28. jaanuar 2003

Toitumis reeglid järg II

Pidage meeles, kõik toimib, kuid miski ei toimi igavesti

Flexi teadusliku poole peatoimetaja Jim Wrighti suust võib seda kulturismile omast fraasi kuulda vähemalt kord päevas.

Kõik kulturismi nõuanded ja strateegiad on teieni toodud selleks, et parandada teie poolt eelnevalt tehtut.

Teie organism otsib tasakaalu kui te aga teete jätkuvalt samu asju pikema perioodi vältel, võib keha sellega lõpuks kohaneda. Seistes kunagi selleise barjääri ees, oleks aeg sisse viia muudatused sisse viia – võtke käsile uued strateegiad.

7. Restoranis olles, käituge rooga tellides intelligentselt

Restoranis söömine ei peaks teie toitumisele negatiivset mõju avaldama. Kui olete distsiplineeritud ja suhtlemisoskuslik, võite üldjuhul leida mõistliku kui mitte ideaalse kulturisti jaoks sobiva eine peaaegu igast menüüst.

Esimeseks reegliks oleks püsida oma toitumise põhitõe juures: tellige küpsetatud või grillitud soustita lihatoite.

Tellige juurvilju, mis oleks valmistatud nii lihtsalt kui võimalik. Küsige toidu valmistamise kohta: kas see kartulipuder on valmistatud rammusa koorega? Kui on, valige selle asemel tavaline küpsetatud kartul. Piirduge äädika- ja õlikastmetega.

Vältige kiirmeetodeid

Oleks tore, kui oleks võtta maagiline jook, mis teeks ära kogu kolme nädala dieedi töö või ehk saaks süstida mõnd kiiresti toimivat (illegaalset) ainet, mis võimaldaks teil saavutada soovitud vormi.

Kui arvate, et see on võimalik, siis on teile müüdud aineid, mille ostmist te kogu ülejäänud elu kahetsete.

Kulturisti eluviis annab teile nõu ja õpetab eluaeg kestvaid harjumusi. Nende toitumine aitab teil tunda end paremini ja parem välja näha, mitte ainult noores eas, vaid kogu ülejäänud päevadel.Ohverdage oma tervis ja vabaaeg kiirmeetoditele ja te võite lõpetada oma elu rikkumisega ei ole olemas kiirmeetodeid.

Vältige alkoholi

Paljud noored kulturistid võivad pidutseda kogu öö, tundes järgmisel päeval end piisavalt hästi, et kohe jõusaali minna.

Ja nähes jätkuvaid eesmärkide saavutusi, usuvad nad, et ei ole alkoholist mõjutatud.

Mõelge uuesti. Alkohol on murk, millega teie organismil on raske toime tulla. Kui teile meeldib nädalalõppudel mõni ‘klõmakas nahavahele pista, siis proovige mõned nädalad ilma alkoholita ja vaadake kui palju paremini teie keha toitumisele ja treenimisele reageerib.

Ärge minge media müütide õnge

Paistab, et igapäev kostub mõnelt veebileheküljelt või mõnest ajalehest alarm hiljuti avastatud õudusest, mõne toidu või toidulisa kohta.

Sageli tulenevad sellised uudised uuringute ebatäpsusest või valesti tõlgendatud uuringutest või siis hoopis kollasest pressist, millel on kombeks teiste väjaandeid hüsteeriaks muuta. Ärge uskuge neid. Pidage meeles, et paljude selliste lugude puhul, pole uuritud nende põhja, ning pealegi, luuravad ‘kõlakad ringi iga nurga taga.

Kulturistid ja nende toidulisad paistavad olema meelis märklauaks, nii et uurige põhjalikult, enne kui uskuma hakate.

Kasutage soolaasendajat

Kulturistid peaksid naatriumkloriidi manustama, kas siis parajal või siis vähesel kogusel.

Vähendamaks oma soolakogust, proovige soola aseainet. Paljudes poodides on saadaval soola asendustooteid, mis on siis tavalise lauasoola (NaCl) ja kaaliumkloriidi (KCl) segu. Erinevalt lauasoolast, ei põhjusta KCl paistetust ning samas tõstab volüümi lihasrakus ja alandab vererõhku.

Maitseaineid kasutage arukalt

Valige neid hoolega. Mõned, nagu majonees, on rikkad küllastatud rasvade poolest ja seetõttu tuleks majoneesi vältida.

Rasvatu majonees teisest küljest, muudab võileiva rohkem meelepärasemaks.

Mitseained muudavad vähemaitsestatud toidud maitsvamaks ja samas julgustavad teid sööma suuremas koguses kvaliteetseid kaloreid. Sinep näiteks, on üldjuhul madala kalorsusega ja tugeva maitsega, olles ideaalseks maitseaineks küpsetamisel või siis maitse parandamisel.

Lisage vürtsi magedatele toitudele

Ühe ja sama trenni tegemine päevast päeva ja sama toidu söömine, võib muutuda sedavõrd üksluiseks, et tormate lähimasse sõõriku kohvikusse.

Siin on head uudised: Praegu on parim hetk ajaloos, tegemaks algust kulturistidele omase toitumisega. On olemas mitmeid valikuid, lisamaks vürtsi tavalisele kuturisti toidule. Näiteks, läheks kanarind kurgust veidi kergemini alla, kui te lisaksite sinna veidi salsat, ja tursk oleks palju ahvatlevam, peale raputatud värske tilli ja mõne sidrunilõiguga. Raputage vahel oma menüüd eksperimenteerige.

Hoidke puhtust

Toidumürgitus on üks kiiremaid viise muuta olematuks nädalaid tagaaetud kulturismi saavutusi.

Tehke kindlaks, et toit, mida ostate on parima kvaliteediga. Jälgige säilivusaega kõigel, mida ostate. Küpsetage täielikult läbi kõik lihad, nii et kahjulikud bakterid saaksid hävitatud. Peske korralikult toidupakendid, selleks et pakendi avamisel ei satuks sealsel pinnal olev mustus toidule.

Küpsetamisel vähendage soovimatut rasva

Peale hoolika toiduvaliku, on tarbitava rasva sisalduse kontrollimise parimaks viisiks toidu hoolikas valmistamine.

Loomulikult peate vältima soovimatute rasvade lisamist valmistatavale toidule. (Kaaluge hoolega, kas on tõesti vajalik panna tükk void sellele puhtale filee lõigule ?) Samuti koorige kõik nähtamatu rasv ja eemaldage õlid valmistoitudelt. Grillimine oleks siiski parem valik kui praadimine, sest rasv tilgub maha.

Autor: Flex tõlk. K.Reial