19. juuni 2014

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit jätkab võitlust puhta spordi eest!

2001. aastal alguse saanud dopinguproovide tegemine on kestnud nüüdseks 14 aastat.

Saame juba teha kokkuvõtte ka 2014. aasta esimesest poolaastast aga ka värskendada mälu eelnenud 5 aasta kohta. Iga positiivse proovi andnud sportlane kahjustab spordiala mainet, see on vältimatu ja loogiline, kuid EKFL (Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit) pole kunagi püüdnud pead liiva alla peita ja näidata tegelikkust paremana, kui see on. Ka sel aastal on tabatud juba kaks patustajat. Nii nende, kui kõigi läbi aegade antidopingureeglite rikkujate nimed on avalikustatud ja nad on saanud teenitud karistused. Paraku on nad heitnud tumeda varju kõigile kulturismi ja fitnessialade sportlastele.

Tähelepanu aga vääriksid just need, kes on andnud panuse kulturismi maine hoidmisse. Need sportlased lükkavad ümber väite, et “kõik kulturistid on keemikud”. Aga, mis veel olulisem, nad näitavad, et ausalt on võimalik võita suurvõistluste medaleid.

EKFL telliks rohkem dopinguproove, nii võistlusväliseid, kui –siseseid. Proovide arvu paneb paika aga raha. Aga olgu need arvud ja nimed järgnevalt ära toodud.

2014 I poolaastal tehtud 8 testist olid 6 negatiivsed: Danel Schwede, Jürgen Ots, Raigo Kuusnõmm, Reet Reimets, Janar Rückenberg, Rainer Palm.

Aastal 2013 tehtud 6 testist olid 4 negatiivsed: Argo Väli, Siim Veri, Imre Uibokand, Ott Kiivikas.

Aastal 2012 tehtud 3 testi olid negatiivsed: Kristina Koroljak, Siim Kelner, Ott Kiivikas.

Aastal 2011 tehtud 14 testist olid 12 negatiivsed: Taavi Koovit (3x), Aimar Kuusnõmm (2x), Ivo Pärle, Nikolai Kornõšev, Mikk Raudsepp, Janar Rückenberg, Imre Vähi, Merike Sula, Oleg Anissimov.

Aastal 2010 tehtud 6 testist olid 5 negatiivsed: Ott Kiivikas, Taavi Taros, Jüri Leinvald, Annika Summel, Harri Indus.

Aastal 2009 tehtud 4 testist olid 3 negatiivsed: Taavi Koovit, Silver Sõrmus, Ott Kiivikas.

Olgu lõpetuseks ära toodud veel mõned arvud. Aastatel 2001-2014 Eesti meistri- ja karikavõistlustel tehtud 67 proovist oli negatiivseid 47 ehk 70 %. Aastatel 2009-2013 tehtud võistlusvälistest 14 testist olid 10 ehk 71 % negatiivsed.

Kas me oleme rahul? Loomulikult mitte aga neid numbreid ei saa muuta soodsamaks kontrolli nõrgendades. EKFL võitleb edasi. Praegu saame aga öelda kindlalt seda, et valdav enamus Eesti kulturismi ja fitnessialade võistlusportlastest ei kasuta keelatud aineid!

Autor: Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit