30. juuli 2013

Diabeet ja triatlon – Mikk Lellsaar tõestab, et neid saab omavahel ühendada

Sel suvel läbisin ma oma elu kolmanda triatloni. Kuid mis teeb selle fakti aga eriliseks ka minu enda jaoks on see, et olen 1. tüüpi diabeetik ning seda olnud juba üheksa aastat.

Nende aastate jooksul olen jõudnud arusaamisele, et ei ole mõtet jääda haigusest tingitud mõttemallide kammitsaisse vaid võtta ohjad enda kätte. Olen jõudnud arusaamisele, et mitte minu suhkruhaigus ei juhi minu elu, vaid mina ise ning avastanud, et seesuguse mentaliteediga ja hoolika planeerimisega saab korda saata kõike, mida hing ihaldab.

Eelmisel aastal läbisin Tartu Igamehe triatloni, mis oli ettevalmistavaks võistluseks Otepää 111 Tristar triatlonile. Sel aastal võtsin ette Tartu Mill linnatriatloni. Eelmise aasta positiivsed emotsioonid ja kogemused ning selle aasta hoolikas valmistumine võistluseks muutsid Tartu linnatriatloni minu jaoks suurepäraseks kogemuseks. Triatloni võistluste ja treeningutega olen õppinud oma keha kuulama ning seda on näha ka sportlikes tulemustes, enesetundes ja ka haigusega toimetulekus. Iga uue katsumusega saan ma üha targemaks, enesekindlamaks, tugevamaks ning oma haiguse paremini kontrolli alla.

Mida ma tahan öelda, on see, et tegelikult on kõik võimalik. Liiga palju olen diabeetikutelt kuulnud vabandusi, et suhkruhaiguse tõttu ei ole nad suutelised tegema spordi. Mina tahan aga seda müüti kummutada ning rõhutada, et korraliku planeerimisega, oma keha jälgimise ja kuulamisega on kõik võimalik.

Spordi on võimalik teha diabeediga ning sport aitab suhkruhaigusega toimetulekule ja veresuhkru kontrollile positiivselt kaasa. Muidugi panen südamele, et kindlasti tuleks sportides oma veresuhkrutasemel hoolikalt silma peal hoida. Näiteks Tartu triatloni käigus tegin kaks pausi, et mõõta oma glükomeetriga iBGStar veresuhkrutaset. See glükomeeter on niivõrd väike ja võimaldas kiiret mõõtmist triatloni käigus, ilma et võistlushoogu väga pidurdama oleksin pidanud.

Rohkem julgust panna end proovile ja sportlikku suve jätku!

Minu tegemisest diabeedi valdkonnas saab lugeda ka Facebook-i lehelt [url=http://www.facebook.com/Diatleedid?fref=ts]Diatleedid[/url].

Autor: Mikk Lellsaar