13. august 2007

Fakte puuviljade kohta

Tükeldatuna, mahlana või tervelt- puuviljad on kulturistide jaoks ideaalsed elujõu ja energia allikad.

Oli aeg, mil enamus kulturiste vältisid puuvilju, arvates, et neis sisalduv fruktoos hakkab nende keharasva sisaldust suurendama. Kuna fruktoos on suhkur, mida lihased ei saa sellele omasel kujul kasutada, siis peab maks esmalt fruktoosi muutma glükogeeniks, mis seejärel talletatakse ja vabastatakse glükoosina kui keha seda vajab. Alles siis, kui maksa glükogeenivarud on täis, hakatakse ületarbitavat talletama rasvana.

Mõõdukalt tarbitud puuviljad annavad meile hädavajalikke antioksüdante. Hea aeg puuvilju tarbida on vahetult enne trenni, kuna paljudes puuviljades sisalduvad süsivesikud on piisavalt aeglasti imenduvad, tagamaks meile trenni jaoks vajaliku energia ja ühtlaselt kõrge insuliini taseme.

Suur apelsin või õun on just sobivad oma trennikotti pistmiseks, kuid kõlbavad ka sellised maistvad viljad nagu ananass, kiivi, mango, arbuus või maasikad. Kuna nende puuviljade söömiseks peab neid enne pesema ja osasid ka tükeldama, siis on võid osta juba pestud-tükeldatud vilju. Kui sul aga on aega, siis eelista ikkagi ise neid pesta ja vahetult enne söömist tükeldada- vaid nii saad kindel olla, et tükeldatud viljad ei ole liiga kaua seisnud.

Uurimus: Hispaania teadlased on avaldanud väljaandes Journal of Agricultural and Food Chemistry, et ettevalmistatud (st kooritud/tükeldatud jne) puuviljade koostis muutub külmikus olles 9 päeva jooksul tegelikult minimaalselt. Nad testisid nii terveid kui viilutatud ananasse, mangosid, arbuuse, maasikaid ja kiivisid, mõõtes 9 päeva jooksul igapäevaselt antioksüdantide nagu c-vitamiin ja karotenoid (beeta-karoteen ja lükopeen) tasemeid. 6 päeva möödudes langes viilutatud maasikates, arbuusis ja mangodes c-vitamiini tase kõigest 5% võrreldes tervete samade viljadega. 10% langes c-vitamiini tase sama aja jooksul viilutatud ananassis ja 12% viilutatud kiivides. Karotenoidide tase langes 6ndaks päevaks 25% viilutatud ananassis, 10-15% aga tükeldatud maasikates ja mangodes. Tükeldatud kiivid ja arbuus karotenoide testimise aja jooksul ei kaotanud.

Uurimuse tulemus kinnitab, et ei peaks kartma trenni kaasa võtta juba tükeldatud puuvilju ja neid enne trenni koos sheigiga tarbida.
Allikas: Flex /Tabatha Elliott

Autor: Tõlkinud Aktivist