1. detsember 2011

Rene Kari: Kolm Maali; Kolm Fotot; Kolm Lugu

Rene Kari, 61-aastane kunstnik esitab teile enda kolm teost ja nende kolme teose lood.

1. SININE, MUST JA VALGE, 1988
Üks neist maalidest on üleval Eesti Presidendi residentsis.

[pilt=7063]

Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves ja Rene Kari maalinguga “Sinine, Must ja Valge” (Eesti, Tallinn, Eesti Presidendi residents, 7. oktoober 2011)

Selle maali lugu:
Et sinine, must ja valge on eesti rahvuslipu värvid, siis nõukogude okupatsiooni ajal oli Eestis sini-must-valge värvikombinatsiooni kasutamine keelatud… Kõikjal. – Ajalehtede, ajakirjade, kõikvõimalike trükiste kujunduses…ja loomulikult ka maalikunstis. Võim kartis neid värve.

1988 aasta märtsis – kui juba võidutses M.Gorbatšovi perestroika ja glasnost, eksponeerisin oma personaalnäitusel kolme keelatud värvitoonides maali pealkirjaga “Sinine, Must ja Valge”.
Paraku – selle värvikombinatsiooni kasutamiseks oli veel liiga vara… Järgmisel päeval olid need maalid näituselt kõrvaldatud.

Jäin Eesti kunstiajaloos viimaseks kunstnikuks, kelle loometegevuse suhtes KGB-l õnnestus oma võimu realiseerida.

Kümme aastat hiljem eksponeeriti kõnealust maalikomplekti näitusel “Freedom of Choice”.

2. MÄRK, 2011

[pilt=7060]

Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso ja mina ühes minu maaliga “Sign”. (Estonia, Tallinn, Riigikogu hoone. August 17, 2011.)

Selle maali lugu:
See maal on meie parlamendi Tiibeti toetusrühma kingitus dalai-laamale. Mulle kui maali autorile jäeti au kingitus üle anda. Spetsiaalselt selleks otstarbeks valminud maal sümboliseerib Eesti sõprust Tiibetiga. – Nende kujund meie rahvuslipu värvides.

3. KOOD, 2011

[pilt=7061]

See maal kuulub IFBB Presidendile, härra Rafael Santonjale.

[pilt=7062]

IFBB President härra Rafael Santonja ja mina ühes minu maaliga “Code”. (Tallinn, November 20, 2011.)

Selle maali lugu:
See maal on Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu kingitus Dr Rafael Santonjale, seoses tema raamatu “REVITALISATSIOON ehk kuidas elada saja-aastaseks” eesti keeles välja andmisega. Raamatu esitlus leidis aset üheaegselt IFBB MM-iga klassikalises kulturismis, Tallinn 2011. Au kingitus üle anda jäeti mulle – maali autorile, kes ühtlasi ka paljudele tuntud kui “an artist and a work of art in one”.

Kui neid kahte ülal käsitletud maali võib lugeda erandlikeks minu loomingus, siis CODE näol on tegu minu traditsioonilises võtmes maaliga. Maalitud on keha, keha ILU.

Autor: Toimetus