19. jaanuar 2015

Parim harjutus, mida paljud ei tee

Uue uuringu järgi on jõutõmme kangiga äärmiselt kasulik harjutus, mida tasuks kindlasti kaks korda nädalas oma treeningkavva lisada.

Nimelt näitas ajakirjas Journal of Strength and Conditioning Research avaldatud uuring, et jõutõmbe tegemine kaks korda nädalas kümne nädala jooksul parandas nii põlve painutaja- kui sirutajalihaste tööd, mis omakorda võimaldas paremini kõrgushüpet sooritada. Teisisõnu muutusid nad plahvatuslikke liigutusi sooritades kiiremaks ja said jõudu juurde, kirjutab Health.com.

Uuringu autor, Texase tehnikaülikooli tervise- ja sporditeaduste osakonna dotsent Matt Stock märkis, et suure tõenäosusega parandab nende lihasgruppide tugevdamine tulemusi ka sprintimisel ja kastihüpete tegemisel.

Miami Influence Atelier klubi omanik ja peatreener Faheem Mujahid märkis, et suurem osa jõutõmbeharjutusest isoleerib ja paneb tööle tuharad ja reie tagalihase, kuid hõlmatud on samas ka reie nelipealihas, mis aitab sirutada põlveliigest. Lisaks on see üks vähestest harjutustest, mis annab tööd ka suurele lähendajalihasele.

Stock lisas: «See on eriti kasulik seetõttu, et tööd saavad korralikult just tagumise lihasahela lihased, mis sageli ära unustatakse – reie tagalihased, tuharalihased ja lülisamba sirutajalihased. Nende lihaste ignoreerimine treeningprogrammi raames võib olla väga ohtlik nii vananemise kui ka põlvede tervise seisukohast.»

Kuid hoolimata oma suurest efektiivsusest võib jõutõmme seljale kõvasti liiga teha, kui harjutust korrektselt ei sooritata. Oluline on seda harjutust tehes kaasata sügaval asetsevad kõhulihased – kui sa seda ei tee, saab selg kogu koormuse endale ja see on väga ohtlik.

Kuidas saada teada, kas sinu kõhulihased töötavad harjutuse ajal korralikult? Mujahidi trikiks on siduda kõhu ümber kingapael vms nöör ning kui kõhulihased pole piisavalt pingul, hakkab pael harjutust sooritades pigistama.

[url=http://tervis.postimees.ee/3058837/parim-harjutus-mida-paljud-ei-tee]Allikas[/url]

Autor: Postimees Tervis