28. jaanuar 2003

Pähklid

Kulturistid ning teised, kes on huvitatud tervislikust toitumisest, ei tohiks pähkleid ega seemneid oma toidulaualt eemaldada. Pealegi on nad teretulnud, hoidmaks ära kahe toidukorra vahel tekkiva nälja, andes organismile samas ka proteiini.

Rasvad, mida enamikus pähklites-seemnetes leida võib, on suures osas tervislikud. Nad sisaldavad suurel hulgal küllastumata rasvu, mis on olulised immuunsüsteemile ning liigestele. Lisaks leidub neis kiudaineid, proteiini ja väga vähesel määral ka süsivesikuid. Süsivesikute vähesus võimaldab pähkleid süüa ka siis, kui ollakse madala süsivesikusisaldusega dieedil.

Veerand klaasitäit päevalilleseemneid annab 160 kalorit, 14 grammi rasva, 6 grammi valku, 4 grammi kiudaineid ning ei sisalda naatriumi. Röstimine alandab rasvasisaldust samal hulgal päevalilleseemnetel 12 grammini, soolasisaldus on siis umbes 220 mg.

Järgnevalt mõned soovitused pähklite ja seemnete söömise kohta

1. Dieedi ajal ei tohi pähkleid mitte mingil juhul kastmega süüa (kastme all on mõeldud mee-, suhkru- ning šokolaadikastet).
2. Ole maitsestatud pähklitega ettevaatlik. Neid on hea panna lisandiks toorsalatile või küpsetatud toidule.
3. Kui on tähtis limiteerida oma naatriumi- või rasvakogust, on parimad kuivröstitud või toored seemned-pähklid.
4. Kui ostad pähkleid suuremas koguses, vala osa purki koheseks tarbimiseks, ülejäänud aga külmuta ära (pane sügavkülma), sest pähklid võivad toatemperatuuril rääsuda.

Autor: FLEX (tõlk. Mikk-Alvar Olle)