8. september 2006

5 fakti, mida peaksid teadma oliivõlist

1. Oliivõlis on palju küllastumata rasvhappeid, mis hoiavad kolesterooli taseme kontrolli all. Seda õli saab kasutada mistahes toitude, muuhulgas muna, kana, sealiha ja pasta valmistamisel. Kulturistid kasutavad seda isegi poseerimisõlina, nii kummaline kui see ka pole.

2. Toiduained nõuavad lihtsat oliivõli (nimetatud ka puhtaks oliivõliks), mis sisaldab kombinatsiooni rafineeritud ja töötlemata (virgin) õlist. Rafineeritud õli on parim kõrgel kuumusel küpsetamiseks, kuna see ei hakka nii ruttu suitsema kui extra-virgin õli.

3. Extra-virgin õli saadakse oliivide esimesel pressimisel, lisamata keemilisi ühendeid ja andes sellele erilise maitse, säilitades kõik kasulikud komponendid. See sisaldab muuhulgas põletikuvastaseid oleokantaale (oliivõli peamine koostisaine, sisaldab samu aineid kui valuvaigistid, mis määratakse südamehaigetele) ja polüfenoole (ühend annab oliivõlile selle mõrkja maitse, samuti on tal inhibitoorne efekt organismidele, eriti piimhappebakteritele)

4. „Light oliivõli sisaldab sama hulga kaloreid kui mistahes muu oliivõli, kuid töötlemine on säilitanud õli hea maitse ja värvi, samuti vajalikud antioksüdandid.

5. Oliivõli peaks säilitama külmas, jahedas kohas kuni 6 kuud- õhk, valgus ja kuumus tekitavad räästumist. Osta oliivõli tumedas pudelis- see hoiab valguse eemal, ning aseta see panipaika otsese valguse käest ära.

Allikas: Muscle & Fitness

Autor: Tõlkinud Aktivist