19. august 2014

Alates 1. septembrist 2014 kuulub ksenoon spordis keelatud ainete hulka

Hiljuti teavitati Maailma Dopinguvastase Agentuuri (WADA) keelatud ainete nimekirja komiteed ksenoonist ja selle potentsiaalsetest sooritusvõimet parandavatest omadustest.

Komitee arutas küsimust aprillikuu koosolekul. Keelatud ainete nimekirja komitee soovituse kohaselt kiitis täitevkomitee heaks 2014. aasta keelatud ainete nimekirja lõigu S.2.1 muutmise, kus hüpoksiast indutseeritud faktori (HIF) aktivaatorid nagu ksenoon ja argoon on nüüd konkreetselt tuvastatud. Sealjuures tuleb tähele panna, et tsüanokobalamiin (vitamiin B12) ei ole keelatud. 2014. aasta keelatud ainete muudetud nimekiri jõustub 1. septembril 2014.

Ainete või võtete keelatud nimekirja kaasamise kriteeriumiks on, et vastav aine või võte kujutab endast maskeerivat ainet, võimaldab tõsta sooritusvõimet, on tervisele ohtlik või on vastuolus spordi vaimuga.

Eesti dopinguvastaste reeglite kohaselt teeb SA Eesti Antidoping keelatud nimekirja ja selle muudatused kättesaadavaks igale spordialaliidule ja iga spordialaliit kohustub tagama keelatud nimekirja kättesaadavuse oma liikmete ning osalejate jaoks.

[url=http://antidoping.ee/?cat_1=3&cat_2=46&ID=46]Vaata uut versiooni keelatud ainete ja meetodite nimekirjast.[/url]

Autor: SA Eesti Antidoping