1. november 2002

2002. aasta IFBB Amatööride Maailmameistrivõistlus

Egiptuse pealinnas Kairos toimusid 23.-28. oktoobril 56-ndad IFBB meeste amatööride maailmameistrivõistlused kulturismis ning IFBB rahvusvaheline kongress. Võistluse korraldaja, Egiptuse Kulturismi föderatsioon, on kulturismi arendamise ja populariseerimise osas üks maailma juhtivamaid riike. Et kulturism Egiptuses populaarne rahvuslik spordiala on näitab ka Egiptuse valitsuse toetus võistluste korraldamisel. Näiteks lasi Egiptuse Keskpank välja spetsiaalselt võistlustele pühendatud rariteetsed hõbemündid. Nimetatud mündid kingiti Egiptuse Valitsuse ja Egiptuse Kulturismi Föderatsiooni poolt ka kõikide maade delegatsioonidele.
56-ndad IFBB meeste amatööride maailmameistrivõistlused kulturismis lähevad ajalukku kui suurima riikide ja osavõtjate arvuga võistlused IFBB poolt korraldatud võistluste ajaloos: registreerus 68 maa 191 kulturisti. Võistlustel osales siiski lõpuks 179 sportlast. Töenäoliselt lähevad need võistlused ajalukku ka kui kõige ebaorganiseeritumad ning koordineerimatumad. Korraldajate poolt tehtud töeliselt suured pingutused uppusid 15 miljoni elanikuga Kairo kirjeldamatult segasesse ja aeganõudvasse liiklusesse ning araabiamaadele omasesse aeglasesse ja arusaamatusse asjaajamisse.
Eestit esindas neil võistlustel kaalukategoorias kuni 90 kg ehk kergemas raskekaalus meie mitmekordne absoluutne meister Ott KIIVIKAS Reval Spordiklubist.
Kaalukategoorias kuni 65 kg oli laval 17 sportlast, ning selgelt eristusid teistes kaks liidrit: Brasiilia ja maailma mitmekordne meister Jose Carlos SANTOS ning Egiptuse populaarne meister Anwar El AMMAWI. Tasavägises võistluses jäi lõpuks peale sümpaatne brasiillane. Solvunud Ammawi keeldus esmalt medalit vastu võtmast kuid Egiptuse temperamentsed fännid plaksutasid-vilistasid nutva mehe lõpuks siiski lavale.
Kaalukategoorias kuni 70 kg toimus tasavägine ja kõrgetasemeline võistlus 32 mehe vahel. Loomulikult pälvis kõige rohkem tähelepanu ning ka lavaaega tavatult pika vabakavaga Egiptuse enda võistleja, kes küll publiku kärarikkast toetusest hoolimata platseerus lõpuks viiendaks. Maailmamestri tiitel läks Slovakkiasse Igor KOCISile.
Kaalukategooria kuni 75 kg oli kõige suurema osavõtjate arvuga: 39 võistlejat mahtusid vaevalt lavale kahte ritta. Ka siin oli juba võistluste alguses enam vähem selge, et Egiptuse enda esindaja Yossir SAYED on selge favoriit. Loomulikult saatis tema esinemist määratu publikumenu ning ka vabakava kippus venima kaks korda pikemaks kui lubatud Kui mees lõpuks ka võitjaks kuulutati läks lahti tõeline möll nii saalis kui laval: publik skandeeris ja laulis Egiptuse hümni, lavale tormasid fotograafid ja Egiptuse televisioonikanalite esindajad, koheselt võeti-anti otseetrisse intervjuu, kusagilt sokutati lavale võitja abikaasa ja sülelaps… Et lava taga veel mõned kaalukategooriad esinemist ootasid paistis kõigil meelest minevat.
Kaalukategooria kuni 80 kg oma 35 võistlejaga oli kõige nõrgema tasemega kategooria. Loomulikult pääses jällegi finaali 6 parema hulka ka Egiptuse võistleja, tuues saali elevust sellega, et lahkus vabakava ajal lavalt alles peale seda kui kohtunikud ta peale mitmekordselt ületatud ajalimiiti kinni püüdsid ja lavalt ära viisid. Kaksikvõit läks siiski Ukrainasse: kuld Alexander BILOUSile ja hõbe Vassili REMIZOVile.
Kaalukategoorias kuni 90 kg, kus Eestit esindas Ott KIIVIKAS, oli võistluste kõrgeim ja ühtlaseim tase ja ka arvukuselt teine osavõtjate hulk: 36 kulturisti. Eesti poolfinaali ehk 15-ne parema hulka ei pääsenud. Hoolimata üleüldisest ühtlasest tasemest oli siin selgelt ja mitmekordselt teistest võistlejatest üle ning tuli maailmameistriks Tsehhi vanameister, seitse aastat võistlustest eemal olnud Stefan OROSZ. Teise ja kolmanda koha tasavägises võistluses Egiptuse kuulsuse ja mitmekordse meistri El Sahat MABROUKi ning Poola esindaja Mariusz STRZELINSKI vahel läks hõbe poolakale ja pronks jäi võõrustajamaale.
Kaalukategoorias üle 90 kg oli 30 mehe hulgas näha kõige erinevama tasemega kulturiste. Selgelt teistest üle oli ning tuli ka maailmameistriks Venemaa esindaja Sergei TSIKUNKOV, hõbemedal läks leedukale Rolandus POCIUSele.
Absoluutse meister selgus Sergei TSIKUNOVI ja Stefan OROSZi duellis, mille võitis 162 cm pikk ja 85 kg kaalunud OROSZ. Niisiis on Tsehhi tugev kulturistide koolkond taas ühe absoluutse amatööride maailmameistritiitli võrra rikkam.
Meeskondade arvestuses läks esikoht oodatult Egiptusele, teine koht Tsehhile ning kolmandaks jäi Ukraina.

Lõpetuseks ka lühike ülevaade IFBB kongressi tähtsamatest teemadest. Föderatsiooni juhid rõõmustasid selle üle, et ala on tänu uutele liikmesriikidele ning populaarsuse kasvule vanades riikides üha kiiremalt liikmeskonda suurendamas. Rõhutati noorte ja juunioride osa tähtsust ala arengus ning otsustati rohkem tähelepanu pöörata nende jaoks korraldatavatele võistlustele.
Suurima tähelepanu all oli võitluse tõhustamine keelatud ainete kasutamise vastu. Kuna kulturism on üks spordiala, mis kandideerib olümpiale pääsule, siis on Rahvusvahelise Olümpiakomitee põhinõue IFBB-le dopingukontrollisüsteemide tõhustamine. Seetõttu pevad alates järgmisest aastast kohustusliku dopingukontrolli läbima kõik finaali pääsenud sportlased, samuti hakkab toimuma juhuslik kontroll eelvõistluste ajal ning tiheneb juhuslik kontroll kaalumise juures.
Oluline muudatus ala juures on uue kaalukategooria, kuni 85 kg, lisamine. Võibolla juba alates 2003 aastal Indias Bombeis toimuvatest maailmameistrivõistlustest aga kindlasti 2004 aastal Venemaal Tseljabinskis toimuvatest võistlustest on kaalu-kategooriaid 7: kuni 65 kg, kuni 70 kg, kuni 75 kg, kuni 80 kg, kuni 85 kg, kuni 90 kg ning üle 90 kg. Võistkonnad võivad välja panna kokku kuni 7 võistlejat kusjuures ühes kategoorias võib võistelda kuni kaks ühe maa sportlast. Poolfinaali pääseb endiselt 15 võistlejat kuid uuendusena pääseb finaali senise 6 võisleja asemel vaid 5 sportlast.
Kongressil valiti taas uueks nelja aastaseks perioodiks seni tegutsenud liikmeskonnaga IFBB täidesaatev nõukogu.

Autor: Ergo Metsla