1. detsember 2020

Miks ja kuidas kodus trenni teha?

Enda liigutamiseks ja enesetunde parandamiseks ei pea tingimata treeningsaali minema, vaid üsna
lihtsalt on võimalik ka koju luua korralik treeningruum. Järgnevalt teeme ülevaate kodus
treenimise plussidest ning toome välja erinevaid [url=https://www.hansapost.ee/et/vaba-aeg-sport-ja-tervis/trenazoorid/fitness-tarvikud/]sporditarvikud[/url], millest koduse treeningu juures
võiks abi olla.

Kiire elutempo sunnib paljusid inimesi treeningsaali minemisele käega lööma, ent treenerid kinnitavad, et ka kodus on võimalik keha tulemuslikult toonuses hoida. Kodus treenimise juures on esimene ja kõige raskem samm end diivanilt üles ajada ja treening järjepidevalt päevakavasse mahutada. Kodus treenimisel on mitmeid plusse, mille ka järgnevalt välja toome.

Säästad aega
Spordiklubisse minekule ja tagasi koju tulekule võib päevas kuluda tunni jagu väärtuslikku aega.
Lisaks ei pea kodus treenides sõltuma kindlast kellaajast, vaid võib edukalt treenida vabalt valitud ajal.

Trenni minek ei pea ilmast sõltuma
Nii mõnigi meist on ilmselt vihmase ilma tõttu otsustanud trennist loobuda ning hoopis koju jääda. Samuti võib juhtuda, et ilmade jahenedes ei tihka suve jooksul kilomeetreid sörkinud või rattaga sõitnud hobisportlased enam õue oma nina pista. Kodus treenija aga ei saa kuidagi trenni mitte tegemise põhjuseks ilma tuua ning kõik on sinu kätes.

Ära muretse välimuse pärast
Spordiklubisse minnes tuleb üldjuhul ikkagi välimuse pärast rohkem vaeva näha ning panna selga korralikud spordiriided. Kodus seda muret ei ole ning võid treenida ükskõik, millises riietuses. Mis veelgi mugavam – peale trenni saad kiirelt käia duši alll ning tõmmata selga hommikumantli või muu mugava riietuse, mis spordiklubis kahjuks võimalik ei oleks.

Hoiad raha kokku
Kodus treenimine on soodsam kui igakuiselt jõusaali eest maksta. Jõusaali ühe kuu tasu eest saad soetada juba kummilindi, mati ja ka hantlid. Paari kuutasu säästmine aga võimaldab juba kodukasutamiseks mõeldud trenažööri üles seada.

Viid end kurssi treeningmaailmaga
Varem või hiljem avastavad kõik kodused treenijad end internetist toitumise ja treenimise kohta uurimast. Iseenda treeneriks olemine sunnib kurssi viima erinevate harjutuste ja treeningrutiinidega, milleks on tänapäeval erinevaid võimalusi. Tõmba kasulik rakendus, liitu treeningprogrammiga või hakka jälgima treenereid ja sportlaseid, kes ei pea paljuks kasulikken nõuandeid ka teistega jagada.

Harjutamine teeb meistriks
Spordiklubide rühmatrennides tehakse üldjuhul trenni kindlate kavade järgi. Sageli võib juhtuda, et kui kavas on mõni keeruline harjutus, mis ei tule koheselt välja, siis kahjuks ei ole väga palju aega, et seda trenni jooksul paremaks lihvida. Kava läheb edasi ning tuleb püsida tempos, et mitte teistest maha jääda. Kodus treenimisel on võimalik erinevad harjutused põhjalikult selgeks õppida ning lihvida neid täiuseni. Nii on võimalik sooritada parem tulemus ning lõigata rohkem kasu erinevatest harjutustest.

Kuidas kodus treenida?
Kodus treenimiseks on palju erinevaid võimalusi. Kindlasti tasuks teha nii aeroobseid kui ka lihastreeninguid. Neid saad omakorda teha lühemalt ja intensiivsemalt, näiteks intervalltreeningu vormis, või pikemalt ja rahulikumalt. Kõige lihtsam on leida treeningkava Youtube’ist või näiteks alla laadida mõni spordirakendus. Tänapäeval on väga palju tasuta treeningkavasid ning õige leidmine ei tohiks olla keeruline.
Kodus treenimisel võiks olla ka treeningvahendid. Kõige tähtsam on matt, mille peal harjutusi teha – kõva maapind või tekk matti ei asenda ning selle puudumisel võid endale viga teha. Sealt edasi võib soetada juba hantlid ja kummilindi. Kummilint on paljude treenerite lemmik, sest võimaldab teha nii venitusharjutusi, kui lihaseid treenida. Kui põhivarustus on olemas, siis võib alati koju tuua ka mõne tõsisema treeningvahendi ja trenažööri. Näiteks treeningpink sobib neile, kes soovivad keskenduda kõhu- ja seljalihaste treenimisele. Olenevalt pingist saab sellel treenida ka teisi ülakeha lihaseid. Velotrenažöör on tõhus treeningvahend nii algajale, kui edasijõudnud rattaspordisõbrale. Rattasõiduga saab edukalt lihaseid vormida, kaalu kaotada ning mõnusat koormust nautida ka siis, kui põlveliigesed jooksmist ei talu. Stepper on abiline neile, kes soovivad treenida reie- ja tuharalihaseid. Sõudeergomeeter tagab koormuse kätele ning õlgadele ja mõjutab ka puusade ja jalgade painduvust ja jõudu. Sõudmine on äärmiselt kasulik südamele ja võhmale.

Autor: Hansapost