1. jaanuar 2019

Miljon põhjust trenni teha ehk head uut trenniaastat!

Miljon põhjust trenni teha ehk head uut trenniaastat!

Mis on sinu põhjus? Et sa aasta esimesel päeval treeningujalatsite paelad kinni sidusid Kas vana-aastaõhtul antud lubadus hakata tubliks ja ajada end vormi? Või kindel eesmärk, mille nimel sa ikka ja jälle oma sammud trennisaali sead? Või hoopis see, et sa igatsed SEDA tunnet ning ilma selleta kuidagi ei saa?

Ma olen eri aegadel teinud trenni erinevatel põhjustel.

Sest treener kutsus ja sõbrad läksid ka. Ma ei olnud mingi spordihunt. Kaugel sellest! Võrkpallivõistlustel istusin enamasti varumängijate pingil, mis ei tundunud toona üldse tore. Ent ma mäletan selgelt seda võimast tunnet, mis valdas mind ühel kooli spordipäeval (ja ma vihkasin spordipäevi) pärast palliviskekatset. Harjunud trennis mässama 10 korda suuremate pallidega, lendas ühtäkki väike tennisepall minu jaoks täiesti ulmelisse kaugusse. Üllatusin sellest, mis oli minus peidus. Pingutus oli end ära tasunud!

Sest kilode eest oli vaja ära joosta. Näidake mulle inimest, kes sel põhjusel poleks trenni teinud! Ma pakun, et neid pole! Või kui keegi ka ütleb, et ei ole, siis tegelikult sügaval hingepõhjas ikka on. Tervitused ja tänusõnad armsatele aeroobikatreeneritele sütitavate ja emotsioone täis trennide eest!

Et saada kiiremaks ja tugevamaks. Võit iseenese üle on kõige suurem võit! Iseenda mugavustsoonist väljumine viib edasi ning tagab tulemuse. Pikem jooksuring, kopsakam raskus, uus harjutus, kiirem tempo…Edu ei jää tulemata, kui pingutad täna veidi rohkem kui eile ning homme rohkem kui täna! Viis aastat triatlonitrenni ja -võistlusi on andnud mulle parima õppetunni selle kohta, kuidas mitte iialgi ei maksa kergekäeliselt alla anda ning nii palju on tegelikult võimalik, kui väga tahta.

Et mõistus saaks selgeks ja töövõime paraneks. See on hämmastav, mis liigutamine ajuga teeb. Võin julgelt öelda, et parimad ideed uuteks algatusteks ning lahendused keerulistele olukordadele on mul tulnud just trennis. Füüsiline pingutus on teinud alati pildi selgemaks ning aidanud asju perspektiivi panna. Kusjuures, pole vahet, kas kükkisin kangiga, sörkisin metsas või tegin vinyasa joogat.

See rida võiks ilmselt veel päris pikalt jätkuda, sest põhjuse trenni teha leiab alati! Praegu teen trenni lihtsalt selle pärast, sest nii lõpmata ÄGE on. Sest see ENERGIA, mis tuleb trennist, annab jõudu. Sest see TUJU, mis pärast trenni valdab, on tuhat korda parem kui see, mis oli enne trenni.

Mis iganes on sinu põhjus trenni teha, soovin sulle, et selle tegemisega käiks alati kaasas rõõm ja nauding. Sest siis tuled sa trenni tagasi ka homme, ülehomme, nädala ja 10 aasta pärast.

Kõige paremat uut trenniaastat!

Autor: Evelin Kivilo-Paas