30. september 2010

Elis Kulinits krooniti Kick – boxingu maailmameistriks!

Käesoleva aasta juunioride kick-boxingu WAKO maailmameistrivõistlustel, mis toimusid Serbia pealinnas Belgradis, võtsid osa poolteist tuhat sportlast viiekümnest riigist. Kick-boxingu erinevates stiilides võistles sportlasi viielt kontinentidilt. Meistrivõistluste favoriidiks oli Venemaa koondis, kelle delegatsioon koosnes 200 inimesest. Võistlesid 160 sportlast – ülejaanud olid treenerid, arstid, massöörid.

Eesti koondise koosseis: võistkonna kapten ja Tallinna klubi Garant peatreener Igor Shinkevich, sportlased: Elis Kulinits (-63.5 kg), Artur Zarva (-67 kg), Aleksandr Sokolovski (-67 kg), Vadim Pahomov (-71 kg). Kõik sportlased on juba rahvusvaheliselt tuntud ja treenivad igapäevaselt klubis Garant. Samuti oli võistkonnas rahvusvalise kategooria kohtunik Dmitri Petrjakov.

Kõige karmim ja kompromissitum kick-boxigu stiil on K-1, mis on ka traditsiooniliselt Garant liikmete ala, kuna sarnaneb enim Muay Thaiga (taipoks).

Esmakordselt suurvõistlusel esinenud Vadim Pahomov (treener Igor Shinkevich) võitis esimeses matšis poolaka Bartosz Kowalski. Teine matš oli väga tugeva vene sportlase Vladimir Degtjarjoviga. Oli väga võrdne võitlus – esimesed 2 raundi juhtis meie sportlane, kuid kolmandas väsis. Kahjuks otsustasid kohtunikud 2 : 1 häältega anda võidu hilisemale maailmameistrile Venemaalt.

Eesti liidrid kaalukategoorias – 67 kg Aleksandr Sokolovski ja Artur Zarva finaali pääsemiseks võitsid 3 võitlust. Sokolovski võitis nokaudiga kohtumise Sabir Agayeviga (Aserbaidzaan), punktidega Itai Gershowi (Iisrael) ja Peter Petriku (Slovakkia). Artur Zarva võitis nokaudiga kohtumise Adam Blackanderi (Kanada) ja Antonio Marusici (Horvaatia), punktiga võitis Omri Rahamimi (Iisrael). Kohtudes omavahelises finaalis näitasid mõlemad klubikaaslased tõelist võidutahet, kuid kohtunik andis võitu Sergei Vinokurovi õpilasele Artur Zarvale.

Eesti noorim esindaja 16-aastane Elis Kulinits (treener Igor Shinkevich) ületas kõiki ootusi. Jõudes poolfinaali, kus ta kohtus kogenud leedulase Hasan Khaliloviga, oskas ta raskes võitluses võita. Finaalis, aga võitis ta favoriidi, taas venelase Bashir Tazhidinovit ja sai Eesti läbi aegade kõige noorimaks kick-boxingu maailmameistriks!

Poisid püstitasid ka omapärase rekordi sellel spordialal – ühel meistrivõistlusel 10 võitu.

Eraldi tuleks laiemale publikule selgitada, et tegemist oli WAKO föderatsiooni maailmameistrivõistlustega. WAKO on ainus kick-boxi föderatsioon, mida aktsepteerib Rahvusvaheline Olümpiakomitee – ROK ja seeläbi ka Eesti Olümpiakomitee – EOK. Sarnaselt nagu kulturismis on IFBB või korvpallis FIBA. Kõik teised põrandaalused ja pool-legaalsed föderatsioonid ei ole oma võistluste taseme ja osavõtjate arvu poolest võrdväärsed eelpoolmainitud föderatsioonidega. Seega ka selliste tiitlite väärtuse üle võib igaüks ise otsustada.

Autor: Eesti kick – boxingu Liit