9. aprill 2013

Lihas peale ja rasv maha…

Ka meie, fitness.ee foorumist on läbi jooksnud teemad, mille läbivaks sisuks on, et kas rasvapõletamine ja lihase kasvatamine samaaegselt ning tulemuslikult on võimalik?

Leidsin intervjuust Lyle McDonalds´iga sellele küsimusele minu arvates väga hea ja lihtsalt põhjendatud vastuse. Toon selle teieni:

Saan palju küsimusi inimestelt, kes soovivad kasvatada lihast ja kaotada keharasva samal ajal. Oskad sa selgitada, miks on lihasmassi kasvatamine ja rasva põletamine samaaegselt raskesti teostatav. On see üldse võimalik, on see teostatav ja kui, siis millistel tingimustel?

Lihasmassi kasvatamine ja rasva põletamine samaaegselt ning tulemuslikult on kindlasti võimalik, juhul, kui:
* Te olete ülekaaluline algaja.
* Te alustate uuesti pärast pausi.
* Te kasutate vastavaid aineid.

Juhul, kui te ei klassifitseeru ühtegi kategooriasse kolmest nimetatust on kahte kõne all olevat eesmärki samaaegselt väga raske teostada. Seda isegi hoolimata väidetest, mida niimõnedki ajakirjad teile võib – olla lubavad. Miks neid eesmärke on korraga väga raske teostada, sellel on väga fundamentaalne põhjus. Nimelt, nõudmised ja tingimused, mis tuleb optimaalseks lihaskasvuks täita on suhteliselt ebasoodsad optimaalseks rasvade põlemise keskkonnaks.

Lihtsustatult, lihaskasvu peamine tingimus on kalorite ülejääk (üle kehakaalu säilitava kaloraaži). See on esimene oluline tingimus, et lihasraku ainevahetus oleks orienteeritud anabolismile.

Rasvapõletuse esimene nõue on kaloridefitsiit, läbi mille peaks kujunema rasvapõletust soodustav hormonaalne keskkond. Ent, loomulikult, sellistes tingimustes ei ole raku sisekeskkond enam anaboolne. Ja, nagu ütlesin, kui te ei kuulu ühtegi gruppi kolmest eelpool nimetatust, siis samaaegselt kergele katabolismile ja anabolismile soodsat keskkonda ei ole võimalik luua.

Minu soovitus oleks, et keskenduge perioodiliste tsüklitena nende kahe suhteliselt vastupidise eesmärgi saavutamiseks. 6 – 8 nädalase treeningperioodi võiks veeta kerge päevase kaloriliiaga (üle kehakaalu säilitava kaloraaži), sel perioodil kasvatatakse lihasmassi ning kuna ollakse kaloritega kerges plussis kaasneb mõistagi ka mõningane rasvalisa. Järgmised 6 – 8 nädalat võiks toitumist korrigeerida ning kasvatatud lihasmassi säilitades tuleks üritada liigne rasv ära põletada. Paar aastat selliselt tükeldades lõpetate suuremana, lihaselisemana ja kvaliteetse kehaga.

Eks võimalusi on muidugi erinevaid. Dan Duchaine ja Michael Zumpano käisid juba paarkümmend aastat tagasi välja veel ühe lahenduse, mille korral 3 – 4 päeva pikkused dieedifaasid vahelduvad lühikeste anaboolsete faasidega. See ei ole muidugi kergeim lähenemine, kuid kindlasti ka toimiv. Mul on olnud treenitavaid, kes on sellise lähenemisega stabiilselt rasva (ilma igasuguse lihaskaota) kaotanud ja lihasmassi järk – järgult kasvatanud (kusjuures seda olematu rasva juurdekasvuga).

Kirjutis pärineb [url=http://muscleevo.net/lyle-mcdonald-interview-two/]siit[/url].

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)