7. juuni 2022

Koormustest aitab targalt treenida ja ennetada probleeme südamega

Kardiaalne koormustest on diagnostiline meetod, mille käigus uuritakse organismi kohanemisreaktsiooni astmelisele füüsilise koormusele. Koormustesti tasub teha enne treeningutega alustamist, eriti kui inimene pole varasemalt trenniga tegelenud või ta on pikalt (6-12 kuud) olnud füüsiliselt väheaktiivne. Koormustest on hea diagnostiline meetod, täiendamaks verepildi ja puhkeoleku EKG (südamefilm) tulemusi, et kontrollida oma südame tervist. Eksperdid soovitavad koormustesti teha igal inimesel vähemalt üks kord elu jooksul. Ka tublidel harrastajatel on soovitav aeg-ajalt oma tervist kontrollimas käia, et toetada treeningprotsessi ja jälgida sportlikku arengut ning treeningu mõju füüsilise vormile.

Alljärgnevalt oleme teinud intervjuu Medihubi töö- ja spordifüsioterapeut Pjotr Voronõiga, kes vastab klientide enamlevinud küsimustele. Pjotr on õppinud Saksamaal Chemnitzi Tehnikaülikoolis spordifüsioterapeudiks ja läbinud Medihubis interdistsiplinaarse töötervishiuspetsialisti väljaõppe.

Pjotr Voronõi

Kellele koormustestid on mõeldud? Mis kasu koormustestist saadakse?

Koormustestid on mõeldud kõigile, kes soovivad oma südame tervist ja füüsilist vormi kontrollida. Seejuures pole tähtis, kas oled algaja, kogenud sportlane võib lihtsalt tervemalt elada sooviv isik.

Mul on piinlik tulla koormustestile, kuna olen enda arvates liiga halvas vormis. Plaanin enne trenni teha ja siis vaatan. Kas selline mõtlemine on mõistlik?

Oma koormustesti tulemust ei tasu häbeneda. Kuna koormustesti esmane eesmärk on hinnata südame tervist ja töövõimet, siis ei mängi sinu üldfüüsiline vorm algul suurt rolli. Ei tasu karta, et sinu tulemusi pannakse võrdlusesse teiste omadega, sest hindamisel lähtume sinu isiklikust eelkogemusest ja taustast. Pealegi kui tunned, et sul oleks vajalik oma füüsilist vormi parandada, siis koormustest on kõige õigem algus, sest sinu tulemuste põhjal saavad meie spetsialistid koostada individuaalsed treeningsoovitused, et saaksid ohutult ja endale liiga tegemata treeningutega alustada.

Olen kuulnud, et koormustestil tuleb pingutada hullumeelselt palju, kas kuidagi lihtsamalt ja kergemalt ka oleks võimalik?

Koormustesti olen olemas kahte tüüpi: maksimaalne ja submaksimaalne. Kuigi me pakume hästi treenitud harrastajatele ja sportlastele võimalust teha maksimaalse pingutusega testi, ei ole tavalise koormustesti puhul see vajalik. Submaksimaalne koormus tähendab umbes 70-85% sinu maksimaalsest südamelöögisagedusest, ehk siis tuntavat, aga mitte ülemäära rasket pingutust. Kuid isegi siis ei pea muret tundma, kuna südame tööd ja füüsilist vormi on võimalik hinnata veelgi väiksema intensiivsuse juures.

Mis vahe on tavalisel koormustestil ja laktaadiga koormustestil?

Laktaadiga koormustesti puhul võetakse enne testi algust ja umbes neli korda testi jooksul kõrvalestast väike tilk verd, et määrata laktaadi (piimhappe) kontsentratsiooni kehas. Laktaat annab meile täiendavat infot ainevahetuse ja lihastöö ökonoomsuse kohta. Kuna laktaat on objektiivne näitaja, siis võimaldab see anda veel täpsemaid treeningsoovitusi kui tavaline koormustest.

Kas mind nõustatakse toitumise ja treeningu osas?

Iga koormustesti sooritanu saab spetsialistilt individuaalseid treeningsoovitusi koos oma koormustesti tulemuste kokkuvõttega. Kokkuvõttest saab välja lugeda individuaalsed pulsitsoonid ohutuks treenimiseks ja vastupidavuse arendamiseks. Lisaks nõustatakse teid oma südame ja veresoonkonna seisundi parandamiseks ja antakse individuaalseid toitumissoovitusi. Samuti arutatakse põhjalikult läbi tegevused sportliku tulemuse toetamiseks.

Miks valida koormustesti tegemiseks Medihubi kliinik?

Medihub koormustesti teenusepakkujatest üks väheseid, kes lisaks laktaadiga koormustestile pakub lisaks spordispetsialisti konsultatsiooni ja individuaalseid treeningsoovitusi. Tihtipeale jäävad teistes kohtades koormustesti tulemused inimesele arusaamatuks või soovitused on liiga üldised ning ei võtta arvesse inimese individuaalset treenitust, režiimi ja eesmärke. Medihubi kogenud spetsialistide teaduslik lähenemine on suureks eeliseks teiste teenusepakkujate ees.

Palun kirjeldage, kuidas koormustest välja näeb praktikas, millega tuleks arvestada enne ja pärast koormustesti?

Enne koormustesti tutvub arst terviseandmetega ja esitab vajadusel täiendavaid küsimusi. Seejärel mõõdetakse uuritava keha pikkus ja kaal ning alustatakse koormustestiks ettevalmistust. Paljale ülakehale kinnitatakse elektroodid õlavarrele asetatakse vererõhu mõõtmiseks mansett. Seejärel tehakse puhkeoleku EKG-uuring ja mõõdetakse vererõhk ning südame löögisagedus. Siis seadistatakse veloergomeeter Teie suuruse järgi.

Lähtekoormus seadistatakse vastavalt uuritava füüsilisele vormile (tavaliselt 25-50W). Optimaalne väntamiskiirus on 60-80 pööret minutis. Vajadusel palutakse vändata kas aeglasemalt või kiiremini. Iga 2-3 min järel tõstetakse veloergomeetri koormust 25-50W võrra. Enne igat koormuse tõusu mõõdetakse vererõhku ja küsitakse kui raskelt koormus tundub. Koormustesti tehakse väsimuse tekkimiseni või kuni vajaliku pulsisageduse saavutamiseni. Kardiaalse koormustesti lõppedes palutakse Teil rahulikus tempos väntamist jätkata. Seejärel jälgitakse viie minuti vältel vererõhu ja pulsi taastumist. Viie minuti möödumisel eemaldatakse rindkerelt elektroodid ja õlavarrelt vererõhu mõõtmiseks mõeldud mansett, mille järel saab uuritav end kuivatada ja ümber riietuda. EKG tulemustega tutvub spordiarst ja annab hinnangu koormustaluvusele ja südame funktsioonile. Spordifüsioterapeut nõustab treeningu ja elustiili küsimustes.

Kuidas valmistuda ette koormustestiks?

Selga tuleb panna või kaasa võtta mugav spordiriietus, soovituslikult lühikeste varrukatega särk ja lühikesed spordipüksid või -retuusid. Kui Teil on olemas spetsiaalsed rattapüksid, siis võtke need kaasa. Lisaks mugavad jalanõud, millega saab rattaga sõita. Võtke kaasa keha kuivatamiseks käterätik. Süüa võite 1,5-2 h enne koormustestile tulemist. Vee joomine on lubatud. Hoiduge suitsetamisest (sh e-sigaretid) ööpäeva enne koormustesti. Arsti jaoks võtke võimalusel kaasa varasem EKG. Lisaks on hea võrdluse jaoks võtta kaasa varasemad südameuuringute või koormustestide tulemused. Soovitatav on päev enne koormustesti vältida rasket füüsilist koormust. Kerge füüsiline tegevus eelmisel päeval on lubatud. Uuring koos spetsialisti konsultatsiooniga kestab umbes 60 minutit. Palume tulla riiete vahetamiseks kliinikusse kohale vähemalt 15 minutit varem.

[url=https://medihub.ee/teenused/koormustestid/]Registreeri ennast koormustetile SIIN[/url]

Autor: Medihub