5. mai 2015

Indrek Otsus kommenteerib: Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis 2015

Olen juba hea hulk aastaid kommenteerinud Eesti karika- ja meistrivõistlusi ning avaldanud muuhulgas arvamust ka erinevate alade kohta üldisemalt, sealhulgas virisenud kitsa kandepinna üle, püüdes mõista selle põhjuseid, ennustanud tulevikku jne. Kes soovib, võib minu varasemaid kommentaare sirvida aga seekord teen lühidalt ja keskendun vaid sportlastele, kes mulle silma jäid.

Tavapäraselt kasutan ainult eesnimesid. Vabandan, kui see kedagi häirib. (Protokoll on [url=http://forums.fitness.ee/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=64418]siin[/url]).

Fitness. Kiiduväärt, et kõik meie parimad olid rivis—kaks juunioride ja kaks naiste konkurentsis. Üllatusi polnud. Johanna pani oma kogemused ja taseme maksma nii keha- kui vabakavavoorus 7:0. Siiski jagub mul kiitust ka Lisannale, kes mõlemas komponendis oli hästi ettevalmistatud (treener Jaana Junson). Nüüd tahaks näha arengut järgmisel võistlusel.

Mõistetavalt on raskem arengut näidata meie kahel esinumbril. Vabakavas peeti paremaks Endlat (5:2), kehavoorus Kristinat (7:0). Ütleks, et see oli ootuspärane. Vastavalt võistlusmäärustele sai võidu Kristina.

Body-fitness. Ainult kolm naist oli laval aga nende reastamise tegi raskemaks asjaolu, et kõigil olid oma tugevamad ja nõrgemad komponendid ning—nagu näha– teenisid kohti esimesest kolmandani. Mind üllatas positiivselt Tatiyana ja negatiivselt Darola. Muidugi, Darola head jooned polnud kuhugi kadunud, kuid selge ülekaal rikkus pildi. Napp võit tuli siiski.

Naiste physique. Et ka üks on lahinguväljal sõdur, tõestas “igiliikur” Esta: ei ole ta midagi aastaga ära andnud, silmapaistev vorm oli kõigile näha. Sügav kummardus!

Rannafitness. “Rannafitness on segane värk”, kirjutasin sügisel. Tundub, et see on nii jätkuvalt ka kohtunike jaoks. Igatahes on meeste iludusvõistlus kõvasti populaarsust kogunud—lavale jõudis 8 juuniori ja 8 täismeest. Kohtade suuremat kõikumist oli märgata just juunioride konkurentsis. Väike kurioosum: kui neli võitjat absoluudis kokku said, jäigi kõige napimalt peale juuniorieas Karl-Erich, kes võistles ja
võitis ka meeste pikemas kategoorias, olles enne juunioride pikemas jäänud teiseks… Ei hakka siinkohal kedagi täpsemalt “lahkama”, küll tunnistan, et enamik võistlejaid olid siiski päris korraliku vormi teinud. Tegemist on alaga, kus üllatused on alati võimalikud ehk ka “puujalast võib pauk tulla”. Elame, näeme.

Bikiinifitness. Buum jätkub. Või alles kogub hoogu? 38 naist, juuniorieast veteranideni, 9 kategooriat! Silme eest võttis kirjuks. Ütlen tõsiselt: teatud alade puhul tuleb tunnistada tõsiasja, et ilu on eelkõige vaataja (sealhulgas kohtuniku) silmades. Seda ei saa imeks ega pahaks panna. On meeldiv tõdeda, et kvantiteedi tõus ei ole alla viinud kvaliteeti. Kui maailma hõbe jääb Eestis teiseks, siis peab tase olema hirmkõva, või…
Igatahes, kõigi naiste kategooriate võitjad—Regina, Mariliis, Jaanika, Reet, Cärolin ja Kristiin Heleen—olid oma võitu väärt. Klass omaette—Reet. Respekt!

Olengi jõudnud oma liistude juurde… kulturism.

Noorte võitja—Meinart—näitas oma vanuse kohta head taset, tunnistuseks absoluudi 2. koht. Seitsmest juuniorist olid raskema kategooria 2 paremat—Tanel ja Siim— tõsiseltvõetavad konkurendid ka meestele. Minu jaoks ehk oligi Tanel Eesti KV kõige suurem positiivne üllatus. Väga hea vorm ja korralik lihasmass. Väga loodan, et “poiss” mõne aastaga ära ei kao ja püsivust jätkub.

Klassikuid kogunes 9, igasse kategooriasse kolm. Lühemas olid kõigil oma plussid. Peep jäi selgelt vormiga alla ja võitu siit tulla ei saanud. Ma ei imestaks, kui võitnuks hoopis Rain: tasemel vorm ja proportsioonid. Aga esikoht läks kindlalt Olegile. Ei vaidle vastu sugugi!

Imre sai küll Siimu vastu kindla võidu aga asi ei ole veel 100 %. Ei peagi olema. Siim, kes vaikselt edasi on läinud (ja teatud poosides väga hea välja näeb!), peab poseerimisega vaeva nägema. Lihtsad vead rikuvad pilti. Ja jalgade / säärte massi on vaja. Lihtne öelda, raske teha…

Pikamas klassis oli suhteliselt kindlalt parim Ants. Sügisel selget arenguhüpet näidanud Sten-Erik ei suutnud seekord nii head vormi teha ja “karistus” oli loogiline. Ju oli aeg kahe võistluse vahel napp.

Nelja kulturisti konkurentsis oli asi lihtne esimese kahega: Ott klass omaette, Raigo klass omaette. Põnevaks läks (kui nii võib öelda) järgmiste kohtadega: napilt kolmas Andrei, napilt neljas Ivo.

Ott oli lähedal oma parimale tasemele aga ninast verd välja ei võtnud. Ise on süüdi, et standardi nii kõrgele on kruvinud . Teravuses on väikene varu.

Raigo oli hea! Oma trumbid (“raam”, selg, jalad) käis välja. Samuti on varu vormis.

Meeste absoluudis üllatusi ei olnud. Teenitult sai kõrge koha juunior Tanel.

Vaata ka kokkuvõtvat videot!

[youtube=YHRO3TBiPKY]
Vaata lisaks:

[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=595167]GALERII [/url]
[url=http://forums.fitness.ee/topic/39466-31ekv-kulturismis-ja-fitnessis-tulemused/page-12]Arutelu foorumis[/url]
[url=http://forums.fitness.ee/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=64418&_ga=1.211189270.245296260.1410687646]Protokoll[/url]
[url=http://tv.delfi.ee/sport/ylekanded/taispikkuses-eesti-fitnessi-ja-kulturismi-karikavoistluste-finaalid?id=71279907&hc_location=ufi]Täispikkuses video võistlustest[/url]

Autor: Indrek Otsus