28. jaanuar 2003

Piim

Rasvatu või madala rasvasisaldusega piima joomine on lihase arengu seisukohast väga tähtis, kuna liitris piimas on üle 30 grammi proteiini. Piim on kasulik, sest temas sisaldub lisaks proteiinile ka kaltsiumit, A, D ja B vitamiine ning magneesiumit.
Piim on kahtlemata oma hinda väärt. Ühes klaasitäies on 9 grammi proteiini ja 30% inimese päevasest kaltsiumivajadusest. Müüt, nagu oleks pastöriseerimata rasvane piim kasulikum, on vale. Piima töötlemisel rasvatuks säilivad absoluutselt kõik vajalikud ained. Rasvasel piimal on väga kõrge rasvasisaldus, mille suuremas osas moodustab küllastunud rasvad. Niisiis tuleks kindlasti eelistada rasvatut või vähese rasvasisaldusega piima (rasva kuni 1%).
Võistlusteks valmistumisel tuleb olla ettevaatlik, sest rasvatus piimas on umbes 90 kalorit ja 13 grammi süsivesikuid. Seetõttu tuleb siis piimaga rahulikumalt ümber käia.
Siiski kaaluvad piima positiivsed küljed negatiivsed mitmekordselt üle.
Joo rasvatut piima (külma ja sooja)söögi kõrvale või tee sellega proteiinisheike. Lisa piima natuke vanilliekstrakti või sega teda oma lemmikpuuviljaga, et anda piimale paremat ja huvitavamat maitset.

Autor: Mikk-Alvar Olle (tõlk. Flex)