31. märts 2013

Siim Rast tegi jõutõstmise ajalugu

Eile, 30. märtsil, toimunud jõutõstmise Eesti Meistrivõistlusel tegi Siim Rast ajalugu. Esimese eestlasena jõutõstmise ajaloos sai 24-aastane mees kokku üle 1000 kilogrammi! Siim kükkis 386 kg, mis on ametlikult suurim raskus, mida Eestis keegi on kükkinud. Lamades surumises sai ta kirja 280 kg ning jõutõmbes püstitas oma kaalukategooria (120+ kg) Eesti rekordi 335 kiloga. Kokku tuli seega 1001 kg!

Siim Rast ise kommenteerib seda sündmust järgmiselt: „Täna toimunud EMV raames õnnestus lõpuks üks unistus täita ja kogusumma rekord viia üle 1000kg, täpsemalt siis 1001kg.

Ei saa öelda, et oleks olnud hea võistlus, aga suutsin siiski endast täna maksimumi võtta. Kükis jäi küllaltki napilt 400kg alistamata ja surumises pidin piirduma algraskusega 280kg, kuid tänu jõutõmbele 335kg, õnnestus siiski see 1000kg täis teha.
Tänased parimad katsed siis (386kg, 280kg, 335kg).

Aitäh kõigile toetajatele, perele, ja Reval-Sport Powerlifting Team’ile“.

Ajalugu tehti ka kergemate meeste seas, kus kaks sportlast uuendasid absoluutset Eesti rekordit jõutõmbes. Alguses purustas selle rekordi Rait Sagor, kes tõmbas 358 kg ning kohe pärast seda võttis rekordi endale Elar Kraav, kes tõmbas 360 kg. See on raskus, mida enne ei ole Eestis keegi ametlikult tõmmanud.

Samuti sai sellel võistlusel näha ülipingelist heitlust absoluutse Eesti meistri tiitli eest, millele pretendeeris kaks sportlast – eelmise aasta juunioride Euroopa absoluutne meister Alex-Edward Raus ning juunioride Euroopa meistrivõistluse pronks Rait Sagor. Kuni eelviimase tõmbekatseni ei olnud veel selge, kes tuleb võitjaks. Napilt oli ees Alex, kuid Raidil oli veel varus viimane jõutõmbe katse, mida tuli kindlalt sooritada, et konkurenti edestada. Selle ka ta tegi – tõmbas näiliselt kergelt 358 kg ning edastas Alexi 0,17 Wilksi punktiga.

Alexi ja Raidi heitlust saab jälle näha 12. aprillil juunioride Euroopa meistrivõistlusel, kus nad võistlevad samas kaalukategoorias.

Pildil (vasakult paremale): Elar Kraav, Rait Sagor, Alex-Edward Raus, Taavi Pehme, Siim Rast, Aimar Kuusnõmm.

Autor: Eesti Jõutõsteliit