26. juuli 2013

Kui inimesed üritavad lihasmassi suurendada, millised on vead, mis seda eesmärki taotledes tehakse?

Targad räägivad…

Mis iganes meid huvitab, piisava informatsiooni olemasolu on tänapäeval ilmselt väikseim takistus, mis tegutsemist piirab. Rääkides treeningust ja toitumisest, ka neid nimetatuid valdkondi käsitlevaid artikleid on lugematul hulgal, ent palju on selles tohutus infomassis ka rämpsu. Raske on üheseid soovitusi anda, et keda kuulata, mida lugeda või uskuda. Ega ühest reeglit selles kirjutiste rägastikus hästi orienteerumiseks ei olegi. Küll julgeksin teadmishuvilisele treeningufanaatikust harjutajale soovitada intervjuuna ülesehitatud kirjutisi, mis tehtud mõne toitumisspetsialisti või respekteeritud jõutreeningu guru´ga. Sellistest, intervjuuna ülesehitatud kirjutistest, saab peaaegu, et alati, mõne uue väärtusliku tõetera või praktiliselt kasuliku teadmise.

Käesolevas kirjutises tahan teieni tuua väikese fraktsiooni mõttevahetusest Jason Ferruggiaga. Mulle meeldib väga tema vastus küsimusele:

„Kui inimesed üritavad lihasmassi suurendada (kasvatada), siis millised on suurimad vead, mis seda eesmärki taotledes tehakse, kas need on seotud enamasti treeningu või toitumisega?“

Jason Ferruggia:

Raske öelda, et millisest valdkonnast, kas treening või toitumine, see levinuim viga tuleneb. Aga, kui ma ikkagi peaksin midagi välja tooma, siis ütleksin, et pigem treeningu poole pealt on tulenev see, millega enamasti oma lihasmassi kasvatamise taotlusi takistatakse. Ei ole vahet kui ideaalne sinu toitumine on, kui treeningu osa on paigast ära, siis ei ole ka arengut. Ma ei kavatse hakata kõiki võimalikke väärpraktikaid välja tooma. Räägin kõige levinumast.

Kusjuures seda kohtabki just nüüd, sel inforohkel ajastul väga palju. Harjutajad ei suuda enam olla pühendunud ja püsivad, puudub usk iseenda tegemistesse. Ja miks see nii on, sellest võib suures osas ka aru saada. Liikvel on sedavõrd palju informatsiooni, et raske on otsustada keda või mida uskuda. Huvilised ja harjutajad on segaduses. Lugedes erinevat kirjandust otsitakse alatasa midagi, mis oleks veelgi parem, efektiivsem ja kasulikum. Valitud kava tehakse heal juhul võib – olla 1 – 2 nädalat, seejärel lugedes mõnda huvitavat lähenemist kajastavat artiklit unustatakse alustatud plaanid ja hüpatakse uuele programmile. Paari nädala möödudes „jõutakse selgusele“, et ka see uus lähenemine pole „päris see“ ning otsustatakse proovida juba midagi „kolmandat“. Ja nii edasi…

Kui te koguaeg muudate kava ja vahetate treeningprogramme, siis kuidas te üldse saategi progresseeruda (edasi minna/areneda)? Ei saagi! Nii lihtne see ongi. Kui te ei usu sellesse, mida te teete, siis te ei saagi kunagi edukas olema. See on universaalne printsiip, mis kehtib elus kõige korral ja igas valdkonnas. Niisamuti kehtib see treeningu korral. Seda tuleb silmas pidada, juhul muidugi, kui meid huvitab areng ja edasiminek. Te võite teha „maailma“ kõige tagurlikumat kava, kuid, kui te treenite tõepoolest kõvasti, te siiralt usute sellesse, mida te teete, olete püsivad, siis näete ka tulemusi.

Valige lähenemine, programm, süsteem või jaotus ja järgige seda püsivalt, uskuge sellesse ja andke treeningutel endast parim. Kui te nii toimite, uskuge, te ei pea ka tulemustes pettuma.

Jutuajamine pärineb [url=http://jasonferruggia.com/the-more-muscle-interview/]siit[/url].

Tõlkijalt: nõustun kõigega, mida mees väidab. Informatsiooni olemasolu on hea, kuid see muudab teiselt poolt ka otsustamise ja valikud raskemaks. Kõik kiidavad oma, kõik lubavad tulemusi ja kõik kavad/süsteemid on justkui parimad. See on tänasel ajastul suur probleem. Veel, minu arvates on Ferruggia vastusest puudu üks oluline täpsustus. Nimelt, kindlasti ei ole treeningprogrammide vahetamine ja ühelt kavalt teisele hüplemine päris algajate probleem. Pigem on see aktuaalne nende seas, kes juba asjast üht – teist jagavad ja „hais ninas“. Veelgi enam, usun, et ka päris tippudele ei ole selline „programmiline pendeldamine“ võõras teema. Tunnistan isegi, et veel praegugi on endalgi tegemist, et leida see sobiv lähenemine, millega jätkata või mille külge mõneks ajaks progressi järgides jääda. Paljulubavat treeningualast informatsiooni on tõepoolest ahvatlevalt palju. Ja kohati see isegi häirib mind!

Aga, kui ise peaksin peamise arengut häiriva takistuse välja tooma, siis ütleksin, et see on pigem toitumisest tulenev. Teadmised toitumisest, selle tähtsusest on ikka ka näiliselt väga heal tasemel harjutajatel väga paljudel juhtudel väga kasinad. Algajatest rääkimata. Tegelikult ongi intervjuus esitatud küsimus mingis mõttes provokatiivne. Kokkuvõttes, ega ei ole võimalik üheselt välja tuua, et mis on see peamine probleem. Aga Jason´i vastuses esitatud probleem on paljude harjutajate jaoks probleem ja arengut takistav, see on selge.

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)