4. august 2010

Eestimaa Rammumees 2010 tulemused

Juba teist korda võõrustab Restu staadion Valgamaal Eestimaa Rammumehe tiitlivõistlust. Endise Restu mõisa pargis ja hiljem Restu algkooli staadionil on alates 1934 aastast igal aastal esimesel augustikuu pühapäeval korraldanud grupp agaraid kohalikke Restu spordipäeva kergejõustiku ja võrkpalliga. 11 aastat tagasi lisandus sellele üritusele ka Restu Rammumehe võistlus kohaliku ettevõtja Raul Nämi ja tema poja Lauri Nämi eestvedamisel. 2008 a korraldati sealsamas ka juba Eestimaa Rammumehe konkurss.

Nii ka möödunud pühapäeval, 1.augustil, kogunesid Eesti hetke parimad rammumehed Restusse, et selgitada välja Eestimaa Rammumees 2010. Kahjuks kaks meie nimekaimat tegijat Tarmo Mitt ja Andrus Murumets jäid seekord võistlusest eemale, mõlemad on teinud väikese võistluspausi patareide laadimiseks. Kõrvale jäi ka Anstla mees Gert Goršanov Läti etapil saadud vigastuse pärast ja Tallinnast Kalev Kripp. Raske hooaeg ja pingeline võistluskalender olid oma töö teinud. Kohale tulnud seitse meest erinevaist Eestimaa paikadest asusid aga üksteiselt kuuel erineval ja tavainimese mõistes üliraskel alal mõõtu võtma.

Esimeseks alaks kahe 130 kg kohvri kandmine 20 m ja tagasi meremehekõnd ehk üliraskete 350 kg kaaluvate „kaelkookudega“ raskuste kandmine turjal, mis isegi tugevad mehed kõikuma paneb. Sealt see väljend – meremehekõnd. Loosi tahtel läks esimesena rajale ürituse üks korraldajatest kahekordne Eestimaa Rammumehe hõbe, Eesti meister klassikalises tõstmises kolmel korral Lauri Nämi. Mitte just siledal muruväljakul teistele aja ette teinud Lauril jäi vaid oodata ja loota, et keegi seda üle ei tee. Järgmise mehena korra juba Eestimaa Rammumehe tiitli siinsamas Restus 2008 a võitnud Kõrveküla mees Rauno Heinla ei jätnud võimalust kasutamata. Aeg kiirem kui Lauril. Kuid ala võit läks hoopis Vastseliina esindajale, neljakordsele Maarahva Rammumehe võitjale, viiekordsele Eestimaa Rammumehe medalimehele (neist 3 hõbedast ja 2 pronksi) Meelis Pungitsale.

Teisele alale, kus tuli erinevatele kõrgustele tõsta maast raskeid maakive (110, 135, 145, 160, 175 kg) mindi juba ümberpööratud stardijärjekorras. See tähendab eelmise ala võitja stardib viimasena. Viiest kivist said jagu ainult kaks meest. Ala võit Raunole, teine Lauri, ometi võistles mees oma kividega ja neli esimest kivigi tõstis Raunost kiiremini. Kuigi Meelisel oli hea positsioon viimasena kive minna tõstma, nägi ta ju ära kuidas seda lihtsam – kiirem teha oleks, jäi viies kivi maha. Kolmas koht.

Järgmised alavõidud jagasidki aga ära omavahel Rauno ja Lauri. Ülejäänud võistlejatele jäeti vaid võimalus teiseks kolmandaks tulla.

Kolmas ala karusell kaaluga umbes 350 kg, kus ühest otsast kinnitatud palk, mille küljes keskel asuval pingil istusid neli tüdrukut, tuli teist otsa pidi sülle võtta ja ringiratast kõndida niikaua kui jõuad tõi jällegi võidu peoperemehele Laurile, kes suutis raskust lausa kolm ringi vedada. Rauno, kes on sellel alal Austraalias elades ja võisteldes isegi maailmakuulsat leedukat Zydrunas Savickast võitnud jäi seekord Laurile alla poole ringiga. Kolmandaks noor tulevikumees Tallinnast Meelis Peil.

Neljandaks alaks oli kivijänn üle pea selja taha. Ümmarguse lihvitud kivi raskuseks 12 kg. Kuna ala oli suhteliselt võõras noorema põlvkonna rammumeestele, siis teine katse läks kõigil juba paremini. Alavõit kindlalt Raunole, teine Võru mees, 2009 aasta Professionaalsete Rammumeeste ühingu GP üldvõitja Markus Männik ja kolmas Lauri.

Viiendale alale minnes Rauno 6, Lauri 9 ja Meelis 12 punkti. Ala kombineeritud – 320 kg kummi kantimine 4x + 160 kg kivi kandmine 20 m. Siin ei anna kellelegi võimalust Rauno. teine Lauri ja kolmas jällegi Meelis Peil.

Viimaseks alaks Lauri lemmik apolloni kangi tõstmine pea kohale. Kuna apolloni kang ei olnud remondist tagasi, otsustasid korraldajad ja peakohtunik Margus Pärsik võistluse läbi viia tavalise klasikalise tõstmise kangi varrega. Apolloni kangi vars on tavalisest kaks korda jämedam ja teda pole võimalik ühtepidi kätega maast tõsta, selleks tuleb kasutada käte erinevat haaret. Kas oli see tõesti hea päev või luges peenem kang, kõik mehed ületasid ennast. Ala võit ülekaalukalt Laurile, isiklikud rekordid Raunolt, Meelis Peililt, Meelis Pungitsalt, Markus Männikult, Marek Tobilt Tallinnast ja Gunnar Gimbutaselt Elvast.

Raske võistluse lõpuks Eestimaa Rammumees 2010 Rauno Heinla, hõbe juba kolmandat korda Lauri Nämile, pronks Meelis Pungitsale.
Meelis Pungits hiljem jutuajamise käigus reetis, et tal tuleb hooaja lõpp varem kui teistel, kuna ta läbi terve talve tipptasemel ei treeni.

Õhtu lõppes nagu ikka Lauri isa Rauli saunas ja hiljem kaetud laua taga. Hea on käia sellistel võistlustel.

Täname võistluste sponsoreid Restu Karjääri, OÜ Landhaus, AmEst Invest, Valga Puu, Mapomets, www.muinasjutupidu.ee ja Eesti Proffesionaalsete Rammumeeste Ühing.

Võistluste protkolli vaata [attachment=154]siit[/attachment]

Autor: Margus Pärsik