Red Bull’iga, siis šotid annavad sulle topeltannuse kofeiini (RB-is sisalduvat tauriini pole meil otseselt vaja), mis on piisav selleks, et sa jaksaksid teha taas imesid.

Mida sa trennis jood? Miks ei ole lihtsalt puhta vee joomine hea?

Mineraalainetega küllastatud vedelikku omastab meie keha paremini, seetõttu soovitame treeningu ajal, kuid ka enne trenni, tarbida mineraalaineid sisaldavaid jooke.

SiS tootevalikus on sportlaste üheks absoluutseks lemmikuks [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/1/readmore/2903/Go-Hydro-Tablet-20×4,3g-joogitablett/&manufacturer_id=131/]GO Hydro kalorivabad joogitabletid[/url]. Üks tablett joogipudelisse, kraanivesi peale ning 90 sekundiga on valmis jook, mis aitab tänu lisatud soolale ennetada janutunde teket.

Pikema trenni ajal on kindlasti vajalik lisaenergia.
Enne treeningut õige toitumise ja puhkusega kogutud lihasglükogeeni varudest piisab ainult 90 minutiks. Kui muidu aitab GO Hydro hoida sul vedelikutaset organismis, siis energiat see siiski ei anna.

Energia saamiseks on SiS valikus olemas lisaks juba mainitud energiabatoonile ja -geelile ka [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/0/readmore/2898/GO-Electrolyte-1,6kg/&manufacturer_id=131/]spordijoogipulber GO Electrolyte[/url]. Seal on süsivesikuks mitte tavaline suhkur, vaid liitsuhkur – maltodekstriin.
GO Electrolyte pulbrist tehtud joogi mõju kestab kauem ning sa jaksad rohkem. Soovitatav on juua kuni 1L/h, sõltuvalt koormuse intensiivsusest.

Loomulikult pole vaja pärast kerget tunniajalist trenni tarbida liitrijagu valgušeiki. Samas kui Sul on söögiajani jäänud veel ca 1-1,5h ning eelnev treening on olnud kurnava iseloomuga, siis aitab taastusjook vältida järgmises trennis seda tunnet, et “lihas on tühi.”
REGO Rapid Recovery ühest portsjonist saab 23g süsivesikuid, 20g valku ning 1g soola, mis panevad taastumisprotsessi kohe käima. Taastumist aitavad kiirendada ka lisatud magneesium ning C ja B6 vitamiin, toode ei sisalda suhkrut.
Ära sega pulbrit piimaga, kuna see võib pidurdada valgu omastamise kiirust.

Paljude sportlaste jaoks on suureks probleemiks, kuidas saada toidust kätte vajaminev valgukogus. Nagu eelpool mainitud, siis kütus tuleb süsivesikutest ning kes meist päeval ikka kohupiima ja suures koguses punast liha sööb.

SiS tootevalikus tuleb siinkohal appi [url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/0/readmore/2914/SIS-Whey-Power-1035g/&manufacturer_id=131/]Whey Protein[/url] vadakuvalgupulber lihaste kiiremaks taastumiseks ning arenguks.
Üks serveering sisaldab 22g valku, 5g asendamatuid aminohappeid, sh 2,7g leutsiini.

Joo valgušeiki kohe pärast raskemat treeningut või lausa kahe treeningukorra vahel.
[url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/0/&manufacturer_id=131/]Tutvu SiS toodetega SIIN![/url]

Autor: Liis Laursoo