28. jaanuar 2003

Lõhe

Järgides toidusedelit, mis on rajatud põhimõttel vähe süsivesikuid ja palju rasva, võib massikogumisperioodil osutuda väga edukaks. Sellise toitumise üheks kindlaks komponendiks on lõhe.
Lisaks sellele, et lõhe on kahtlemata üks maitsvamaid kalu, mida poelettidel saada on, sisaldab ta paljusid kulturistidele vajalikke aineid. Temas on palju proteiini ning rasva, mis tegelikult on väga hea. Nimelt on lõhes väga vähe küllastunud rasvhappeid, suurema osa moodustavad kasulikud oomega-3 rasvhapped.
Põhiline hea külg oomega-3 rasvhapetel on see, et ta teeb lihaskoe insuliinile tundlikumaks. Kui aga retseptorid on insuliinile tundlikumad, ladustatakse lihases rohkem suhkruid.
Lõhe võib tuua muidu nii üksluisesse toidusedelisse meeldiva muutuse. Tal on palju rikkam maitse kui vähese rasvasisaldusega proteiiniallikad, nagu tuunikala, kana- ja kalkuniliha. Lõhet võib leida nii värskena kui külmutatuna. Teda on saada ka veel konserveeritud kujul, mis aga nullib ta maitseomadused. Ka hind on lõhel mõistuse piires.

Autor: Mikk-Alvar Olle (tõlk. Flex)