28. mai 2014

Õhtuleht: Neli väga vinget saarlasest venda, kellelt peaks õppima kõik allaandjad

Saatuse keerdkäigud on imelised. Muhus sündinud ja Kuressaares sirgunud vendade Kuusnõmmede lapsepõlv oli kõike muud kui meelakkumine. Pärast vanemate lahkuminekut suutsid neli poissi elu karmis kadalipus karastuda ning kasvasid eeskujulikeks inimesteks – nende päästerõngaks osutus sport.

Kuusnõmmed on vaieldamatult Eesti tugevaimad vennad. Neist kolmel – kulturistidel Raigol ja Rainil ning jõutõstjal Aimaril – on auhinnakapis tiitlivõistluste medalid. Vanem vend Gunnar krooniti tänavu lamades surumises Eesti absoluutseks meistriks.

Pahatihti kipuvad inimesed raskustesse sattudes alla andma. Kuusnõmmed on omamoodi müüdimurdjad.

Tõsi, pere lagunemine tekitas vendadele, kellel on ka noorem õde, hinge verise haava. “See oli meile kõigile raske aeg,” räägib Raigo. “Kui vanemad lahku läksid, kolis isa mandrile. Rain ja Gunnar elasid ühe aasta tema juures, kuid valdavalt kasvatas meid ema.”

Raigo vajub korraks mõttesse. “Vedas, et ei sattunud gängi või poe taha istuma,” jätkab ta arutelu. “Piltlikult öeldes võinuks minna isa jälgedes, talle meeldis napsu võtta.”

Aimar lisab: “Minule pere lagunemine väga hullusti ei mõjunud, olin toona alles seitsmeaastane, liiga noor, et kõike täpselt mõista. Aga poleks ma spordiga tegelema hakanud, siis ei istuks praegu ilmselt siin – võib–olla istuksin hoopis poe taga, pudel suus! Kõige raskem oli tegelikult vanemal vennal.”

Kiidavad ema, isa vastu vimma ei pea

Gunnar kinnitab Aimari sõnu. “Elasin juhtunut eriti raskelt üle,” lausub ta. “Ma olin isa poeg, sain temaga hästi läbi. Ühe aasta olin koos Rainiga Tallinnas isa juures, paraku ei saanud ta meiega hakkama.”

Sestap pidi Kuusnõmmede ema viie lapsega toime tulema – ta oligi väga tubli! “Ema valmistas süüa kümneliitrise potiga, mis sai õhtuks tühjaks,” märgib Raigo. “Samas olime töökad poisid ja aitasime teda. Vahel tegime muidugi pahandust ka, eks emal oli nelja poisiga raske.”

Rain täiendab: “Ema kasvatas meid rangelt. Kui olime juba 18aastased, siis ta õhtuti ikka helistas ja ütles, et peaksime juba kodus olema. Tegelikult tuli selline kasvatus meile ainult kasuks.”

Emast räägivad Kuusnõmmed soojalt, ent selga pole nad pööranud isalegi. “Isa vastu vimma ei ole, aga päris nii temaga ei suhtle nagu emaga,” avaldab Rain.

Murranguliseks sündmuseks kujunes vendade kinnitusel Kuressaarde kolimine. “Selle võimaluse pakkusid tädi ja tema mees,” sõnab Rain, tänunoot hääles. “Ei kujuta ette, kus elaksime ja mida teeksime, kui me poleks sinna läinud.”

Imetlusväärne tahtejõud aitab Kuusnõmmesid igal sammul. Praegu käivad nad Tallinnas spordiklubis Sparta harjutamas pärast rasket tööpäeva. Raigo, Rain ja Aimar teenivad leiba ehitusel ning Gunnar tee-ehitusel. Kuidas neli venda on tippu jõudnud ja mida nad vabal ajal teevad, räägib igaüks enda eest:

Loe pikemalt Õhtulehe veebiväljaandest: [url=http://www.ohtuleht.ee/581488/neli-vaga-vinget-saarlasest-venda-kellelt-peaks-oppima-koik-allaandjad]Neli väga vinget saarlasest venda, kellelt peaks õppima kõik allaandjad[/url]

Autor: Õhtuleht”;i:56;s:13:” Deivil Tserp