21. märts 2017

Eesti spordi- organisatsioonid panevad Teeme Ära maailmakoristusele õla alla

Tallinnas Audentese spordikeskuses allkirjastasid hea tahte avalduse rahvusvaheline spordivabatahtlike liikumine SCULT, üle Eesti tervistavaid liikumisvõimalusi pakkuv Eesti Terviseradade SA, Kulturismi ja Fitnessi Liit, Eesti Jalgpalli Liit ning Eesti Sportlaste Ühendus, millega lubatakse igakülgselt kaasa aidata 15. septembril 2018 toimuva Maailmakoristuse sõnumi levimisele ja plaanide elluviimisele

15. septembril 2018 toimuv rahvusvaheline koristuspäev (World Cleanup Day) on alguse saanud Eestist. Esimestel Teeme Ära koristustalgutel 2008. aastal osales üle 50 000 vabatahtliku, kes koristasid viie tunniga ära 10 000 tonni illegaalset prügi üle Eestimaa.

Teeme Ära liikumine on kasvanud kiiresti ülemaailmseks ettevõtmiseks. Eestimaalaste eeskujul on 113 riigis oma maad koristanud enam kui 17 miljonit inimest, kes on loodusest ära korjanud 500 000 tonni prügi.

Eestvedajate kogemuse kohaselt on sotsiaalse muutuse esilekutsumiseks vajalik hinnanguliselt 5% kogukonna aktiivset osalemist. Partnerite abiga loodetakse 2018. aasta Maailmakoristuseks kaasata seega 300-400 miljonit elanikku 150 riigis.

Enne suurt maailmakoristust ootavad allakirjutanud selle aasta 6. mail Eesti inimesi järjekordsele Teeme Ära talgupäevale oma kodukanti korrastama.

Maailmakoristuspäeva rahvusvahelist elluviimist toetavad Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Keskkonnaministeerium, EV100, EAS, Tallink, Skype, DHL Eesti, Zavod BBDO, PricewaterhouseCoopers, Sendsmaily. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, Infovara, HansaRaama ja Meedius Eesti.

ALLAKIRJUTANUTE KOMMENTAARID

Eesti Terviserajad SA juht Alo Lõoke
Inimesed on loodud liikuma ja parim on seda teha looduses. Puhas loodus ongi see, mida meie rohkem kui 100 terviserajal üle Eesti hoida tahame. Talgute vajadus on jätkuv kuniks kõigil on oskus looduses käituda. Ambitsioon teisi riike talgukombesse kaasata on tervitatav ning edastab kaudselt ka teavet, et meile külla tulles osatakse meie keskkonnast lugu pidada ja näha, mis on puu taga.

EOK asepresident ja Eesti Sportlaste Ühenduse eestvedaja Jüri Tamm
Halastamatu konkurents nii spordis kui tavaelus ohustab jätta tagaplaanile inimestevahelised suhted, kapselduma ainult oma valdkonnale – iseenda heaolule või muredele. Sportlaste maailmakoristuskampaaniaga liitumise eesmärk on julgustada ja toetada keskkonnaküsimustega tegelemist. Selline kohustus on kirjas ka meie piiblis – Olümpiahartas.
Seal kus on rohkem koostööd, on ka rohkem edulugusid. Koristuskampaania tähendab eelkõige käitumiskultuuri parandamist. Sportlased on harjunud olema eeskujuks, oleme ka seekord.

Eesti Jalgpalli Liidu peasekretär Anne Rei
Näeme, et iga valdkond peaks mõtlema selle peale, kuidas läbi oma tegevuste elu Eestis ja kogu maailmas paremaks muuta.
Mäletan hästi aega, mil A. Le Coq Arena asemel oli tühermaa, kuhu inimesed tavatsesid oma prügi tuua. Iga sellise ala kordategemine ja positiivse tegevusega sisustamine aitab muuta inimeste suhtumist elukeskkonda.

Rahvusvahelise Spordivabatahtlike Liikumise SCULT.com eestvedaja Ott Pärna
Sport ja liikumisharrastus seisab terves maailmas püsti ennekõike vabatahtlikel – seda nii spordiklubide ja -sündmuste kui ka spordiradade ja -rajatiste mõttes. Seepärast toetame nii nõu kui jõuga Eestist alguse saanud ühe suurima kodanikulagatuse õnnestumist.

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu president Ott Kiivikas
Selleks pole tarvis erilist pingutust või motivatsiooni, et minna kaasa millegi nii loomulikuga nagu seda on oma ümbruse eest hoolitsemine. Oma kodu me ju hoiame korras, miks mitte siis käed külge panna ja teha korda oma spordiklubi või kodukandi ümbrus ning sellega maailma paremaks teha.

Teeme Ära Sihtasutuse partnersuhete juht Kadi Kenk
2018. aasta on oluline mitmes plaanis. Meie, eestlaste jaoks on see tähtis aasta, see on meie vabariigi 100. sünnipäev, kuid see on tähtis aasta ka ülemaailmses sportlaste kogukonnas, kuna siis toimuvad XXIII Olümpiamängud ja jalgpalli MM. Maailmakoristus on juba EV100 sündmuste kalendris, nüüd lõime käed ka kohalike spordiorganisatsioonidega, kelle eeskujul liituvad loodetavasti veel paljude riikide sarnased organisatsioonid ning aitavad meid puhtale maailmale suure sammu lähemale.

Autor: Teeme Ära Sihtasutus