22. juuni 2016

Kulturismi- ja fitnessisportlaste tihe kevadine võistlushooaeg

9 võistlust, 36 rahvusvahelist medalit ja hulganisti finaalkohti. Just nii võib võtta kokku rahvusvahelise osa kulturismi-ja fitnessikoondise jaoks. Lisaks kaks kodumaist võistlust ning Balti Matš meie oma pealinnas, Tallinnas.

Kevadhooaja avapauk anti märtsi viimasel nädalavahetusel Saksamaal, Loaded Cup nimelisel turniiril. Meie riiki esindas kogunisti 5 sportlast ning koju toodi 4 medalit. Bikiinifitnessi kategoorias võitis esikoha Andra Vagur, masters bodyfitnessi kategoorias tuli hõbedale Esta Pilt ning hõbemedalid läksid ka klassikalises kulturismis võistelnud Siim Savisaarele ning kulturistile, Ott Kiivikasele.

Juba 2 nädalat hiljem, 9. aprillil, toimusid järjekorras kaheksandad Lõuna-Eesti karikavõistlused. Kui eelnevatel aastatel viidi võistlus läbi nii algajate kui ka edasijõudnute arvestuses, siis sellel aastal anti võimalus osaleda ainult neile, kellel eelnev võistluskogemus puudus. Võisteldi kokku kümnes kategoorias ning kokku osales 42 võistlejat. Bodyfitnessis võitis kuldmedali naiste arvestuses Lilian Rannu ning juunioride arvestuses Sigrid Meemaa. Bikiinifitnessis võisteldi kahes pikkuskategoorias ning lisaks ka juunioride arvestuses. Juunioride parimaks bikiinifitnessi sportlaseks hinnati Lisett Luts. Pikkuskategooriatest lühemas, -166cm, võidutses Liis Rosenthal ning pikemas sai kuldmedali Marlee Kruusimäe, kes ühtlasi võitis ka absoluutselt parima bikiinifitnessi sportlase tiitli. Väga kõrge tase oli tase rannafitnessis. Meeste arvestuses võidutses Sergei Sevtsov ning juuniorides Edgar Kaasik, kes saavutas ka rannafitnessi üldvõidu. Klassikalise kulturismi võit ja kulturismikategooriate absoluutvõit läks Kristjan Orasele.

Samaaegselt Lõuna-Eesti karikavõistlustega võidutses Ott Kiivikas Norras Oslo Grand Prix võistlusel. Kõigepealt võitis Ott oma kaalukategoorias, -95kg, kuldmedali ning seejärel sai ta ka absoluutvõidu. Nimelt on kulturismivõistlustel tavaks kõrvutada eraldi iga kaalukategooria 1-2 paremat võistlejat ning selgitada välja nende seast absoluutselt parim.

Aprilli kolmandal nädalavahetusel sõitis Eesti koondis 14-liikmelises koosseisus Sweden Grand Prix võistlusele. Ott Kiivikas võitis järjekordse kulla, võisteldes -90kg kaaluvate meeste kategoorias. Raigo Kuusnõmm sai -80kg klassis hõbeda. Bikiinifitnessis säras Andra Vagur, kes sõitis koju hõbemedaliga. Samuti tegid head tulemused bikiinifitnessis ka Agne Kiviselg ja Ene Tomingas, kes pääsesid poolfinaalidesse. Bodyfitnessis näitas eriti head vormi Tatiyana Pudovkina ning tasuks selle eest pronks. Samui tegi hea tulemuse samas kategoorias võistlenud Gea Taalvelt, kes saavutas viienda koha. Klassikalises kulturismis võistlesid Siim Savisaar ja Peep Reinart. Siim sai pääsu finaalidesse ning saavutas neljanda koha. Peep pidi leppima poolfinaalidega. Rannafitnessis astusid üles kategoorias -178cm Kert Kaljula ning +182cm Kuido Jõgisalu ja Hans Hiiuväin. Kõik mehed pääsesid võistlema poolfinaalidesse. Finaalini võistles Kuido Jõgisalu, kes saavutas kuuenda koha.

Eriti rohkearvuliselt esindati meie riiki Läti lahtistel meistrivõistlustel. Tegemist on Baltimaade ühe suurima kulturismi- ja fitnessivõistlusega ning laval oli kogunisti 45 eestlast. Oma esimesel võistlusel fitnessis saavutas Natalja ja Ott Kiivikase tütar Emilia Kiivikas esimese koha. 8-aastane Emilia sooritas rohkelt jõuelemente sisaldava vabakava, millega tegi silmad ette nii mõnelegi täiskasvanule, ega eksinud kordagi kava esitamisel. Laste fitnessis saavutasid finaalkohad ka Margarita Sumarok, Elena Fesenko ja Sofia Zapalova.
Ka naiste fitnessi kategooria oli väga edukas. Teise koha saavutas Karmen Mets, jäädes alla maailma ühe suurima võistluse Arnold Classicu hõbemedalistile, lätlasele Vanesa Belovale. Pronksmedali võitis Sigrid Meemaa. Finaalikohad läksid Lisanna Laanelale ja Elisabeth Tinastile.Enim medaleid toodi bikiinifitnessis. Viiest erinevast kategooriast võideti koguni 3 kulda. Esikoha saavutasid Karina Polovnikova, kategoorias -160cm, Janika Aavamägi, kes võistles kategoorias -163cm, ning Agne Kiviselg, võistluskategoorias -169cm. Hõbemedalile tuli oma pikkuskategoorias -172cm Riina Rõõm ning proksmedalile Mari Pukk, kategoorias +172cm. Finaalkohad erinevates pikkuskategooriates said ka Piret Lauk, Tuuli Jõgar, Helen Randmets ja Lisett Luts. Bodyfitnessis võisteldi ühes kategoorias ning kaksikvõit läks Eestile – auvääriline esikoht Tatiyana Pudovkina ning teine koht Lilian Rannule. Finaali jõudis ka Gea Taalvelt. Rannafitnessis võisteldi kahes kategoorias ning mõlemas saavutasid teise koha eestlased: -178cm kategoorias Kert Kaljula ning +178 Kuido Jõgisalu. Finaalkoha said Edgar Kaasik ja Ivar Mikk. Kulturismis võistles eestlastest ainsana Raigo Kuunõmm, kes saavutas hõbemedali. Klassikalises kulturismis võttis hõbeda tema vend Rain Kuusnõmm ning kolmandaks jäi Ramil Lipp. Peep Reinart jõudis finaali. Esmakordselt viidi läbi rahvusvaheline Fitmodelli võistlus, kus pronksmedalile tuli Julia Korotõtš. Snežana Ševtsova, Jelizaveta Rokovski ja Irina Akishina pääsesid finaali.

30. aprillil toimusid Salme Kultuurikeskuses Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis. Päeva alustas laste fitnessi kategooria 7-15-aastaste laste arvestuses, mille võitjaks krooniti suurepäraselt jõuelemente sooritanud Ott Kiivikase tütar Emilia Kiivikas (Kristina Korjoljak Spordiklubi). Fitnessi kategoorias naiste arvestuses sai ülekaaluka võidu Karmen Mets (My Fitness).
Kulturismikategoorias nii noorte kui ka juunioride arvestuses oli parim Meinart Möls. Meeste arvestuses kulturismis võitis ülekaalukalt Ott Kiivikas, mis tõi perekond Kiivikasele juba teise võistluste kuldmedali. Ott sai ühtlasi ka ka kõikide kulturistide arvestuses absoluudivõidu.
Klassikalises kulturismis võistlesid koos mitmed rahvusvaheliste võistluste medalistid ning parimat vormi näitas üllatuslikult Siim Savisaar. Bodyfitnessi võitjaks kuulutati Tatiyana Pudovkina.
Rannafitnessi võitjaks juunioride kategoorias tuli Ivar Mikk. Meeste rannafitnessi -178 kuldmedal läks Kert Kaljulale ja +178 kategooria võit Kuido Jõgisalule. Aboluutselt parimaks rannafitnessis valisid kohtunikud Kert Kaljula.
Esmakordselt Eestis viidi läbi ka Fitmodelli demovõistlus ning kohad jaotusid järgnevalt: 1. Julia Korotõtš, 2. Julia Smoli, 3. Irina Akinshina.
Enim võistlejaid oli bikiinifitnessi erinevates kategooriates. Juunioride kategooria võitjaks tuli Lisett Luts, mastersite arvestuses oli parim Evelin Ainomäe. Kõige lühema bikiinifitnessi kategooria kuldmedal anti Jekaterina Remetsile. Kategooria -166cm võitjaks tuli Janika Aavamägi. Enim võistlejaid oli bikiinifitnessi pikkuskategoorias -169cm, mille kuldmedal anti Reet Reimetsale. Kõige pikemate bikiinifitnessi sportlaste arvestuses võitis napilt Mari Pukk. Bikiinifitnessi absoluutvõit läks Jekaterina Remetsile.

Peale Eesti karikavõistlusi jätkati Salme Kultuurikeskuses Balti Matšiga, kuhu pääsesid Eesti karikavõistluste parimad.
Fitnessi võit läks Karmen Metsale, kes napilt võitis vabakavas Eesti sportlast Vasilina Kuksovat, kuid võttis kehavoorus kindla võidu ning kokkuvõttes saavutas esikoha. Juunioride kulturismi võit läks sportlasele, kellele anti üle Eesti karikavõit nii noorte kui ka juunioride arvestuses, Meinart Mölsile.
Bodyfitnessis saavutas esikoha terve hooaja mitmetel rahvusvahelistel võistlustel häid tulemusi teinud Tatiyana Pudovkina.Klassikalises kulturismis sai võidu ka täna Eesti Karikavõistlustel võitjaks tulnud Siim Savisaar.
Nii rannafitnessi kui ka bikiinifitnessi aboluudivõit läks Eesti Karikavõistluste absoluutvõitjatele, Sparta Spordiklubi esindajatele, bikiinifitnessis Jekaterina Remetsile ja rannafitnessis Kert Kaljulale.
Ootuspäraselt krooniti kulturismi võitjaks puhta skooriga Ott Kiivikas. Teiseks tuli Oti õpilane Raigo Kuusnõmm, kes omakorda võttis revanši teda eelmisel nädalal Läti lahtistel meistrivõistlustel võitnud Aivars Visockiselt.

Hooaeg jätkus Tondiraba Jäähallis Spordi- ja Hobimessil läbi viidud esimeste Eesti karikavõistlustega fitmodelis. Fitmodeli esimesed võistlused toimusidki just sellel kevadhooajal. Uus IFBB võistluskategooria kätkeb endas sportlikku ilu, glamuur ja šõud, silmatorkavaid õhtukleidite ja ilusaid inimesi. Võisteldi kahes pikkuskategoorias, kus lühemas klassis võidutses Julia Korotõtš ning pikemas Aleksandra Laer. Aleksandra krooniti ka Eesti absoluutselt parimaks fitmodelliks.

Kogu hooaja krooniks olid Euroopa meistrivõistlused, mis toimusid 4.-8. mail Santa Susannas. Sellel aastal tuli Ott Kiivikas esimest korda Euroopa meistriks. Eelnevalt on Ott võitnud EM-lt pronksi ja kolm hõbemedalit, kuid seekord näitas mees oma parimat vormi. Kulturismis võistles ka Raigo Kuusnõmm, kes pääses poolfinaalidesse ja saavutas seitsmenda koha. Suurepärase tulemuse saavutas bikiinifitnessi kategoorias -169cm võistelnud Andra Vagur, kes oma tiitlivõistluste debüüdil saavutas auväärse teise koha. Ka Jane Tammearu, kes osales Euroopa meistrivõitlustel esimest korda, pääses finaalidesse ning lõpetas viiendana. Bikiinifitnessi poolfinaalidesse pääsesid juunioride kategoorias -160cm Karina Polovnikova, kes sai 9.koha. Pikkuskategoorias -169cm võistelnud Reet Reimets saavutas 12.koha ning -160cm kategoorias Jekaterina Remets tuli 9.kohale. Fitnessis tegi suurepärase etteaste Endla Vaher, kellele finaalis puhtalt sooritatud keeruline vabakava tõi pronksmedali. Klassikalises kulturismis võitsid eestlased kaks viiendat ja kaks seitsmendat kohta. Pikkuskategoorias -168cm viies koht läks Rain Kuusnõmmele ja -175cm pikkuses võitis viienda koha Imre Vähi. Seitsmenda koha saavutas oma pikkuskategoorias -171cm Peep Reinart ning -180cm pikkuskategoorias võitis seitsmenda koha ka Siim Savisaar. Bodyfitnessis pääses poolfinaalidesse Tatiyana Pudovkina, kes saavutas 15.koha ja masters bodyfitnessis Esta Pilt, kes tuli tublile 8.kohale.

Autor: EKFL