10. juuli 2022

Tartu spordiklubi CorsaGym omanik Gert Goršanov saavutas Mr. Olympial teise koha

9. juulil toimus Portugali pealinnas Lissabonis Euroopa üks suurimaid kulturismivõistluseid
[url=http://www.ifbbpro-portugal.pt/olympia-amateur-portugal.php]Olympia Amateur Portugal[/url], kuhu oli kohale sõitnud tuhandeid atleete üle Euroopa.
Võisteldi erinevates kaalu-, pikkuse- ja vanusekategooriates. Spordiklubi Corsagym omanik Gert Goršanov osales Master 40 vanusekategoorias, kus uustulijana saavutas kõrge 2. koha. Ühtlasi oli ta ainus, kes esindas nii võimsal võistlusel Eestit!

Mehe sõnul on igal kulturismivõistlusel osalemine pikk protsess, mille tarvis spetsiifilisemad ettevalmistused hakkavad juba kuus kuud varem. Põhirõhk on 80% toitumisel, kus iga toidukord on grammide täpsusega kaalutud ja süüa tuleb 7- 8 korda päevas, lisaks 2 – 3 tundi igapäevast treeningut jõusaalis, kõrvalekaldeid ega libastumisi ei saa endale lubada.

Võistluseid korraldab National Physique Committee Worldwide (NPC) ja võistelda lubatakse kõigil atleetidel olenemata nende eelnevatest võistlustest. Nimelt keelab teine kulturismiliiga The International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) teiste korraldajate võistlustel osalemise. Eesti tuntuim IFBB-s võistlev sportlane on Ott Kiivikas. Sarnast keelustamist harrastatakse paraku ka Eestis, mis on ise võistluseid korraldava Gert Goršanovi sõnul kahetsusväärne.

Mees ise propageerib samuti NPC võistluseid ja alustas selle liiga võistluste korraldamisega 2020. aastal CORSA SPORT WEEKENDI nime all. Traditsiooniliseks kujuneva ja Tartu spordielu mitmekesistava spordisündmuse võistlejaskond on aastast aastasse kasvamas. Kuni selle aastani said osaled kulturistid kuni 90 kg ja 90+ kg, kuid tuleval aastal on plaanis lisada uued kategooriad juunioritele, bikiini- ja rannafitnessile. Kulturismivõistlust üritas Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit algul keelata ja seejärel boikoteerida, kuid juriidiliselt pole selleks alust ja nii toimuvad NPC-liiga võistlused traditsiooniliselt iga aasta maikuus.

Goršanov ise ütleb, et Olympia Amateur medaliga loodab ta inspireerida noori uusi tulijaid treenima ja võistlema kulturismi ning fitnessi alal: “Minu eesmärk on kogu aeg olnud propageerida kulturismi, fitnessi ja jõusaalisporti laiemalt. Kurb, kui väikeses Eestis arvab mõni organisatsioon, et see on ainult nende pärusmaa ja nägemus sellest spordialast on kitsarinnaline!”

Järgmise isikliku võistluseesmärgina toob Gert välja kavatsuse osaleda NPC Euroopa meistrivõistlustel Roomas juba selle aasta sügisel.

Autor: CorsaGym