1. juuni 2006

Toidulisandid, mis aeglustavad kehakaalu tõusu

M&F Hers

Kehakaalu uurimisega tegelevad teadustööd näitavad, et naised koguvad 25 eluaastast 54 eluaastani keskmiselt 16 naela kehakaalu juurde. Uusimate uurimustööde kohaselt aitab nelja üldlevinud toidulisandi manustamine ära hoida keskeas toimuvat kaalutõusu.
Uuringud, mis viidi läbi Fred Hutchinsoni Vähiuuringute Keskuses, vaatles katsealuste vitamiinide, mineraalide ja taimsete lisandite tarbimist kümne aasta vältel. Teadlased vaatlesid eriti tähelepanelikult kaalumuutusi, energia tarbimist ja selliste lisandite kasutamist, mida on reklaamitud ja mis on saanud suurt vastukaja. 14 lisandit, mis ülevaatusele võeti, olid multivitamiinid, kiudaine tabletid, soja, gingko, St.Johns Worth (depressiooniravim), vitamiin B -6, vitamiin B -12 ja omega-3 rasvhape.

Ülevaatuse tulemuste analüüsimine näitas järgmist:
1) Katsealustel, kes tarbisid multivitamiine, B-6 vitamiini, B-12 vitamiini ja kroomi, oli kaalutõus väiksem kui teistel osalejatel.
2) Siiski, positiivne efekt leiti olevat kõige suurem isikute seas, keda me peame ülekaalulisteks või rasvunuteks.
3) Sellel, mis soost inimene on, oli nende uuringute puhul minimaalne mõju.

Uurijad jõudsid järeldusele, et isikud, kelle kaalutõus oli kõige väiksem, olid need, kes tarbisid multivitamiine, vitamiini B-6 ja B-12 ja kroomi ning kes olid kas ülekaalulised või rasvunud 45 aastased.
Uurijad leidsid, et kroom, mis aitab diabeetikutel veresuhkrut reguleerida, võib vähendada tarbitava toidu hulka. Samuti oletavad nad, et isikud, kellel on mikroelementide, nagu vitamiin B-6 puudus, võivad süüa liiga palju; seega B-6 ja B-12 defitsiidi korrigeerimine võib viia väiksema kalorite hulga tarbimiseni.

Autor: No Kia