4. veebruar 2000

Sool

Inimesed on üsna innukad jälgima tarbitava rasva ja kalorite kogust kas pole nii?
Aga kuidas on lood soolaga?

Isegi soola lisamise vältimisel, võime toiduga omastada suuremas koguses soola, ilma enda teadmata.
Vastavalt Ameerika Südameliidu (AHA) teadaandele, tarbib keskmine ameeriklane umbes 6-18 grammi soola päevas (1-3 teelusikatäit päevas).
Inimorganism aga vajab kõigest 0,5 grammi soola iga päev.

Seetõttu soovitabki AHA kõigile täiskasvanuil sealjuures mitte ainult kõrge vererõhuga inimestel vähendada oma soola annust mitte rohkem kui 2,4 grammile päevas ehk 1¼ teelusikatäit soola.
Vastasel juhul aga, lisaks vererõhu suurendamisele, põhjustab liiga kõrge soolasisaldus vedeliku kinnihoidmist organismis ja lisaks veel võib suurendada luudehõrenemise riski, kuna soolal on omadus suurendada kaltsiumi väljatõrjumist organismist.

Soola kogust vähendades, tuleks tähelepanu pöörata toidus nii loomulikult sisalduvale, kui ka lisatud soola kogusele enamik toite sisaldavad soola juba oma naturaalses olekus, üldjuhul aga on toidu valmistamisel või küpsetamisel palju soola veel juurdegi lisatud.
Seega tuleks poes käies hoolega jälgida pakendil märgitud toote infot, soolasisalduse kohta.
Seejuures pöörake tähelepanu sõnadele nagu soda, sodium ja sümbolile Na.
Vältida tuleks aga järgnevaid tavapäraseid segusid:
SOOL (NaCl) küpsetamisel, maitsestamisel, soolamisel, säilitamisel kasutatav ehk siis igapäevane sool
MSG Kodus, restoranides ja hotellides kasutatav ainesegu, küpsetamisel ja paljudes pakitud, konserveeritud ja külmutatud toitudes
Küpsetus sooda (NaHCO) kookide ja jahutoodete valmistamisel, mõnikord ka juurviljade küpsetamisel, seedehäirete puhul
Küpsetuspulber pagaritoodete valmistamisel

Autor: Musclu&Fitness tõlk. K. Reial