21. mai 2006

Halb kolesterool – see on geenides.

Muscle & Fitness Hers

Uue uurimustöö kohaselt, mis viidi läbi Lawrence Berkley Rahvusliku Laboratooriumi ja Oaklandi Lastekliiniku Uurimisinstituudi poolt, leidis, et pole tähtis, milline on elustiil inimeste geenid mängivad peamist rolli selles, kuidas nende keha tuleb toime kolesterooliga. Uuringus, mis avaldati Ameerika Kliinilise Toitumise Ajakirjas, vaadeldi kahte identset kaksikut, nende elustiili ja seda, kuidas nende ainevahetus töötles halba kolesterooli (madala tihedusega lipoproteiini ehk LDL-kolesterooli).

„ Kuigi identsed kaksikud jagavad täpselt samu geene, valisime need kaksikud sellepärast, et nende elustiilid olid väga erinevad, ütles teadlane Paul Williams. „ Üks kaksikutest igast paarist oli regulaarne pikamaajooksja, teine aga käis jooksmas harva ja tegeles treeningutega ebaregulaarselt.

Üle kuue nädala olid kaksikud kas kõrge rasvasisaldusega dieedil või siis madala rasvasisaldusega dieedil. Iga kuue nädala tagant dieet vahetus. Iga kuue nädala tagant testiti nende kolesteroolitaset. Uurijad tahtsid teada, kas vere kolesteroolitase kahe erineva dieedi vältel muutub või jääb samaks paari identsete kaksikute puhul, kuigi nende elustiilid on täiesti erinevad. Teadlased leidsid uskumatult suure sarnasuse viisis, kuidas kumbki kaksikutest reageeris, hoolimata faktist, et üks neist treenis regulaarselt ja teine seda ei teinud. „ Kui üks kaksikutest võis olla kõrge rasvasisaldusega dieedil, ilma, et tema halva kolesterooli hulk kasvaks, võis seda ka tema vend, ütles Williams. Kui aga ühel vennal kaksikutest LDL kolesterool tõusis kõrge rasvasisaldusega dieedile minnes, juhtus see ka teisega.

Uuringud näitasid, et mõned kaksikud omasid üht või rohkem geene, mis teeb neid väga tundlikuks rasva hulgale nende toitumiskavas. Teised kaksikud omasid aga geene, mis tegi nad täiesti tundetuks toidus oleva rasva suhtes, hoolimata sellest, kui palju nad treenisid. „ Meie teadustöö näitas, kui tähtsad on meie geenid. Mõned inimesed peavad olema väga ettevaatlikud oma toitumise suhtes, teistel aga on rohkem vabadust oma toiduvalikutes.

Autor: No Kia