19. märts 2018

Vestlusõhtu ja raamatu tutvustus

Vestlusõhtul tulevad jutuks enamlevinud müüdid fitnessi treeningutes ja toitumises ning suurimad vead, mis pärsivad arengut. Autorid jagavad nõuandeid, kuidas infokülluses tasakaalu leida ning millele tähelepanu pöörata oma treeninguid ning toitumist planeerides. Kohtumisõhtu aitab avada fitnessi kasvava populaarsuse tagamaid ning selgitada, mida tähendab see ala sportlasele ja mida harrastajale. Kuidas harrastada seda ala edukalt ning milles peitub motivatsiooni võti.

Raamat “Fitness&Toitumine”

Fitness ei ole tänapäeval enam spordiala, mis huvitab väikest gruppi fanaatikuid, vaid oma keha eest hoolitsemine ja heasse vormi saamine on paljude jaoks muutunud harrastuseks. Seda näitab ka spordi- ja jõusaalide kasvav populaarsus rahva hulgas.

Fitnessi ümber ringleb palju müüte toitumise ja treenimise osas. Sotsiaameedia ajastul järgitakse fitness modelle ja võistlejaid, toitumisalast teavet annavad erinevad foorumid. Nii on lihtne sattuda segadusse ning kasu asemel tehakse tihti endale hoopis liiga ja halvemal juhul pöördumatut kahju. Millegipärast arvatakse, et fitnessi puhul peab toitumine olema igapäevane ekstreemne katsumus, mis aga ei vasta tõele. Pigem on oluline leida iga
inimese enda tasakaal toitumise, treenimise ja eesmärgi saavutamise vahel.

Seepärast on raamatu autorid Egle Eller-Nabi, Kristin Salupuu ja Britt Paju kokku pannud raamatu,mis on abiks neile, kes fitnessiga juba sinasõbrad, kuid ka neile, kes ala vastu huvi tunnevad või kelle jaoks on tähtis hea füüsiline vorm.
Nagu nimigi ütleb, keskendub raamat “Fitness ja toitumine” just toitumise osatähtsusele fitnessi harrastamisel – räägime keha koostisest, tasakaalustatud toitumisest, kaalu langetamisest ja tõstmisest. Puudutame ka kehatunnetusega seotud pahupoolt
ehk toitumishäireid, mis võivad tekkida siis kui toitumisest ja kehavormi kujundamisest saab kinnisidee. Raamatus on teemadeks ka toidulisandid ja asendustoidud ning toome lugejani ka Egle näidis toitumiskava rahvusvaheliseks fitnessi suurvõistluseks valmistumisel. Lisaks sisaldab raamat hulgaliselt põnevaid retsepte, millega igapäevasesse menüüsse vaheldust tuua.

Autoritest:
Egle Eller-Nabi – Eesti esimene ja ainuke IFBB Pro Bikini võistleja ning Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu kohtunik. Ta on üle kümneaastase staažiga rühma- ja personaaltreener. Eglel on omanimeline fitnessitiim, kus ta juhendab fitnessivõistlejaid ja -huvilisi. Ta on õppinud maailma tuntuimate jõutreenerite Kim Oddo ja Charles Poliquini käe all ning tal on Charles Poliquini Metabolic Analyticsi litsents. Praegu täiendab Egle end lihastreeningute alal Poliquin Academys (The Poliquin® International Certification Program) ja toitumise vallas Annely Sootsi Tervisekoolis. Treenerina peab Egle oluliseks terviklikku lähenemist, mis hõlmab toitumist ja liikumist kui elustiili, sest enesega rahulolu ja hea vormi saavutamiseks on olulised mõlemad.
Kristin Salupuu on õppinud toidutehnoloogiat ning on riikliku toitumisnõustaja kutsestandardi tunnistuse omanik. Kristin töötab Tervise Arengu Instituudis Eesti toidu koostise andmebaasi haldurina ja on seotud mitmesuguste projektidega toidu koostise vallas. Toitumisnõustajana tegutseb ta põhitöö kõrvalt Arigato spordiklubi toiduklubis. Nõuannete jagamisel rõhub Kristin tasakaalustatusele ja tervele mõistusele, üritades inimesi praeguses toitumistrendide ülekülluses suunata süsteemsemalt mõtlema ja tegutsema. Tervist toetava toitumisviisi kujundamisel tasub tema sõnul keskenduda tervikpildile ja mitmekesisusele, mitte üksikutele toiduainetele, kilokaloritele või makrotoitainetele.

Britt Paju on mitmete kokaraamatute autor ja ajakirja Anne&Stiil köögitoimetaja. Retseptide nuputamisele lisaks tegutseb ta toidustilisti ja -fotograafina. Britt on täiendanud oma teadmisi toitumise vallas ka Annely Sootsi Tervisekoolis. Selle raamatu juurde tõi teda eelkõige huvi hea füüsilise vormi saladuste vastu ja soov orienteeruda fitnessiga seotud müütides, käskudes ja keeldudes, et neid teadmisi ka igapäevaelus rakendada ning oma treeninguid ja toitumist paremini kombineerida.

Autor: Fitness.ee