11. mai 2022

Tehnoloogiauudis: stressitaseme objektiivne mõõtja nüüd saadaval ka Eestis!

Patsientide ja sportlaste aitamiseks on kasutusele võetud [url=https://www.firstbeat.com/en/]Firstbeati[/url] seade, mis on hetkel maailma parim heaolu ja stressitaseme mõõtja. Selle kõrgtehnoloogilise seadmega on võimalik mõõta objektiivset stressitaset ja taastumist tööl, trennis ja puhkehetkel. Firstbeat kasutab inimese füsioloogilise seisundi hindamisel südame löögisageduse varieeruvust, mida käsitletakse teadusmaailmas objektiivse stressi mõõtmise kuldstandardina. Firstbeat on selle tehnoloogia mahutanud kompaktsesse keha küljes kantavasse seadmesse, mis mõõtmise ajal igapäevaelu ei sega.

Stress on nähtus mida me ei pruugi tähele panna enne kui on kätte jõudnud selle tagajärg vähenenud töövõime või haigestumise näol. On leitud, et ligikaudu pooled inimesed ei taastu tööstressist järgmiseks päevaks. Firstbeat aitab saada täpset ülevaadet oma heaolu tasemest, stressi tekitavatest tegevustest ning taastumisest. Sealhulgas aitab Firstbeat hinnata une kvaliteeti ja puhkamise efektiivsust. Mõõtmine toimub kolme ööpäeva jooksul ja algab 30 minutilise kiire kõnniga, millega saab hinnata maksimaalset hapnikutarbimise võimet (VO2 MAX). Mõõtmise ajal annab Firstbeati nutirakendus inimesele esmase tagasiside. Mõõtmistulemuste alusel saab töötervishoiuspetsialist anda põhjaliku analüüsi ja soovitused stressi vähendamiseks ning terviseprobleemide ennetamiseks.

Firstbeat võimaldab mõõta heaolu

Firstbeat võimaldab mõõta objektiivselt stressitaset meie igapäeva tegevuste ajal. Stress halvendab märgatavalt elukvaliteeti ja loob soodsa pinnase erinevate haiguste tekkeks. Töönädala jooksul akumuleeruv pinge on suur probleem, pooltel inimestel ei ole tööpäeva jooksul piisavalt taastumisaega ning unekvaliteet eon häiritud. Firstbeat võimaldab mõõta stressi tööpäeva jooksul, töövälisel perioodil ning liikumis- ja spordiharrastuste ajal. Seega saab objektiivsetele andmetele tuginedes ennetada ühtlasi [url=https://medihub.ee/teenused/labipolemise-ennetamine/]töötajate läbipõlemist[/url], aidates neil kujundada endale sobiva töö ja puhkeaja tasakaalu. Mõõtmistulemuste põhjal saab teha vajalikud ja täpsed muudatused, et suurendada heaolu ja töövõimet.

Firstbeati tehnoloogia on ülitäpne

Stressi mõõtmiseks kasutab Firstbeat südame löögisageduse variatiivsuse analüüsi, mis on teadusmaailma poolt kuldstandardi staatuses objektiivse stressi mõõtmisel. See tähendab, et hetkel ei ole silmapiiril paremat meetodit. Südame löögisageduse variatiivsuse mõõtmist on uuritud rohkem kui 80 teaduslaboris, sellest on nüüdseks ilmunud üle tuhande teaduspublikatsiooni. Südame löögisageduse variatiivsuse analüüsimine kujutab endast ülitäpset südamelöökide mõõtmist ning iga löögi vahe hindamist. Kui oleme rohkem stressis, siis muutub meie südame löögisagedus ühtlasemaks, süda ei võta nii-öelda “vabalt”, vaid on justkui valmis ohtudele reageerima. Kui oleme vähem stressis, on jällegi meie südame löögisageduse variatiivsus suurem. Seega annab südame löögisageduse variatiivsus ülevaate meie närvisüsteemi hetkeseisundist.

Stressitaseme mõõtmiseks parim lahendus

Firstbeat on revolutsioonilise tehnoloogia mahutanud kompaktsesse seadmesse mis kinnitub rindkerele. Seade on väike ja seda igapäevategevuste ajal praktiliselt tunda ei ole. Firstbeati eelis nutikella ees on täpsus – kuna südamelöögisageduse variatiivsust mõõdetakse millisekundites, on täpsus ülimalt oluline. Seetõttu ei ole hetkel võimalik randmelt mõõtvate seadmetega stressi vajaliku täpsusega mõõta. Mõõtmine võtab aega kolm ööpäeva, st ei ole vajadust seda kogu aeg kanda. Mõõtmise ajal tuleks täita Firstbeati äpis päevikut. Äpi kasutamine on väga lihtne ja mugav, tuleb ainult sisestada uneaeg, tööaeg ja liikumisharrastused. Äpp on hetkel saadaval kahjuks ainult ingliskeelsena. Telefoni laetava rakenduse kasutamisel ja mõistmisel aitavad Medihubi spetsialistid. Nutirakendus analüüsib tulemusi ja annab esmase hinnangu inimese stressitasemele, kehalise aktiivsusele ning une kvaliteedile. Pärast vajalike muudatuste tegemist elustiilis on soovitatav paari kuu möödudes teostada kordusmõõtmine.

Mis on stress ja kuidas see meid mõjutab?

Stress on organismi loomulik reaktsioon pingelisematele olukordadele. Stressis iseenesest ei ole kahjulik nähtus, kuid kahjulikuks muutub ta juhul kui stressist taastumine on ebaefektiivne. Pidev stress ilma efektiivse taastumiseta võib viia erinevate haiguste tekkeni ning töövõime ja elukvaliteedi halvenemiseni. Sageli ei pruugi me stressi ise tähelegi panna, märkame alles siis kui on tekkinud sümptomid või haigestumine. Stressireaktsioon võib olla meie kehas juba pikalt vindunud ja nõrgestanud organismi.

Kuidas aitab Firstbeat haigestumist ennetada ja töövõimet parandada?

Firstbeat on Eestis uudne nahale kinnitatav seade stressi objektiivseks mõõtmiseks. Firstbeat kasutab stressi mõõtmiseks südame löögisageduse variatiivsuse analüüsimist, mida peetakse stressi mõõtmise kuldstandardiks. Firstbeati tehnoloogia on täielikult teaduspõhine ja selle arendamises on osalenud üle 80 teaduslabori. Firstbeatiga mõõdetud andmetest on võimalik näha tööpäeva jooksul tekkinud stressitaset, taastumisaega, une efektiivsust ning kehalise aktiivsuse taset. Tulemuste põhjal on võimalik saada tagasisidet, nõuandeid ning seada eesmärgid tervise parandamiseks ning haigestumiste ennetamiseks.

Kuidas toimub stressi mõõtmine Firstbeat seadmega?

Mõõtmine võtab aega kolm ööpäeva. Selleks kinnitatakse Firstbeati seade elektroodidega rindkere külge. Seade on kerge ja kompaktne, seega enamus igapäevategevuste ajal seda tunda ei ole. Mõõtmiseks on nutitelefoni vaja laadida rakendus ning Firstbeat sellega ühildada. Mõõtmisperioodi jooksul tuleb rakenduses täita päevikut, kuhu tuleb märkida uneaeg, tööaeg ja liikumisharrastuste aeg. Päeviku täitmine on lihtne ning kiire. Tulemuste põhjal annab rakendus esmase tagasiside. Täpsemad nõuanded eesmärkide saavutamiseks saab [url=https://medihub.ee/kontakt/]Medihubi spetsialistidelt[/url]. Väikeste muudatustega on võimalik saavutada suuri tulemusi ja parandada enda heaolu ning töövõimet. Madalam stressitase tähendab ka väiksemat võimalust haigestuda.

[url=https://podcastaddict.com/episode/https%3A%2F%2Ffeeds.soundcloud.com%2Fstream%2F1242500467-tervist-kuula-unikaalne-hea-test-moodab-stressitaset.mp3&podcastId=3445980]KUULA | Unikaalne test mõõdab stressitaset![/url]

Autor: Medihub